Annons
Annons
Det här innehållet kommer från vår tidigare hemsida och kan därför se annorlunda ut.

Titel: Himmelsöga

Författare: Arne Dahl

Förlag: Albert Bonniers

Arne Dahl har nu kommit ut med sin tionde bok om A-gruppen, Rikskriminalens speciella enhet för våldsbrott av internationell art. Jag och alla andra som har hängt med och läst om A-gruppens öden och äventyr känner igen personerna. Det är lite som att träffa ett gäng gamla arbetskamrater, fast på avstånd.

I den här boken har övervakningskameror en central roll i utredningen av två brott, som från början inte verkar ha något med varandra att göra. Som vanligt i Arne Dahls böcker är intrigen snillrik och går ofta en helt annan väg än man själv tror. Ondskan är hela tiden närvarande och stundtals är det obehaglig läsning. Men det är precis det som i alla fall jag vill ha när jag läser deckare. Himmelsöga är ett perfekt sätt att fördriva tiden för den som inte måste jobba alla dagar runt jul och nyår.

/ah

Titel: Fredriks skaldjur

Författare: Fredriks skaldjur

Förlag: Natur & Kultur

Snart är det nyårsafton och då är det inte fel med skaldjur. Gissningsvis är det den helg på året som vi äter mest hummer. Det här är en riktig läcker bok om dessa, och andra, kloförsedda, vassa och ibland svårtillgängliga varelser. En hyllning till framförallt de svenska skaldjuren, som redan i början av boken utnämns till världens finaste.

På 125 sidor serveras läsaren både lyxiga och mer vardagliga recept från alla världens hörn. Bilderna och recepten får det att vattnas i munnen och här finns också en avdelning med användbara tips och trix. Som till exempel hur man kokar hummer och krabba, hur man öppnar ostron och hur man bäst lagar en riktigt bra hovmästarsås.

/ah

Titel: Harry Potter och dödsrelikerna

Författare: JK Rowling

Förlag: Tiden

Det här blir garanterat en av årets julklappar! I alla fall till den något yngre generationen som har hängt med den föräldralösa trollkarlspojken Harry genom alla årskurser på magikerskolan Hogwarts. En och annan förälder har säkert också blivit engagerad och kommer att läsa den sista boken med stort intresse. Den som har gillat de tidigare böckerna lär inte bli besviken nu heller. Här får man äntligen veta mer om den mäktiga trollkarlen Dumbledores bakgrund, hur det såg ut i byn där Harry föddes och en massa andra saker som man undrat. Och spännande är det. Svaret på frågan vem som kommer att segra i den oundvikliga slutstriden – Harry Potter eller den onda trollkarlen Voldemort – besvaras förstås också Ö

/ah

Pockettips!

Titel: Älskad, saknad

Författare: Joyce Carol Oates

Förlag: Bonnier Pocket

Den produktiva författaren Joyce Carol Oates, som ofta är ett av namnen i spekulationerna inför Nobelpriset i litteratur, fick ett stort genombrott för några år sedan när hon kom ut med boken ”Blonde” om Marilyn Monroe. Starka kvinnoporträtt är ett av Oates kännetecken. Så även i denna bok, som faktiskt också handlar om en polisutredning av ett mord. Men det är inte någon deckare, snarare en resa där huvudpersonen genomgår en omtumlande och oväntad förändring efter en våldsam händelse. Engagerande, spännande och lite sorglig läsning om kvinnor i en amerikansk småstad.

/ah

Titel: Pundare jonkare och andra

Författare: Bengt Svensson

Förlag: Carlssons förlag

Bengt Svensson är docent i socialt arbete vid Malmö högskola. Hans tredje omarbetade upplaga av ”Pundare jonkare och andra” är välskriven läsning. Boken som kom ut första gången i mitten av 1990-talet bygger på intervjuer och en mångårig fältstudie av narkomanernas värld.

Titelns undertext, ”Med narkotikan som följeslagare” sammanfattar inte bara missbrukarnas liv utan också författarens. Bengt Svensson har aldrig knarkat själv, men sedan han fick jobb som socialassistent i Malmö för 40 år sedan har drogerna ändå varit ett stående inslag i hans liv.

Personskildringarna i boken är nästan litterära. Kvinnokarlen Harry, sjömannen och snattaren Erik, samt Anna som vill lämna knarket är alla riktiga människor av kött och blod. Svenssons förmåga att kombinera ett oomtvistligt vetenskapligt förhållningssätt med skönlitterär förmåga är ovanlig. Om han vore historiker till professionen skulle flera storsäljare ha en svår utmanare.

/og

Titel: Fienden inom oss

Författare: Jan Guillou

Förlag: Piratförlaget

Jan Guillous 38:e bok är ett nacksving på den säkerhetspolis som han tycker så innerligt illa om. Det globala kriget mot terrorism förs nu också på bred front i Sverige. Följden är olagliga, klantiga och suspekta polisingripanden och en ansatt, men delvis också med onda krafter lierad, journalistkår. Rättssäkerheten åsidosätts å det grövsta och Eva Johnsén, som är en av Guillous återkommande gestalter, balanserar på slak lina när hon får ett nytt förhörsjobb på Säpo.

Guillou säger i intervjuer att han skriver för att han tycker att han har något viktigt att berätta. Konstnärligt eller nydanande författarskap är ingenting för honom. Samtidigt producerar han en rak och professionell spänningsprosa som många författare försöker hantera, men få klarar av.

Problemet är att viljan att säga något angeläget delvis går ut över spänningen. Gestaltningen blir lidande när författaren förklarar vad det är som gäller. Guillous alter ego, journalisten Erik Ponti, är ett undantag. Han hör definitivt till det goda laget men är en komplicerad spelare. En person som framförallt är uppfylld av att vinna skymtar mellan raderna.

/og

Titel: Vikingaliv

Författare: Dick Harrison, Kristina Svensson

Förlag: Bokförlaget natur och kultur

Kristina Svensson är vetenskapsjournalist, arkeolog och historiker. Professor Dick Harrison är professor i historia vid Lunds universitet. Han skriver faktaböcker (och dessutom en roman) och håller föredrag. För sju år sedan vann han Augustpriset.

Tillsammans har de skrivit en lättillgänglig, men samtidigt faktaspäckad bok om vikingar. Harald Blåtand, krigsgudarna och det dagliga livet skildras i ett snyggt bokverk.

/og

Titel: Gentlemen och spelare

Författare: Joanne Harris

Förlag: Bokförlaget Prisma

Terminen har börjat igen på den anrika engelska internatskolan S:t Oswalds. Den pensionsmässiga språkläraren Roy Straitley har svårt att vänja sig vid nya tider, datorer och omorganisationer.

Märkligheter inträffar. Först oskyldiga men irriterande händelser, snart terror. En gammal skandal väntar på att dras fram i ljuset. Vem är fienden som verkar röra sig fritt i skolans dammiga korridorer?

Läsvärt från Joanne Harris, den före detta fransklärarinnan som blev världsberömd över en natt med boken ”Choklad”.

/og

Ämnen i artikeln

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post
Annons
Annons

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser