Annons
Annons

Poliser vill sänka straffmyndighetsåldern

Det här innehållet kommer från vår tidigare hemsida och kan därför se annorlunda ut.

Bör straffmyndighetsåldern sänkas? Ja, säger tre poliser som dagligen möter ungdomsbrottsligheten ute på fältet.Bör straffmyndighetsåldern sänkas? Ja, säger tre poliser som dagligen möter ungdomsbrottsligheten ute på fältet.

Södertäljestadsdelen Hovsjö hamnade på mediekartan i maj efter att stenkastande ungdomar jagat en polispatrull på flykten.

– Det handlar huvudsakligen om ett gäng på runt 20 ungdomar som har tagit över och förstör för ett område med femtusen invånare, säger Niclas Johansson, gruppchef på polisstationen i Hovsjö.

– Här brinner massvis av bilar, postkontoret brändes ner nu i vintras och vi har även haft ett par anlagda bränder på ett boende för funktionshindrade. Hot om våld avhåller omgivningen från att ingripa eller vittna i en rättegång, vilket gör att samhället står ganska maktlöst.

Att patrullera stadsdelen kan vara lite speciellt:

– De åker ju fem meter bakom oss på sina crossmotorcyklar och pekar finger när vi kör genom området. Man får lära sig att ta sådant. Det är ju inte mycket vi kan göra i det läget. Annars är det främst PL13 som kommer till användning för vår del. Det händer ofta att vi tar in sådana som inte lyssnar på oss i polisbilen och släpper av dem efter några kilometer, fast då är de ju tillbaka ganska fort.

Niclas Johansson och hans kollegor har relativt god kunskap om gänget i Hovsjö. Medlemmarna har sitt ursprung i ett antal nationaliteter, de yngsta är 13-14 år gamla, de äldsta i 20-årsåldern.

– Sedan finns en svans med yngre förmågor som hänger på och ser upp till busarna. Där har vi barn ända ner i nioårsåldern. Men de blir ofta anonyma i det stora gänget och det är svårt att avgöra i hur hög grad de medverkar i till exempel stenkastningen mot bussar.

Han efterlyser en förändrad lagstiftning:

– Det är inte ovanligt att vi tar killar under femton på motorcyklar eller i bilar. Men många säger bara: ”jag är fjorton, det kan inte hända mig något”. Och det krävs verkligen otroligt mycket innan någon blir omhändertagen av soc utan föräldrarnas medgivande. Efter tolv års ålder skulle man åtminstone kunna bli dömd till böter i stället för att det – som nu – inte händer något alls.

Slutdaltat när piketen kommer
Andreas Hulting är gruppchef i piketgrupp A på piketenheten i Skåne län. Som de besvärligaste områdena i distriktet rankar han Landskrona och Malmöstadsdelen Rosengård.

– Vi blir med jämna mellanrum skickade på gängbråk eller upplopp. En upploppssituation är alltid svår att hantera, speciellt som ungdomar kan vara väldigt hetsiga i sitt temperament. Väljer vi att ingripa i det läget så sker det vanligen med stöd av PL19 eller PL13.

Piketpoliserna har fått vänja sig vid att möta tonåringar som är framfusiga och provocerande:

– De är väldigt pålästa om sina rättigheter, däremot inte om sina skyldigheter. Jag får många gånger intrycket att det daltas med de här ungdomarna, att lärarna inte vågar göra något och att de inte har fått någon respekt för vuxenvärlden. Men när piketpolisen kommer är det slutdaltat, då omhändertar vi folk. Är de under femton så kör vi hem dem till föräldrarna. Om de – som brukligt – vägrar uppge identitet kan de få sitta i cell ett tag och då kommer de snabbt på andra tankar.

Dagens straffmyndighetsålder är otidsenlig, enligt Andreas Hulting:

– Min personliga polisiära uppfattning är att man skulle vara straffmyndig betydligt tidigare. Många 12-14-åringar sätter i system att utföra brott som exempelvis en 17-åring planerat. De vet att det värsta som kan hända är ett samtal med socialtjänsten; ?och det samtalet kan jag skita i att gå till och ingen kan göra något åt den saken!? Det är en mycket stor frustration, enligt min mening.

Organiserad brottslighet
Magnus Lindegren är utredningsbefäl för ungdomsbrott i närpolisområdet Hisingen i Göteborg. I området ingår de kända problemstadsdelarna Biskopsgården och Backa, men läget är infekterat och Magnus Lindegren väljer att prata i generella termer utan att nämna några stadsdelar vid namn:

– När det gäller ungdomar så har vi rån, misshandel, stölder, sexualbrott, dråp. Ja, egentligen hela spannet i brottsbalken. I vissa stadsdelar möter vi en komplex bild av organiserad brottslighet genom att undergrupperingar till Bandidos och Hells Angels har etablerat sig där. Dessa har i sin tur underfalanger med regelrätta inträdesprov som kan bestå av skadegörelse eller inbrott. Vi har indikationer på att 12-åringar och ännu yngre förekommer i sådana sammanhang.

– En hel del av våra LuL-utredningar görs enligt kriteriet att förövaren misstänks vara i maskopi med någon straffmyndig. Men det har blivit allt svårare att få folk att prata; ?man golar inte?. Ordet existerade inte för 10-15 år sedan, säger Magnus Lindegren, som inte tvekar om behovet av lagändring:

– Jag vill ha sänkt straffmyndighetsålder till tolv år, det skulle öppna upp för den befintliga lagstiftningen. För tar vi inte tag i problemet med barns brottslighet, mer än vi redan gör, så kommer det att växa. När de når sexton-sjuttonårsåldern är den kriminella identiteten redan befäst.

Faktaruta:

Omfattningen av brottslighet begången av icke straffmyndiga kan inte avläsas i BRÅ:s brottsstatistik. Under avskrivningsrubriken ?Misstänkt yngre än 15 år” hamnar även icke-brott; exempelvis en sjuåring som polisanmälts för att ha bitit en kamrat. En annan felkälla är att t ex en 14-åring inte ens bokförs under rubriken om han eller hon begår ett brott tillsammans med en straffmyndig kamrat som blir åtalad för brottet. (Källa: BRÅ)

Den enda regelrätta tvångsåtgärd (dvs utan föräldrars medgivande) som står till buds när socialtjänsten har att vidta åtgärder för lagöverträdare under 15 år är omhändertagande enligt LVU (Lag med särskilda bestämmelser om vård av unga). Det är omöjligt att ur Socialstyrelsens egen statistik utläsa omfattningen av LVU-omhändertaganden utifrån ovanstående kriterier. Från Lamia Spahic, Socialstyrelsen har jag fått följande skriftliga information, troligen så nära sanningen som det är möjligt att komma: ? Antal barn 11-14 år som blev omedelbart omhändertagna enligt LVU p g a den unges beteende och där insatsen varade längre än 30 dagar var 72 st. år 2005 och 75 st. år 2004.?

Ulf Eliasson

Ämnen i artikeln

Dela artikel:

Facebook
X
E-post
Annons
Annons

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser