Annons
Annons

Polissatsning mot ungdomsbrott

3 maj 2007, 00:00
Det här innehållet kommer från vår tidigare hemsida och kan därför se annorlunda ut.

Karlstadspolisens önskan om en ungdomsgrupp har blivit verklighet. Sedan några månader tillbaka jobbar fyra poliser med storstadsproblem som nått glesbygden.Karlstadspolisens önskan om en ungdomsgrupp har blivit verklighet. Sedan några månader tillbaka jobbar fyra poliser med storstadsproblem som nått glesbygden.

– Efter många års väntan kunde vi äntligen starta i december. Utan överdrift kan man tala om en succé och jag hoppas verkligen att vi får fortsätta, säger Niklas Elffors som leder gruppens arbete.

Införandet av en ungdomsgrupp i Karlstad har debatterats under lång tid. Kostnadsaspekten var en återkommande invändning. men nu är Polismyndighetens ekonomi sanerad och pengar är inte samma bristvara som tidigare.

– Jag förstår att det har varit svårt. Myndigheten har ju kämpat för att hålla huvudet över vattenytan och vi har inte haft personal för en grupp, säger Niklas Elffors.

Han beskriver Karlstad som en stad som är stor nog att rymma alla ungdomsproblem som storstäderna brottas med. Mängden fall är färre, men proportionerna jämfört med antal invånare och poliser är desamma som i Stockholm eller Göteborg. Niklas Elffors och hans tre kollegor blev förvånade när de förstod hur utbrett narkotikamissbruket är i Värmland.

– Man tänker att det är glesbygd och lite oskyldigt. Nu vet vi att knarkandet sker helt öppet. Det är ett normalt inslag på fester.

Internet spelar stor roll

I mindre städer, i byar och på ren landsbygd där det är svårt att få tag på droger beställs hasch och även tyngre narkotika via nätet. Ungdomsgruppen lägger därför mycket tid på elektronisk spaning. Via en dator med extern internetuppkoppling, för att inte avslöja polisidentiteten, kartläggs inköp och langning.

Den största framgången hittills var då två kvinnor i 17 årsåldern avslöjades som storskaliga ecstasy- och amfetaminsäljare. Men det var inte egen spaning som väckte polisens uppmärksamhet, utan tips från föräldrar.

– På det sättet har det fortsatt. Vi lever på information från kompisar och anhöriga.

När härvan nystades upp åtalades ytterligare ett tiotal ungdomar, som nu väntar på sina domar.

– Tjejerna är vanliga studerande som ville ha pengar till resa till Thailand. De balanserar på gränsen till grovt narkotikabrott och det kan sluta med fängelse för den ena och LVU för den andra.

Myndigheterna hinner inte följa upp insatserna

Trots den misstänkta brottslighetens svårighetsgrad har Niklas Elffors sett de åtalade på krogen. Det beror på att de sociala myndigheterna inte hunnit följa upp ungdomsgruppens insatser.

– Det händer ingenting med tjejerna och det är jobbigt att se. Förstärker man en verksamhet är det synd om det korkar igen någon annanstans.

Tipsen strömmar in

Ungdomsgruppens arbete har uppmärksammats mycket i lokalpressen. Följden är att tipsen strömmar in och tiden inte längre räcker till för egen spaning. För närvarande behandlar gruppen information om ett utbrett och ökande anabolmissbruk bland unga. Flera grova våldsbrott kopplas till dopning och några gym pekas ut som langningscentraler.

– Det syns rent fysiskt på en del unga killar. Detta går helt i linje med det vi vet. Ungdomar experimenterar gärna och stoppar i sig vad som helst, säger Niklas Elffors.

Ämnen i artikeln

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser
Mest läst