ANNONS:

 
 
 

På Twitter

 

Ordförandeord

Avlasta våra kollegor nu
Lena Nitz, ordförande
 
 
 
 
 
 

Arkiv

Slut med facklig
representation i ledningsgrupper

Publicerad 2015-01-15

Aktuellt Facket kommer inte att få delta i några ledningsgrupper inom Polismyndigheten. Det beskedet har Sophia Willander, ordförande för Polisförbundet Region Syd, fått, tillsammans med uppgiften att beslutet skulle vara rikspolischef Dan Eliassons.
– För mig är det obegripligt, säger hon. (Uppdaterad)

Sophia Willander

Sophia Willander

I Region Syd har Polisförbundet och de andra facken suttit med i ledningsgrupper på flera olika nivåer. Även under tiden inför omorganisationen då ledningsgrupperna varit interimistiska.
– I tisdags hade vi vårt första riktiga möte i regionen och det var efter det vi fick beskedet. Min spontana reaktion var att jag kände mig lurad, säger Sophia Willander.
Även på flera andra håll i landet där man har haft samverkansavtal har facket suttit med ledningsgrupper. Alternativet nu är att tillämpa MBL, vilket ger facket insyn först senare i beslutsprocessen.
– Vi har ju inte suttit med i ledningsgrupperna för att bråka. Tvärtom är de flesta cheferna här vana vid det här och tycker att vi har haft ett bra samarbete, säger Sophia Willander.

Lena Nitz.

Lena Nitz.

Även Polisförbundets ordförande Lena Nitz är bekymrad.
– Det här ger oroande signaler men vi utgår från att Eliasson återkommer å det snaraste med hur han vill bedriva arbetet med sin hjärtefråga, säger hon.
Lena Nitz syftar på att Dan Eliasson tidigare sagt sig brinna för att skapa förutsättningar för delaktighet och möjlighet för personalen att påverka sin arbetssituation.

Polismyndigheten motiverar, via mejl, beslutet med att tillämpande av MBL innebär att samarbetet mellan parterna sker på ett ”tydligt och strukturerat sätt i hela organisationen”. Och att det är viktigt att det inte råder några tveksamheter om hur och när dialog ska föras.
– Det innebär inte att vi gör avkall på principer om samarbete, öppenhet och transparens i dialog mellan parterna. Hur samarbetet ska formaliseras över tid vill jag ha en dialog med alla berörda om, säger Kajsa Möller, HR-direktör på Polismyndigheten.