Annons

Annons

Det här innehållet kommer från vår tidigare hemsida och kan därför se annorlunda ut.

Halva månaden kvar och redan tomt i plånboken? En lösning är förstås högre lön. Men vill du göra något på studs, och ta saken i egna händer, bör du få kontroll på dina utgifter.Halva månaden kvar och redan tomt i plånboken? En lösning är förstås högre lön. Men vill du göra något på studs, och ta saken i egna händer, bör du få kontroll på dina utgifter.

Många kommer säkert ihåg flickorna Spara och Slösa. Där Spara hade en otrolig koll på sina pengar, medan Slösa stack huvudet i sanden och bara spenderade allt hon hade. Visserligen var Spara väldigt präktig, men visst vore det skönt att ha full koll på slantarna. Att veta att det finns pengar kvar på kontot vid månadens slut.

Enligt många ekonomer är nyckeln till detta en hushållsbudget. Med en hushållsbudget får du en överblick på hur du spenderar dina pengar. Det kan låta krångligt att sätta upp en budget, men hjälp finns att få. Både banker och Konsumentverket gör beräkningar över hur mycket saker i vardagen kostar. Vad kostar det att ha bil? Hur mycket äter en tonårsson för? Vad kostar i genomsnitt hygienprylar och el?

De beräkningar som Konsumentverket gör, är för normalt leverne, inte för lyxliv. Man kan jämföra sina egna kostnader med verkets beräkningar av vad det borde kosta, vilket kan vara en ögonöppnare. Ordspråket många bäckar småÖ får en ny innebörd när man räknar på vad chipsen, tuggummina och läsken kostar på ett år.

På Konsumentverkets hemsida finns det också ett enkelt budgetprogram. Här matar man in vilka inkomster och utgifter man har. Alla utgifter ska med, allt från barnomsorg till el, dagstidning och TV-licens, liksom ränta och amorteringar på bostaden. Det är lätt att använda programmet, men det kan vara lite knepigt att rota fram alla papper med rätt uppgifter. Dessutom – hur vet man hur mycket maten kostar för en månad?

Det är här kassaboken kommer in i spelet. Om du för kassabok i två, tre månader kommer du att komma till flera klarheter. Exempelvis hur mycket du kan spara på att ha med dig matlåda till jobbet. För en familj med två vuxna, som äter lunch eller middag ute varje arbetsdag kan man spara upp till 22 000 om året på att ha med egen matlåda. Kanske är det mer värt med en härlig skidresa eller en vecka i solen, istället för att äta på haket runt hörnet?

Gör din egen hushållsbudget på www.konsumentverket.se

Ämnen i artikeln

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser