Annons
Annons

Kraftigt minskad gatuprostitution

Det här innehållet kommer från vår tidigare hemsida och kan därför se annorlunda ut.

Gatuprostitutionen i storstäderna har halverats sedan sexköpslagen infördes och svensk polis har fått ett effektivt vapen mot trafficking. Samtidigt säljer sig kvinnorna billigare och tar större risker i en allt våldsammare miljö.Gatuprostitutionen i storstäderna har halverats sedan sexköpslagen infördes och svensk polis har fått ett effektivt vapen mot trafficking. Samtidigt säljer sig kvinnorna billigare och tar större risker i en allt våldsammare miljö.

Den unika lagen mot köp av sexuella tjänster var omtvistad när den infördes 1999. Kritikerna fruktade att redan utsatta kvinnors situation skulle förvärras och att könshandeln skulle gå under jorden. Med facit i hand står det klart att både farhågor och förhoppningar besannats.

– Lagen har varit bra, inte minst för att få fram stödbevisning i mål om människohandel och koppleri, säger Greger Casselborg, kriminalkommissarie vid Stockholmspolisen.

Mot trafficking

I Göteborg har sexköpslagen sannolikt fått ännu större genomslag. Antalet gatuprostituerade är konstant två tredjedelar färre än tidigare.

– Traffickingsituationen är dessutom mycket bättre i Sverige än i Norge, Danmark och Finland, säger socionomen Karin Dahlberg

Samtidigt hanteras alltfler sexköp över nätet eller med hjälp av mobiltelefoner. Prostituerade berättar att de ”normala” kunderna nästan försvunnit från gatan. Det är de med udda sexuella behov och mest snedvriden människosyn som finns kvar. Priserna har pressats, de prostituerade tar större risker och rånas, misshandlas och våldtas i större utsträckning än tidigare. Vissa kvinnor avstår från att använda kondom mot högre betalning och följer med polisrädda kunder till undangömda platser, där det inte finns någon hjälp att få.

Ändrat samhälle

Men en del av det som kan tolkas som negativa effekter av lagen är en förändring som kanske skulle ha kommit ändå.

– Internet och mobiltelefoner har ju slagit igenom överallt. Samhällsklimatet har blivit tuffare. För mig står det klart att lagen haft en klart positiv betydelse, säger Lotta Lundberg, prostitutionsgruppen i Malmö.

Det är onsdag och klockan är strax innan sex. I polishuset vid Davidshalls torg i Malmö förbereder sig poliser och anställda vid socialtjänsten för en kväll på gatan. Kunder ska tas på bar gärning och nedgångna kvinnor få hjälp. I Malmö är de prostituerade ofta i sämre skick än i Stockholm och Göteborg. Sveriges tredje stad är en heroinstad och av de gatuprostituerade kvinnor som polisen och socialen haft kontakt med under 2006 är hälften heroinister.

Utsatt grupp

– Enkelt uttryckt är den gruppen inte i skick att skaffa hemsidor, säger inspektör Rickard Hultemark, gruppchef näpo city.

Då sexköpslagen trädde i kraft för sju år sedan fanns det omkring 200 gatuprostituerade kvinnor i Malmö. Antalet har nu sjunkit till 60. En grupp äldre mycket nedgångna kvinnor har fått hjälp att sluta med heroin genom förtur till metadon och subutexprogram. Samtidigt har KAST (Köp av sexuella tjänster) som tidigare har funnits i Stockholm och Göteborg också öppnat i Malmö. Målet är bland annat att starta en permanent rådgivningsverksamhet för personer som behöver stöd att sluta köpa sex. Poliser, socialarbetare och andra som jobbar för att stävja sexhandeln nämner kunskap om sexköparnas drivkrafter som en nyckel till framgång. Att kvinnorna som säljer sig ofta är beroende av droger, traumatiserade eller psykiskt sjuka vet man. Att sexköpslagen fungerar dåligt utan hjälp till denna grupp är också utrett.

– Men männen är en gåta. Tänk att vara gift, ha barn och tvångsmässigt köpa sex av helt utslagna narkomaner, säger Rickard Hultemark.

Sexköpande män

I Malmö är gåtan dessutom extra obegriplig. Dels är kvinnorna som går på gatan i mycket dåligt skick, dels finns förhållandevis välordnade bordeller en kort tåg- eller bilresa bort.

– I Danmark är det ju lagligt. Varför åker de inte dit istället för att riskera katastrofen att bli tagna med byxorna nere här?

Själv har Rickard Hultemark en kluven inställning till lagen. Han kallar den både bra och dålig. Bra som viktig markering mot vad samhället inte tolererar, dålig som eventuell orsak till att prostitutionen går under jorden.

– Personligen tycker jag att den som utnyttjar andra ska sättas dit. Det får bara inte ske till priset av att situationen förvärras.

Och det finns frågetecken. I Malmö har många tunga äldre heroinmissbrukare som tidigare sålde sig slutat med droger och prostitution. Men antalet heroinister sjunker inte.

– Man undrar var gruppen unga, prostituerade heroinmissbrukare finns. Det har vi ingen direkt kunskap om.

Flertalet erkänner

De flesta personer som binds till sexköp erkänner när de förstår att det är enda sättet att undvika en offentlig rättegång. Polisinspektör Per ”Pigge” Johnsson har haft kontakt med otaliga skakiga män. En del ber till och med om tips om hur de kan ta ut bötespengarna från banken utan att deras fruar och flickvänner får reda på något.

– Det rör sig om ett tvärtsnitt av befolkningen. Lärare, arbetare, läkare, familjefäder, säger Pigge Johnsson.

