Annons
Annons

Vem förhandlar?

Det här innehållet kommer från vår tidigare hemsida och kan därför se annorlunda ut.

Läste för en tid sedan på Stockholmsfackets hemsida: Tänk om det blir så att Lars Ericsson skulle bli ordförande? Då skulle vi i Stockholm äntligen bli representerade! Och antagligen skulle Stockholm bli löneledande igen!

Jag har talat med mina närmaste fackliga företrädare och de hävdar bestämt att förbundets ordförande eller annan på central nivå inte löneförhandlar i myndigheterna. Detta sker i varje myndighet genom det lokala facket, säger de. Jag har blivit lite osäker. Hur är det med detta och vem är det som förhandlar om mitt OB?

Svar:

Du har fått helt rätt upplysning från dina lokala fackliga företrädare.

Löneförhandlingarna, både vad det gäller vilka nya löner som ska gälla och från vilken tidpunkt, retroaktivitet, allmänna anställnings villkor där bland annat OB ingår och liknade frågor, förhandlas lokalt ute på respektive myndighet med det lokala facket, där förhandlaren är den som det lokala facket har bestämt.

När det gäller ramarna för förhandlingarna, det vill säga hur processen för en förhandling ska gå till, hur man ska ta fram grunder för en förhandling och vad som händer om man blir oenig vid en lokal förhandling, styrs av ett centralt ramavtal kallat RALS. Detta avtal förhandlas fram av de centrala parterna för alla anställda inom staten, där OFR/P (Polisförbundet) är en av de fackliga parterna och AgV (Arbetsgivarverket) representerar myndigheterna. I dessa förhandlingar är det förbundsstyrelsen som fattar beslut om Polisförbundets ställningstagande beträffande vår inriktning i förhandlingarna.

Bengt Sundberg

Ombudsman

Ämnen i artikeln

Detta är en insändare. Åsikterna är skribentens egna.

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post
Annons
Annons

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser
Mest läst