Annons
Annons
Det här innehållet kommer från vår tidigare hemsida och kan därför se annorlunda ut.

Sommaren är ännu ett oskrivet blad, varm och solig eller sval och blöt. Oavsett om du ligger i hängmattan, hänger på bryggan eller softar i soffan, får du förhoppningsvis tid med en och annan god bok. Här är ett axplock av böcker som redaktionen har läst och varmt rekommenderar.Sommaren är ännu ett oskrivet blad, varm och solig eller sval och blöt. Oavsett om du ligger i hängmattan, hänger på bryggan eller softar i soffan, får du förhoppningsvis tid med en och annan god bok. Här är ett axplock av böcker som redaktionen har läst och varmt rekommenderar.

407Boktips

Titel: Komma ut

– Berättelser från garderoben

Författare: Anders Öhrman

Förlag: Natur och kultur

Den här är inte för mig. Det var min första reaktion på boken. Den handlar ju om hur det är att berätta att man är homosexuell. Hur man gör, vad man säger och hur reaktionerna kan bli. Så började jag bläddra och läsa snuttar här och där. Det slutade i streckläsning, ömsom skrattande och ömsom med tårar i ögonen. Korta, självutlämnande berättelse av både kända och okända. Tänk att det fortfarande väcker så många känslor hos omgivningen att berätta att man älskar en person av samma kön!

/YN

Titel: Den siste tempelriddaren

Författare: Raymond Khoury

Förlag: Prisma/Norstedts

Här är boken för er som gillar historia, action och en smart intrig. Året är 1291, det heliga landet är förlorat och korsriddarna besegras i Jerusalem. En mystisk skatt förs ut ur staden, bevakad av ett litet följe riddare som försöker ta sig till Frankrike. Nutid: fyra tempelriddare anfaller Metropolitanmuseet, under invigningen av en utställning med skatter från Vatikanen. De stjäl bland annat en medeltida chiffermaskin. Två parallella historier påbörjas, för att sedermera knytas samman med en annorlunda twist.

/YN

Titel: Med mycket grönt

Författare: Markus Aujalay

Förlag: Natur och kultur 

Jag älskar att läsa kokböcker. Det är bara att erkänna. Hittills har det dock varit lite svårt att hitta en grön kokbok som ger ett bestående intryck. Denna typ av böcker har en förmåga att bli väldigt präktiga och ge dåligt samvete. Men Markus Aujalays ”Med mycket grönt” är en kokbok att bli inspirerad av. Här finns allt från enstaka tillbehör till en helt grön måltid, även en och annan kötträtt har fått slinka med. Vad sägs om små rödbetor med citron- och rucolasmör, kapris och dilammstek, bräserad potatis med saffran och rostade jordärtskockor med hasselnötter? Frestande och smakfullt!

/YN

Titel: En helt annan historia

Författare: Håkan Nesser

Förlag: Albert Bonniers Förlag 

Det här är den andra boken om kriminalinspektör Gunnar Barbarotti. I den första, Människa utan hund, löste han ett komplicerat fall med ett försvinnande. I ”En helt annan historia” får Barbarotti brev till sin hemadress, där någon varnar om flera förestående mord. En historia, som utspelar sig både i nutid och dåtid, byggs långsamt upp. När upplösningen kommer är det inte riktigt som man trott. Det är till och med nästan så att det är lite svårt att förstå hur det hänger ihop egentligenÖ

Parallellt med mordhistorien rullar Barbarottis eget liv på. Det får ganska stort utrymme i boken och innehåller både ny kärlek, oro för barn som flyttat hemifrån och plötslig sjukskrivning på grund av stress.

Ett annat tips för den som gillar Håkan Nesser är den lilla tunna romanen ”Kära Agnes”. Nesser kallar den för ”brevroman” och den är fantastiskt bra i all sin enkelhet. Den finns även som pocket.

