Det här innehållet kommer från vår tidigare hemsida och kan därför se annorlunda ut.

Billiga solresor, flygstolar till värmen och sistaminuten-semester vid Medelhavet. Inte mycket är trevligare än att bestämma sig ena dagen och åka nästa ? givetvis till fyndpris.Billiga solresor, flygstolar till värmen och sistaminuten-semester vid Medelhavet. Inte mycket är trevligare än att bestämma sig ena dagen och åka nästa ? givetvis till fyndpris.

Att spontant lämna kyliga Sverige och tillbringa en vecka på ett hotell, där alla som planerat ett år i förväg betalar dubbelt så mycket som man själv, bäddar för den perfekta semestern.

Men snabba beslut och lockpriser i resebolagens broschyrer gör att det är lätt att glömma grundläggande reseklokhet. Dessutom åker svenskarna längre bort i dag än för bara tio år sedan. Man flyger på familjecharter över halva jorden till länder med tropiskt klimat med allt vad det innebär. Resultatet kan bli en synnerligen obehaglig och rekorddyr semester för den som nonchalerar riskerna.

Att alltid tänka på:

– Passet ska inte bara med, det ska vara helt också. I värsta fall upptäcks den spruckna passbilden av en nitisk kontrollant och semesterfiraren får sätta sig på vändande plan för egna pengar.

– Försäkringarna måste naturligtvis vara i ordning. För den som finansierar resan med ett konsultuppdrag eller några frilansartiklar till en resetidning gäller det att kontrollera försäkringarna en extra gång. Det är dyrt att flygas från en söderhavsö med blindtarmsinflammation om försäkringsbolaget hävdar att man var på jobbresa och vägrar att betala.

– Ett reseapotek ska alltid packas ner. Det bör minst innehålla: värktabletter, desinfektionsmedel, kompresser, termometer, plåster mot skavsår, solskydd, allergimedicin och tabletter mot diarré. Rådfråga din doktor om vaccinationer och penicillin.

– Kontokort är bra, men besvärliga om de inte fungerar. Dollar och resecheckar är en säkerhet i stora delar av världen. Kontrollera om det är billigast att växla hemma eller på plats.

– Skriv ner alla telefonnummer som du kan behöva under resan, exempelvis till: spärr av kontokort, svenska ambassaden i landet där du är, försäkringsbolag och researrangörer.

– Ta några kopior på ditt pass – underlättar ditt liv om passet försvinner eller går sönder.

– Mobiltelefonräkningarna kan sänka dig ekonomiskt. Kom ihåg att du betalar när någon ringer upp om din telefon lämnat Sverige – och att kostnaden är hög. Innan du reser ska du stänga av röstbrevlådan. Måste du ringa är det ofta billigare att köpa ett lokalt simkort i landet där du semestrar och ladda det med pengar.

– Tejpa, sätt skärp om eller spika igen resväskan. Det är en dyster upplevelse när den går upp på bandet. Lås inte! Efter 11 september bryts låsen ibland upp av säkerhetspersonal.

Ämnen i artikeln

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post
Annons

Annons

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser