Mycket talar för att en polis kommer att förlora jobbet om han fälls för att ha låtit en kollegas son komma undan böter. Det skriver Pan i ett yttrande till den tingsrätt där polisen står åtalad för tjänstefel. Det gäller dock bara om polisen döms för att ha begått brottet uppsåtligen.
Åtalet gäller en händelse vid en trafikkontroll där ett antal A-traktorer stoppades. Flera av de kontrollerade förarna rapporterades för trafikbrott, men en slapp undan. Åklagaren hävdar att polisen såg mellan fingrarna eftersom det var en son till en kollega.
Enligt åtalet sade polisen att han ”inte bötfäller en kollegas son”, alternativt att han ”inte bötfäller en polisson” eller liknande formulering. Polisen själv förnekar brott.
Pan avskedar en polis som har dömts för att ha ofredat sin exfru, deras gemensamma barn och exfruns nuvarande sambo genom att ringa hundratals samtal till dem. Vid vissa av samtalen ska polisen ha gjort hotfulla (väsande och morrande) ljud samt sagt ”Foxtrot”.
Polisen döms också för hot via mejl mot exfrun och hennes nuvarande sambo där han återigen anspelat på det kriminella nätverket och beskrivit dem som personer han jobbar ”emot och med”.
En polis står åtalade för flera fall av tjänstefel och brott mot tystnadsplikten. Enligt åtalet har han lämnat uppgifter om brottsmisstankar mot en läkare till Inspektionen för vård och omsorg, IVO. Syftet ska ha varit att få läkarens legitimation återkallad. Misstankarna mot läkaren gällde bland annat grov kvinnofridskränkning, våldtäkt och narkotikabrott.
Den åtalade polisen utredde misstankarna mot läkaren och ska enligt åtalet ha skickat utredningsmaterial till IVO i form av brottsmisstankar, bilder, ljud samt ett beslut om kontaktförbud. Han ska också ha skickat flera mejl med information om olika brister i den aktuella läkarens verksamhet.
Åklagaren menar att det saknades stöd för att bryta sekretessen i förhållande till IVO och att det inte ingick i polisens arbetsuppgifter att tipsa om brister i läkarens verksamhet.
Enligt åtalet vidgår polisen de faktiska omständigheterna, men förnekar brott. Pan har meddelat tingsrätten att polisen kommer att skiljas från sin anställning om han döms i huvudsak enligt åtalet. Om han bara skulle dömas för oaktsamt tjänstefel och/eller enstaka oaktsamt brott mot tystnadsplikten får han jobba kvar.

Pan
Personalansvarsnämnden, Pan, behandlar fall där anställda misstänks för, eller har begått, brott eller betett sig olämpligt. Pan kan bland annat avskeda eller varna medarbetare. Nämnden består av rikspolischefen, tjänstemän från Polismyndigheten, fackliga representanter och särskilt utsedda ledamöter.
Två poliser som jobbar med brottsofferskydd åtalas för att ha gått över gränsen i sitt engagemang för en kvinna som sade sig ha blivit utsatt för våldtäkt. Kvinnan är numera dömd för grov falsk beskyllning mot den påstådda våldtäktsmannen.
Poliserna står åtalade för tjänstefel. Enligt åtalet agerade de för att kvinnan skulle slippa utredning och straff, dels genom att försöka påverka åklagaren i ärendet, dels genom att förse kvinnans försvarare med ofördelaktiga uppgifter om den falskt anklagade mannen. Poliserna förnekar brott.
Om de fälls för uppsåtligt tjänstefel kommer de att förlora jobbet, meddelar Pan. Men dömds de bara för oaktsamt tjänstefel får de jobba kvar.