Annons

Annons

Tillåtet för civila att skjuta tjuvar i Italien

1 juni 2006, 00:00
Det här innehållet kommer från vår tidigare hemsida och kan därför se annorlunda ut.

I Italien är det nu lagligt för civila att skjuta en obeväpnad inbrottstjuv i självförsvar. Missnöjet är stort inom polisväsendet och polisfacken protesterar. Speciellt eftersom vapen finns i fyra miljoner italienska hem och risken för en upptrappning av våldet är stor.I Italien är det nu lagligt för civila att skjuta en obeväpnad inbrottstjuv i självförsvar. Missnöjet är stort inom polisväsendet och polisfacken protesterar. Speciellt eftersom vapen finns i fyra miljoner italienska hem och risken för en upptrappning av våldet är stor.

Trots motstånd inom regeringspartierna har lagen om rätten att skjuta i självförsvar gått igenom i Italien. Med valet som närmade sig ville ingen riskera ännu ett debattämne för Berlusconis koalition, som redan hade stora svårigheter att hålla sams.

Därför är det nu helt lagligt att skjuta på inbrottstjuven, även om han är obeväpnad och bara letar efter några få euro. Enligt den nya lagparagrafen måste man först försöka stoppa handlingen på annat sätt, till exempel genom att ropa ?stopp, annars skjuter jag”.

Om man däremot känner sig fysiskt hotad, oavsett om angriparen har vapen eller inte, är det helt lagligt att skjuta direkt. Principen om att man kan överdriva självförsvaret försvinner i princip.

Skjuten i ryggen för palmstöld

Ännu har inte lagen prövats i domstol, men redan har en 23-årig man satt livet till, sedan han försökt stjäla en palm utanför en restaurang. Ägaren, som sköt mannen i ryggen, försvarade sig med att den nya lagen gav honom rätt att försvara sin egendom med vapen.

– Det är budskapet som staten ger som är fel. Nämnligen att staten själv inte kan försvara sina medborgare, utan att de måste göra det på egen hand. Detta sker samtidigt som regeringen dragit ner på bidragen till polisväsendet, säger Claudio Giardullo ordförande för en av polisfacken, SILP (Sindacato Italiano Lavoratori della Polizia).

Att det är de svaga som kommer att få betala det högsta priset är de flesta inom polisväsendet överens om.

 – I en duell mellan en förbrytare och ett offer är det helt klart att förloraren är den som blir överfallen. Han eller hon har normalt ingen chans att försvara sig. Speciellt inte om det hela sker i hemmet, säger Andrea, som är vice polischef i en medelstor stad i centrala Italien.

Fler ansöker om vapenlicens

Han, och många kollegor med honom, hoppas att lagen ändras så snabbt som möjligt. Speciellt som det redan har märkts en ökning av ansökningar om vapenlicenser för självförsvar.

– Ännu är det för tidigt att se vilka effekter lagen kommer att få, men helt klart kommer förbrytarna att ändra strategi med tiden, tror han.

Debatten i media var livlig när lagen föreslogs i höstas. Men nu när den blivit definitiv har tidningarna valt att tala om andra teman. Till och med bland ?vanligt folk” talas det ovanligt lite om faran för en upptrappning av våldet. Opinionsundersökningar visar dock att åtta italienare av tio är emot den nya lagen.

Fler vapen skapar mer våld

Fyra miljoner italienare har deklarerat att de har minst ett vapen hemma. Av dem är 885 000 jägare, 36 000 har pistoler för självförsvar, 54 000 är säkerhetsvakter och 130 000 har skytte som hobby. Ungefär en fjärdedel av ansökningarna avslås, oftast på grund av att motivationen inte är tillräcklig.

– Att det blir mer våld är det ingen tvekan om. Vi som jobbar ute på fältet väntar bara på att få se de första tecknen på att det cirkulerar fler olagliga vapen, berättar Alessandro som är utryckningspolis i Rom.

Själv har han inte varit med om att någon skjutit i självförsvar efter införandet av den nya lagen, men han är övertygad om att det bara är en fråga om månader, kanske veckor, innan det händer.

– Hittills har förhållandevis få inbrottstjuvar varit beväpnade, eftersom de visste att det försvårade deras position. Nu förändras det. Ju fler vapen som cirkulerar, desto svårare och farligare blir vårt jobb. Det är något som vi kollegor talar om och oroar oss för, säger han.

Fotnot: De intervjuade poliserna vill vara anonyma, eftersom det i Italien är förbjudet för poliser att uttala sig för media utan tillstånd från inrikesministeriet, något som nästan aldrig ges för att kommentera nya lagar.

Något förenklat säger den nya lagen:

För den som hittar oönskade besökare på sin privata egendom, eller inte lyckas få besökarna att lämna egendomen trots ägarens uttryckliga önskan, finns möjlighet att använda ett vapen som är lagligt hållet, eller med andra lämpliga medel försvarar sig, om:

a) han/hon själv eller andra är hotade

b) egen eller andras egendom är hotad, om lagbrytaren inte ger upp sitt såt och om det är risk för en aggression.

Denna lag är även giltig på alla ställen där det finns en kommersiell, industriell eller yrkesaktivitet.

Kristina Wallin

Ämnen i artikeln

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post
Annons

Annons

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser
Mest läst