Annons
Annons
Det här innehållet kommer från vår tidigare hemsida och kan därför se annorlunda ut.

Söker du en billig och annorlunda semester till nästa sommar, bortanför turiststråk och chartermål? Tusentals familjer, både inom och utom Europa, byter bostäder med varandra på semestern.Söker du en billig och annorlunda semester till nästa sommar, bortanför turiststråk och chartermål? Tusentals familjer, både inom och utom Europa, byter bostäder med varandra på semestern.

Det gäller att planera i tid. Redan nu är det dags att börja förbereda om du vill byta din bostad med någon till nästa sommar. Det menar den bytarerfarne Lars Thulin, som har skrivit boken: ”Borta bra men byta bäst, så får du en billigare, bättre och längre semesterresa”.

Semesterformen bostadsbyte bygger på en överenskommelse mellan de familjer som vill byta bostad, varken pengar eller mellanhänder blandas in. För att hitta intressanta bytesobjekt söker man medlemskap i en bytesorganisation som till exempel Homelink eller Intervac. De har tiotusentals medlemmar spridda över många länder. Objekten brukar läggas ut på hösten, eftersom det kan ta tid att hitta objekt där båda parter är intresserade av ett byte. Men för att detta arbete ska bli så smidigt som möjligt är det nästan ett måste att ha tillgång till Internet och e-post.

Fördelarna med att byta bostad är som sagt många. Det är billigt. Man betalar bara för resan till orten. Väl där har man gratis boende och kan laga mat i ett vanligt kök, precis som hemma. Inga hotellnätter eller dyra restaurangbesök, om man inte känner för det. Positivt är också att man träffar lokalbefolkningen på ett naturligare sätt än om man befinner sig på en turistort. Dessutom har man någon som tar hand om huset när man är borta. Det är säkrare att låna ut huset, än att låta det stå tomt i veckovis under sommaren.

Men att byta bostad är inte något för alla. Om man tycker att det är obehagligt att ha främmande människor i sitt hus, eller har värdesaker som är svåra att plocka bort, är det inte den ideala semesterformen. Andra nackdelar med byten är att det inte finns några garantier att man hittar ett bra objekt, eller att ett uppgjort byte kan spricka. Det finns inte heller färdiga aktivitetspaket på orten man kommer till. Det krävs att man själv tar reda på vad som finns att göra, vilket givetvis även är en fördel för många familjer.

Vill du veta mer om hur du gör när du ska byta bostad finns det många handfasta råd och tips i Lars Thulins bok. Här finns information om allt från vilka papper man bör ha om man lånar/lånar ut sin bil, till vad man gör om något går sönder i huset man lånar. Och inte minst viktigt, hur man ska presentera sig och sin bostad på bästa sätt för hugade spekulanter.


Titel:
”Borta bra men byta bäst, så får du en billigare, bättre och längre semesterresa”.

Författare: Lars Thulin

Förlag: B. Wahlstöm

Ämnen i artikeln

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser