Annons

Annons

Exaktare tidsbestämning av dödsfall

9 maj 2006, 00:00
Det här innehållet kommer från vår tidigare hemsida och kan därför se annorlunda ut.

Forskare vid Linköpings universitet håller tillsammans med Rättsmedicinalverket på att utveckla en ny metod för att mer exakt kunna fastställa när en person dött.

I dag används temperaturmätning för att avgöra det ungefärliga dödsögonblicket. Tekniken är dock osäker och resultatet påverkas till exempel av om den döde har flyttats.

Den metod som nu utvecklas tar hjälp av magnetresonanskamera och datortomograf för att identifiera graden av nedbrytning och gasbildning i en död kropp.

Den nya metoden måste dock jämföras med något för att kunna säkerställas. Därför vill forskarna förfina temperaturmätningen för att använda den som jämförelse.

– Vi vill placera temperatursonder i avlidna, säger Calle Winskog, rättsläkare på Rättsmedicinalverkets enhet i Linköping. På så sätt hoppas vi få en tidkurva som vi sedan kan sätta i relation till de nya mätresultaten.

Johan Granath

Ämnen i artikeln

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post
Annons

Annons

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser
Mest läst