Det ska mycket till för att man ska förlora jobbet på grund av någon form av misskötsamhet. Men det kan faktiskt hända. På vägen dit har dock chefen ett tungt ansvar för att uppmärksamma den misskötsamme.

Björn Länsisyrjä
Foto: Stefan Tell
Det finns en fastställd ordning för hur misskötsamhet på jobbet ska hanteras av ansvarig chef. Men den kan frångås om det rör sig om väldigt allvarlig misskötsel, enligt Björn Länsisyrjä, jurist på Polisförbundet. Till exempel om ett brott är begånget eller kollegor riskerar att fara illa.
– I så fall kan steg behöva hoppas över, säger han.
4 STEG FÖR TILLRÄTTAVISNING
- En vanlig tillsägelse bör i de flesta fall räcka.
- Om inte kan arbetsgivaren behöva hålla ett så kallat medvetandegörande samtal. I ett sådant ska arbetsgivaren klargöra skyldigheterna i anställningen och initiera åtgärder för att lösa problemet. Här behöver också arbetsgivaren göra klart vad misskötsamheten kan få för konsekvenser och sedan är det också upp till hen att följa upp att misskötsamheten upphör.
- Nästa steg är att det hålls ett formellt korrigerande samtal med en skriftlig erinran.
- Om problemen kvarstår efter att de här stegen tagits kan arbetsgivaren överväga en anmälan till Pan om disciplinpåföljd.
Källa: Metodstöd för chefer Polismyndigheten
Det är också vanligt att det finns en förklaring till misskötsamhet som återupprepade förseningar, att man inte gör det man blir ålagd eller beter sig olämpligt. Det kan till exempel bero på missbruk eller sjukdom.
– Då gäller också lite andra regler för hur det ska hanteras med anställningsskydd och rehabiliteringsrätt.
Men om en medarbetare uppför sig olämpligt eller till exempel kommer försent upprepade gånger tycker Björn Länsisyrjä att det nog är klokt att följa metodstödet för chefer.
Disciplinpåföljd innebär i första hand en varning.
Tomas Stjernfeldt är Polisförbundets andre vice ordförande och sitter även i Polisens personalansvarsnämnd – Pan.
Vilken typ av misskötsamhet brukar krävas för att det ska gå hela vägen till Pan?
– Framför allt krävs att det har gått lite tid efter att man har uppmärksammats på sin misskötsamhet så att man har fått möjlighet att förbättra sig. Men upprepas någonting tillräckligt mycket så kan sådant som till exempel sena ankomster hamna i Pan.
Bristande arbetsprestation kan också göra det om det är väldigt tydligt.
– Att man inte utför sina arbetsuppgifter helt enkelt.

Tomas Stjernfeldt
Foto: Stefan Tell
Tomas Stjernfeldt vill poängtera att det är viktigt att man som chef tar upp problem tidigt så att båda sidor förstår vad man har för förväntningar på sig.
Vad är den vanligaste disciplinpåföljden?
– Det är nog varning. Återkommer något man redan varnats för kan allvarligare disciplinpåföljder komma. De flesta återkommer inte i Pan efter en varning.
Gör man det är nästa steg löneavdrag.
Hur fungerar löneavdrag och vad bestämmer storleken på dessa?
– Det finns en viss praxis kring det men historiskt sett är det inte så stor skillnad på löneavdragen. Det som leder till löneavdrag kan vara en misskötsamhet som inte åtgärdats trots varning. Eller flera incidenter som tillsammans gör att en varning inte räcker. En allvarlig grej kan ge löneavdrag på studs, till exempel om man glömmer vapen på allmän plats. Nästa steg är skiljande från anställning eller avsked.
Tips till anställd
Ha med dig någon, både som stöd men också som vittne. På medvetandegörande samtal har man rätt till detta.
Se till att korrigerande möten dokumenteras för att slippa situationer där ord står mot ord.
Du har både yttrandefrihet och meddelarfrihet och den sträcker sig långt. Därmed inte sagt att man kan säga eller bete sig precis hur som helst på jobbet. Då kan arbetsgivaren hävda samarbetssvårigheter.
Dokumentera vad som sägs i möten och liknande.
Har du något råd du vill skicka med till en läsare som kan tänkas hamna i ett läge där hen anses ha misskött sig?
– Prata med din chef så du får klart för dig vad som förväntas av dig. Det är viktigt att sköta arbetstiderna. Kom i tid, sköt dina arbetsuppgifter och hantera utrustningen rätt.
Och om man som anställd upplever att man är orättfärdigt anklagad för misskötsamhet?
– Det är svårt att visa. Ta kontakt med facket lokalt för att få lite neutral hjälp. Och fråga om du är osäker på vad som gäller!
Tomas Stjernfeldt tycker också det är viktigt att vara tydlig med om någonting i ens livssituation kan ha påverkat förmågan att leva upp till det arbetsgivaren förväntar sig.
– Man kan ju befinna sig i någon form av privat kris som kanske kräver extra stöd eller så under en tid.
Vad mer ska chefer tänka på?
– De bör också våga ta kontakt med lokalt fackliga. Du behöver stöd som chef om man inte är överens med medarbetare.
Tips till chefen
Var tydlig i kommunikationen.
Dokumentera vad som sägs i möten och liknande.
Tänk på att yttrandefrihet och meddelarfrihet gäller och undvik att hamna i en situation där som bryter mot den anställdes rätt att säga sin mening.
Var uppmärksam på om det kan ligga missbruk eller sjukdom bakom misskötseln. Då träder andra regelverk in.
Både Björn Länsisyrjä och Tomas Stjernfeldt lyfter återkommande vikten av att dokumentera samtal och process när man försöker komma till rätta med en misskötsel.
– Det är ofta bristande dokumentation som ligger bakom att ärenden drar ut på tiden och blir svåra, säger Tomas Stjernfeldt.