Annons
Annons

Medborgargarde misstänks för brott

9 maj 2006, 00:00
Det här innehållet kommer från vår tidigare hemsida och kan därför se annorlunda ut.

Råntrötta Malmöbor bildar medborgargarde och patrullerar sitt kvarter med golfklubbor och basebollträn. Polisledningen i Malmö har polisanmält sammanslutningen efter misstankar om att medlemmarna attackerar oskyldiga.Råntrötta Malmöbor bildar medborgargarde och patrullerar sitt kvarter med golfklubbor och basebollträn. Polisledningen i Malmö har polisanmält sammanslutningen efter misstankar om att medlemmarna attackerar oskyldiga.

Enligt uppgift består medborgargardet av ett 20-tal yngre och medelålders män som patrullerar stadsdelen Limhamn/Bunkeflo beväpnade med basebollträn och golfklubbor. Medlemmar hävdar att det finns ett brett stöd för verksamheten bland grannarna i kvarteren, som traditionellt räknas till Malmös mest attraktiva och lugna bostadsområden. Medborgargarden är en ovanlig företeelse i Sverige. Men i Skåne har det vid flera tillfällen under senare år hänt att en mer eller mindre organiserad mobb har attackerat personer som utpekats som kriminella.

Polismästare Ulla Ardermark anser att det i det här fallet handlar om en liten skara personer som framgångsrikt lurat lokalpressen att överdriva gruppens betydelse.

– Enligt våra kanaler har de inte ett stort stöd vare sig hos kommunala representanter eller hos invånarna i allmänhet.

Våld mot oskyldiga

Samtidigt tycker hon att faran i att människor sluter sig samman och skipar egen rätt inte får underskattas. Medlemmarna i gardet misstänks för att ha uppträtt fysiskt hotfullt mot oskyldiga ungdomar, en händelse som polisledningen har anmält. Anonymt berättar medlemmarna att det har förekommit fler våldsamma ingripanden och att ungdomar jagats och misshandlats då de besökt Limhamn/Bunkeflo.

– Det går långt utanför demokratins spelregler, något som polisen aldrig kan acceptera, kommenterar Ulla Ardermark.

Flest rån i Malmö

Enligt gardesmedlemmarna är det en accelererande brottslighet som tvingar dem att agera. Den senaste statistiken visar också att framförallt personrånen ökat i Malmö från 649 till 905 stycken mellan 2004 och 2005. Rånvågen kulminerade under september, oktober och november förra året och planade sedan ut.

Räknat per invånare är rånfrekvensen betydligt högre i Malmö än i Stockholm och Göteborg. Merparten av gärningsmännen, liksom offren, är pojkar i åldern 10 till 17 år. Av 212 rånmisstänkta personer var 138 under 17 år gamla och 47 yngre än 15 år. Malmö stad har bland annat reagerat med ökad övervakning vid skolor och på offentliga platser. Långt gångna planer finns också på att förse hela den centrala gågatan med övervakningskameror. Samtidigt lagförs och kartläggs kända gängledare i samarbete med de sociala myndigheterna.

Men trots ökningen av personrån i Malmö råder det ingen tvekan om att just Limhamn är förskonat med tolv konstaterade rån mellan den 1 juli och den 31 december 2005. I hela Malmö begicks 427 anmälda rån under samma period och i stadsdelen centrum begicks över 200 rån.

Misstänker mörkläggning

Per och Bengt är båda med i medborgargardet. De tycker att samhällets insatser är otillräckliga. Dessutom misstänker de att myndigheterna döljer att Limhamn/Bunkeflo är extra utsatt för rån och att polisens statistik inte stämmer.

– Limhamn har blivit jaktmark för helt hänsynslösa individer. Våra kvarter kallas ”förrådet” i vissa kretsar, säger Bengt.

Per nickar. Han har barn i 14 årsåldern som nyligen rånades under knivhot och fick sina jackor och mobiltelefoner stulna.

Bengt visar en teleskopbatong och förklarar att han inte går ut utan att ta med den.

– I skåpet där hemma ligger en del andra prylar.

Information till rädda

Ulla Ardermark beklagar männens inställning och tror att den är ett resultat av ryktesspridning och missuppfattningar.

– Nu finns det naturligtvis ett mörkertal, men vi får en fingervisning om att människors uppfattning inte alltid stämmer med verkligheten, säger Ulla Ardermark.

Hon hoppas att fortlöpande sammankomster med de boende ska ha en avkylande effekt. Syftet är bland annat att visa att polisen tar deras oro på allvar.

– Vi satsar rejält på att bryta råntrenden i Malmö och nå ut med information som bevisar att det inte är så illa ställt som många tror.

Ämnen i artikeln

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post
Annons
Annons

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser
Mest läst