/AH

Titel: Toscana! – Recept från Italiens hjärta

Författare: Maxine Clark

Förlag: Prisma

och

Titel: Det goda Italien – Mat, människor och recept

Författare: Peter Loewe

Förlag: Natur & Kultur 

Italien är ett fantastiskt land. Både när det gäller mat och vackra miljöer. Är man lagd åt det hållet så är de här böckerna rena rama njutningen. Både för att de innehåller en mängd läckra recept och för de fina bilderna. Peter Loewe, svensk journalist bosatt i Italien, vinner dock, eftersom hans bok dessutom är underhållande och intressant att läsa. Den är personlig och lärorik. Han presenterar Italiens olika regioner och vi får möta en del av de människor han själv har mött under sina många år i landet. Recepten är lättlagade och goda, exempelvis en underbar saffransrisotto…

/AH

Titel: Priset på vatten i Finistère

Författare: Bodil Malmsten

Förlag: Bonnier Pocket 

Det här är en annorlunda roman, som inte passar in i någon självklar genre. I boken får vi följa författaren som nyligen har flyttat till Frankrike, till den lilla orten Finistère. Det är en varm skildring både av landet, människorna och framförallt trädgården. Man blir inspirerad att själv gå ut och gräva i jorden, plantera något nytt eller kanske dra upp lite ogräs. Eller varför inte vattna lite? Lusten finns med i varje kapitel.

Boken kom ut redan 2001, men den förtjänar att inte glömmas bort. Finns i pocket.

/AH

Titel: Mannen i sjön

Författare: Arnaldur Indridason

Förlag: Norstedts 

En absolut favorit bland nordiska deckarförfattare! Den buttre, på gränsen till tragiske, kriminalpolisen Erlendur Sveinsson vandrar runt i den isländska miljön och försöker få reda på vem mannen som har hittats död i en sjö kan tänkas vara. Han var nämligen inte bara död, han hade ett hål i huvudet och en sovjetisk radioutrustning fastbunden runt kroppen.

Kanske är det namnen som gör mig så fascinerad. Här vimlar det av människor som heter fantastiska isländska namn. Erlendur, Bergthora, Hrafnhildur för att bara nämna några. Men det finns förstås mycket mer som fängslar. En bra historia som är snyggt och skickligt berättad. Det räcker långt, både en dag på stranden och en gråmulen dag i soffan hemma.

/AH

Titel: Män som hatar kvinnor och Flickan som lekte med elden.

Författare: Stieg Larsson

Förlag: Norstedts

Den framlidne journalisten Stieg Larssons thrillers har höjts till skyarna. Flickan som leker med elden utsågs till 2006 års bästa kriminalroman. Det tragiska i sammanhanget är att Stieg Larsson dog 2004 bara 50 år gammal. Han hann med att uppleva viss framgång men missade sin egen jättesuccé.

Den första boken, Män som hatar kvinnor, finns i pocket (Månpocket). I upptakten presenteras huvudpersonen Mikael Blomkvist. Av den rika industrimannen Henrik Vagner får han i uppdrag att lösa en fyrtioårig gåta. Vad hände Harriet Vagner som försvann spårlöst 1966?

Bok nummer två, Flickan som lekte med elden, bygger också på gåtor som måste lösas. Mikael Blomkvists vän och älskarinna datahackern Lisbeth Salander bär mycket av handlingen.

Larsson skrev medryckande. Handlingen är ibland overklig. Samtidigt har författaren djupa kunskaper (chefredaktör på tidningen Expo och expert på antidemokratiska och nazistiska rörelser). Men framförallt var Stieg Larsson en spänningsmästare. Han producerade sidvändare i ordets rätta bemärkelse. Den som öppnar en av hans böcker och läser några sidor lägger inte ifrån sig den igen. Efteråt kan det vara svårt att förklara varför man fastnar – men det gör man.

Ytterligare en Stieg Larsson bok ligger snart på bokdiskarna.

/OG

Titel: Snabba cash

Författare: Jens Lapidus

Förlag: Wahlström & Widstrand

Snabba cash har kallats den mest initierade skildringen av Stockholms undre värld som någonsin har skrivits. Om det är sant eller ej är svårt att avgöra. Säkert är dock att Jens Lapidus skriver som om han själv var på plats då det hände. Han skildrar gangsters, rymlingar, kåkfarare, festproffs, maffian och kokainmissbrukande miljonärer med ett aldrig sviktande tempo och säker språkkänsla. James Ellroy, som bland annat skrivit LA Confidential är en stor inspirationskälla. Det som hade kunnat bli töntigt i mindre begåvade händer, blir här mycket bra.

Till vardags arbetar Jens Lapidus som jurist. Enligt egen utsago har han hämtat stoff till sin bok under otaliga timmar i rättegångssalar.

/OG

Ämnen i artikeln

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser