Annons
Annons

Heroinrekord 2006

6 februari 2007, 00:00
Det här innehållet kommer från vår tidigare hemsida och kan därför se annorlunda ut.

Polis och tull slog heroinrekord förra året. Men i Afghanistan väntar fyllda lager och 2007 kan bli ett nytt rekordår.Polis och tull slog heroinrekord förra året. Men i Afghanistan väntar fyllda lager och 2007 kan bli ett nytt rekordår.

Stort inflöde, bättre samarbete mellan tull och polis samt ett utbyggt system med informatörer. Det är några av orsakerna till att heroinbeslagen ökade markant under 2006. Vid denna tidnings pressläggning är SKL:s analyser inte klara, men Lars Bjurling vid Rikskriminalen slår fast att polis och tull beslagtog minst 100 kilo heroin förra året. Det motsvarar de sammanlagda beslagen under de fyra föregående åren.

– Man ska dock ha klart för sig att mängderna varierar. Väldigt lite togs under några år, säger Lars Bjurling.

Därför är det svårt att dra säkra slutsatser om framtiden.

– Det kan skilja extremt mycket. Ett halvår tog vi 20 kilo och nästa tog vi 128 gram, säger Sven Delin, narkotikasamordnare i Skåne.

Sammantaget tror han emellertid att det finns en stor risk att inflödet och därmed beslagen kommer att bli större och fler under kommande år. Orsaken är utvecklingen i Afghanistan och situationen för de vallmoodlande bönderna. Aldrig tidigare har produktionen varit så stor som nu och aldrig tidigare har det funnits så stora heroinlager, färdiga att spridas på den europeiska marknaden.

Ett tecken på att tillgången är stor är att gatupriset på heroin inte höjs, trots många och stora beslag.

– Tvärtom är det billigt. Som lägst har vi hittat ett pris på 500 kronor grammet i Malmö.

En stor del av heroinet som når Skandinavien passerar Skåne. Bron från Köpenhamn är en ny möjlig införselväg. I Malmö finns välkända personer som är inblandade i den nationella handeln. Enligt Sven Delin är det en missuppfattning att organisationerna är hierarkiskt uppbyggda.

– Snarare rör det sig om nätverk. Ibland önskar man att strukturen varit klarare, eftersom det då skulle vara lättare att plocka bort nyckelpersoner.

Nätverk som lyckas sälja större mängder i Sverige har ofta gemensamma nämnare och en liknande sammansättning. Det behövs en kontakt på Balkan, någon person med förbindelser på gatan och slutligen finansiärer.

– Dessvärre har vi förstått att våra beslag ofta inte skadar finansiärerna speciellt mycket. De rycker på axlarna och organiserar en ny transport.

En nyhet under senare år är att införsel av heroin kombineras med smuggling av andra droger och dopingpreparat. Dessutom är kopplingarna mellan storskalig narkotikabrottslighet och annan brottslighet, exempelvis trafficking, tydligare än tidigare.

– Det finns så många gråzoner och kombinationer och därmed inga patentlösningar. Men jag är positiv, även om vi aldrig kommer att bli kvitt narkotikan helt, säger Sven Delin.

Ämnen i artikeln

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post
Annons
Annons

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser
Mest läst