ANNONS:

 
 
 

Lenas ledare

"Vi ska inte ha
något A- och B-lag"

Lena Nitz, ordförande

 
 
 
Aprilnumret delades ut runt 13 april. Nästa kommer nummer 3 den 15 juni.Komplett ugivningsplan finns här.
 
 
 

Arkiv

Monopol på att utbilda
ordningsvakter försvinner

Publicerad 2015-11-23

Aktuellt Polisen släpper monopolet på att utbilda ordningsvakter. Med anlagda bränder och hot mot flyktinförläggningar har behovet rusat i höjden och man hinner inte utbilda i tillräckligt hög takt. Det skriver tidningen Transportarbetaren.

80 timmars utbildning

För att få jobba som ordningsvakt krävs 80 timmars grundutbildning. Förutom krav om laglydnad måste sökanden genomgå ett tredelat test:

  • Fysiskt test, springa 2000 meter på max 12 minuter och lyfta och dra en 77 kg docka eller motsvarande belastning minst 15 meter.
  • Språktest, för att visa att du behärskar svenska språket väl.
  • Intervju, för en allmän bedömning av din lämplighet.

Källa: polisen.se

I fredags togs beslutet att Bya väktarskolan, Väktarskolan AB och företaget Cibeka från och med nu får starta utbildningar för ordningsvakter. Polisen har tidigare haft monopol vilket nu släpps för åtminstone fem år framåt.

Lars Sjöberg, verksamhetschef på Polisens rättsavdelning säger till Transportarbetaren att Polismyndigheten inte hinner med att utbilda så många ordningsvakter som behövs. Det sedan det beslutades att ordningsvakter får ta över bevakningsuppdrag vid asylboenden som tidigare krävde poliser.

I januari räknar Bya (Bevakningsbranschens yrkes- och arbetsmiljönämnd) med att kunna dra igång ordningsvaktsutbildningar. Under oktober, november och december utbildar de också 500 extra väktare för att möta behovet. Till skillnad från ordningsvakter får väktare bara ingripa på samma sätt som vem som helst i samhället, så kallat envarsgripande. Länsstyrelsen är ansvarig myndighet för bevakningsföretag och väktare.