Klockan är nu runt nio på kvällen. Pigge, Rickard Hultemark och de andra i närpolisgruppen har gjort kvällens första tillslag. En man i tidig 30-årsålder har plockat upp en tio år äldre kvinna och kört till en återvändsgränd i ett industriområde. Den snygga BMW:n är hopplöst inparkerad. Mannen slår uppgivet ut med händerna. Han har småbarn hemma, handduk och babyolja mellan sätena.

Kvinnan i bilen säger att hon inte har fått någon betalning. Mannen förhörs, medan kvinnan väntar rökande en bit bort. Hon har suttit 15 år i fängelse och det är tydligt att hon är i bättre form än flertalet medelålders kvinnor som säljer sina kroppar. Hon skämtar lite förstrött med poliser och journalister i väntan på att få skjuts.

– Så kan det gå. Båda tiger. Vi får se vad det leder till, säger Rickard Hultemark.

Nästa torsk som fastnar i garnet har tagit med en kvinna till en lägenhet långt från prostitutionsstråken. Han verkar ana att han är iakttagen och kommer ut och flyttar sin bil och ser sig misstänksamt omkring. När paret lämnar bostaden tillsammans visar det sig att poliserna känner kvinnan sedan tidigare. Hon är strax under 30 år gammal, en inbiten heroinist och ett inbitet Röglefan. Pigge pratar ishockey med henne medan Rickard tar med mannen till bilen.

Börjar slåss

Efter ett tag kallar han diskret på Pigge. Den misstänkte erkänner inte och uppträder märkligt. Efter några minuter måttar han ett svepande slag mot Pigge och Rickard låser hans armar bakifrån. Med det är kvällen över, åtminstone vad gäller jakt på sexköpare. Kvinnan berättar senare att hon sålde sex på krita och att hon och kunden var på väg till minuten för att ta ut 700 kronor. Mannen erkänner.

– Vi håller nu, säger Rickard och tillägger.

– Dels måste vi skriva rapporter, dels har förmodligen handeln avstannat.

Det visar sig stämma. Gatorna med de cirkulerande bilarna ligger öde trots att klockan inte ens är tolv. Inga kvinnor syns, de som tjänat nog för att köpa heroin har avvecklat verksamheten. Dessutom vet både kunder och prostituerade att polisen är ute i kväll.

Några dagar senare är kommersen i full gång igen. Det är Jägersrokväll och när travet stänger fortsätter många män kvällen med att köpa sex.

Stoppar bilen

– Det är bra kunder, inga konstigheter, sluddrar en kvinna.

Hon har stoppat vår bil genom att ställa sig mitt i gatan och gestikulera. Hon behöver heroinpengar och hon behöver dem genast.

– Jag hade gärna pratat, men jag måste ha betalt i så fall.

Det som många säger särskiljer Malmöprostitutionen blir tydligt. De prostituerade heroinisterna är i eländigt skick. Ett kvarter bort står tjejen som håller på Rögle. Hon är frånvarande med tom, men samtidigt desperat blick.

– Får jag sitta lite i baksätet medan jag tar min astmaspray, frågar hon.

Hon berättar att hon oftast jobbar med hjälp av sin mobiltelefon. Kunderna ringer upp. Men tre eller fyra månader per år går hon på gatan, där kunderna är färre nu än tidigare.

– Titta, det är nästan tomt. Så här dags brukar jag vara klar, säger hon och pekar svepande över Agneslundsvägen.

På parkeringsplatserna som vetter mot en mörklagd kyrkogård står enstaka bilar parkerade. I några sitter tysta män. En del av dem återkommer kväll efter kväll utan att köpa sex. De är åskådare som drivna av ångest och dunkla motiv följer könshandeln.

Spejar på kvinnor

När en ny kvinna syns på gatan fångas deras uppmärksamhet. Som bålgetingar, beskriver en socialarbetare. De kör runt, runt i sina bilar och bara tittar. Bland männen finns sannolikt också en och annan hallick, och vanliga sexkunder förstås.

– Nuförtiden är det ibland fullt med män i samma bil. Jag följer aldrig med, men jag vet tjejer som gör det mot extra betalning, säger kvinnan i baksätet.

Hon öppnar dörren och avlägsnar sig på vingliga ben. En bil bromsar in och efter en stunds diskussion sätter hon sig bredvid föraren som rivstartar.

Fakta prostitution, Malmö

? T.o.m. september 2006 har polisen och de sociala myndigheterna träffat 62 kvinnor som gatuprostituerar sig. 32 av dem är heroinister. Nio av dem har gått till vård och behandling.

? 21 av dem är nya för året och av dem går hälften på heroin, en är psykiskt sjuk och en är transexuell.

? Kvinnorna är 17 – 60 år gamla.

? Sju stycken har prostituerat sig under minst 20 år – och är inte missbrukare.

Fakta prostitution, Stockholm

? 1999 fanns omkring 350 gatuprostituerade.

? Efter lagändringen försvann den öppna prostitutionen nästan helt för att sedan återkomma och stabiliseras på en låg nivå.

? Under 2005 och 2006 har en ökning skett och nu är antalet gatuprostituerade i Stockholm omkring 200 stycken.

Fakta prostitution, Göteborg

? Innan förbudet mot sexköp infördes fanns 300 gatuprostituerade.

? Numera ligger antalet stabilt på ett 100-tal.

? Bland dem är bara ett fåtal heroinister. Nyrekryteringen är låg och kvinnorna är relativt gamla.

Ämnen i artikeln

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser