ANNONS:

ANNONS:

 

Ordförandeord

När det man längtat till inte blir som man tänkt sig

Lena Nitz, ordförande

 

Det här är förstasidan på Polistidningen nummer 3. Den delas ut i juni till dig som är medlem eller prenumerant.
Om du inte fått tidningen, kontakta Polisförbundet: medlemsservice (at) polisforbundet (punkt) se

Skatteverket meddelar att de just nu inte prioriterar att skicka ut Polistidningen till medlemmar med skyddade personuppgifter. Tidningen skickas ut i mån av tid, pga corona.

Läs mer om Polistidningen här.

 
 
 
 

 
 

Arkiv

Tilliten ersatt av kontrollsystem

Publicerad 2013-06-26

Ordförandeord När jag skriver det här har sommaren äntligen valt att komma på allvar och när ni läser det här har ni förhoppningsvis flera veckor av vila, återhämtning, skratt och glädje att se fram emot.

Innan semestern kommer jag att vara i Almedalen för att sprida kunskap och bilda opinion för en av Polisförbundet viktigaste frågor – polisyrkets utveckling.

Polisförbundet har tagit fram rapporten ”Framtidens Polis” tillsammans med Kairos Future som ska diskuteras i Almedalen med Thomas Rolén, ansvarig för omorganisationen av polisen, Morgan Johansson, (S) rättspolitisk talesman, och justitiedepartementet. Rapporten tar upp hur poliser och allmänheten anser och önskar att polisen ska vara rustad för att möta framtidens brottslighet. En strategiskt viktig fråga för utvecklingen av vårt yrke.

Lena Nitz 047

Lena Nitz, ordförande Polisförbundet

”Vår etiska kompass inom kåren behöver bli uttalad, nedskriven och tydliggjord.”

Jag kommer, tillsammans med Läkarförbundet och Lärarnas Riksförbund, tala om att nu räcker det med teoretiska styrmodeller och statistik för att mäta effektiviteten.  Tilliten till våra yrkesgruppers skicklighet och kompetens har ersatts av kontrollsystem som hotar den grundläggande mänskliga kvalitén. Statistik är viktigt och något vi ska använda för att veta om resurserna används på ett optimalt sätt. Läkare, lärare och poliser arbetar ofta förebyggande, en arbetsmetod som det är svårt att sätta timmar, kronor och ören på.  Det gör det därför desto viktigare att politikerna lyssnar betydligt mer än i dag på de som faktiskt arbetar ute i verksamheten när de utformar våra uppdrag.

Vi har även ett seminarium tillsammans med Fryshuset mot bakgrund av en rapport som belyser hur människor i miljonprogramområden upplever att de bemöts av polisen. Upplopp och kravaller är uttryck för en mängd komplexa frågor som Polisförbundet inte anser att polisen kan lösa själv. Men vi kan vara en viktig del i arbetet för att göra situationen bättre. Därför vill vi vara med och bidra till att bygga varaktiga och kontinuerliga relationer mellan polis och de som bor i dessa områden.  Inte bara när strålkastarljuset är på utan i vardagen, varje dag, år ut och år in.

Polisen kan inte fungera utan allmänhetens stöd.  Därför är det så viktigt att poliskåren på ett tydligt och korrekt sätt tar ansvar för etiken i vår yrkesroll.  Den etiska kompass som vi själva vet att vi bär med oss syns inte utanpå uniformen.

Polisen är ständigt föremål för granskning och ska så vara med det uppdrag vi har. Men under senaste tiden och mot bakgrund av de händelser som skett både i Skåne och Husby samt Reva-projektet har polisen i vissa fall skildrats som rasistisk. Det är olyckligt eftersom jag vet att våra medlemmar har en mycket tydlig etisk kompass.  Jag har förståelse för att det skapas en frustration över att ständigt bli misstänkliggjord. Det finns ett behov att klargöra vad svensk poliskår står för som inte kan utläsas av polisens värdegrund eller lag. Vår etiska kompass inom kåren behöver bli uttalad, nedskriven och tydliggjord.

Jag vet att ni som arbetar under sommaren har en extra tuff period framför er, eftersom man har färre poliser att bemanna verksamheten med. Det gör det inte desto mindre viktigt att verkligen se till att vara ledig. Poliser har samma behov som andra att kunna stänga av jobbet och omvärlden och hitta tid för återhämtning. Se till att ta er den tiden.

Ha en riktigt härlig sommar!