Annons
Annons
Det här innehållet kommer från vår tidigare hemsida och kan därför se annorlunda ut.

Huvudvärk kan vi få av allt från stress till dålig mat. Många får det ofta, men få vet att det kan gå att bota.Huvudvärk kan vi få av allt från stress till dålig mat. Många får det ofta, men få vet att det kan gå att bota.

Huvudvärk är vanligt, alla har haft det någon gång. Det är sällan värken beror på en allvarlig sjukdom, istället brukar det vara stress, sömnlöshet, infektion i kroppen, spända käkmuskler eller att man ätit något olämpligt som ligger bakom. Vanligast är migrän eller spänningshuvudvärk och kvinnor drabbas oftare än män.
– Generaliserar man kan man säga att människor med huvudvärk ofta är ambitiösa med höga krav på sig själva. De gör mycket för andra, är välpressade och snygga. Den som har migrän går sällan hem från jobbet när värken kommer, hellre kräks de i papperskorgen, säger Kajsa Wallenius, sjukgymnast som är specialiserad på huvudvärk och som tillsammans med kollegan Anna Ditzinger skrivit Huvudvärksboken.

Migrän kontra spänningshuvudvärk
Den som har migrän brukar få ont på ena sidan, ibland kan värken byta sida. För en del är migränen lindrig, medan den för andra innebär en nästan outhärdlig smärta. Vid ett migränanfall är det också vanligt med illamående och ljud- och ljuskänslighet.
– Migrän brukar anses som en lite finare huvudvärk. Det är lättare att få förståelse för en migrän än för en spänningshuvudvärk, säger Anna Ditzinger.
Migränen uppstår i hjärnans blodkärl, medan spänningshuvudvärken sitter i musklerna utanpå skallen. Den som regelbundet har spänningshuvudvärk är ofta en person som stressar mycket. Spänningshuvudvärken kan också bero på långvarig infektion i kroppen, att man pressar tungan mot gommen, biter ihop eller går med ständigt uppdragna ögonbryn. Värken brukar beskrivas som ett band i pannan eller som en för hård mössa. Den som har spänningshuvudvärk kan också få yrsel. – Spänningshuvudvärken är en frisk reaktion på en spänning i kroppen. Den som har spänningshuvudvärk kan göra mycket själv för att bli bättre. Viktigast är att lära sig känna igen sitt mönster, i vilka situationer man spänner sig och hur man kan undvika det, säger Kajsa Wallenius.

Träna bort huvudvärken
En enkel övning kan hjälpa. Att tappa hakan eller att dra med tungan över tänderna till exempel. De båda sjukgymnasterna brukar rekommendera sina patienter att sätta upp små självhäftande prickar på strategiska ställen. En prick på kylskåpet eller spegeln ska fungera som påminnelse om att slappna av. Det viktiga är att träna in en reflex.
– Själv tappar jag hakan varje gång jag går genom en dörr, berättar Anna Ditzinger.
Också den som lider av migrän kan göra mycket för att attackerna ska bli glesare, lindrigare eller kanske försvinna helt. Till en början gäller det att lära sig vad som utlöser migränen. Om det är stress, alkohol, dofter eller en viss typ av mat.
– Ofta krävs en livsstilsförändring. Människor som har migrän plockar gärna bort vinet eller den starka osten, men de har svårare för att ta det lugnt när migränen är på gång. De kan åka iväg och storhandla eller något liknande, trots att de vet att de borde låta bli, säger Kajsa Wallenius.
Den som ofta har huvudvärk bör söka hjälp. Dels för att utesluta allvarliga sjukdomar och dels för att få hjälp att lindra den.
– Huvudvärken kan vara ett reaktionsmönster som kroppen har vant sig vid och det kan ta lång tid att bryta. Man ska vara medveten om att när det händer något dramatiskt i livet, kan det bli bakslag, säger Kajsa Wallenius.

Olika typer av huvudvärk:

Migrän – ensidig värk ofta i kombination med ljud- och ljuskänslighet och illamående. Kommer i attacker.

Spänningshuvudvärk – huvudvärk med segt förlopp som smyger sig på. Dubbelsidig och beskrivs ofta som ett band i pannan eller som en för trång mössa.

Hortons huvudvärk – ensidig huvudvärk koncentrerad kring ena ögat. Kommer i attacker.

Det här kan du göra själv:

– Skriv dagbok för att lära dig vad som utlöser huvudvärken.

– Lär dig biofeedback. Det vill säga lär dig att slappna av så fort du använder musklerna mer än nödvändigt.

– Dra tungan över tänderna när du känner att käken är spänd. Gäspa stort och tappa hakan. Lyft och sänkt ögonbrynen

– Andas djupt och spänn av. Sätt upp små lappar som påminner dig.

– Ta en rask promenad, då kan en lätt spänningshuvudvärk släppa.

– Se upp med kaffet. Får du inte din dagliga dos kan du få huvudvärk av abstinensen. Det gäller också för Coca-Cola.

Brukar du få ont i huvudet?

Hans Ekerbring, inspektör på polismyndigheten i Örebro:

– Jag brukar få huvudvärk ett par gånger i månaden, men jag upplever det inte som ett problem. Det kan hända att jag vaknar med huvudvärk för att jag har legat och spänt mig i sömnen, ibland kan det komma om det är något jag funderar mycket på. Men det är sällan något i arbetet som påverkar mig så mycket, utan snarare om det händer något privat. När jag känner att värken är på gång brukar jag ta ett par tabletter på en gång och då går det oftast över.

Eva-Lena Nordin, polisassistent på närpolisen Gävle:

– Jag brukar få spänningshuvudvärk när det är mycket omkring mig, oavsett om det är på jobbet eller privat. En del av huvudvärken framkallar jag nog tyvärr själv, eftersom det är så mycket jag vill hinna med och jag lägger större på fokus på det jag inte hinner än det jag faktiskt hinner. Vanligtvis får jag ont i huvudet ett par, tre gånger i veckan. Då kan jag vakna med huvudvärk för att jag har legat och bitit ihop käkarna i sömnen. När jag får huvudvärk brukar jag försöka med att dricka mycket vatten, har jag tid och möjlighet tar jag också en promenad för att få frisk luft. Men ofta brukar det sluta med att jag får ta en tablett ändå.

Magnus Jönsjö, stationschef i Åhus:

– Det är ytterst sällan jag har huvudvärk. Det sker väl kanske någon gång per år och sällan på jobbet. Om jag får huvudvärk brukar det vara för att jag inte har druckit tillräckligt med vatten, så det är det första jag gör när huvudvärken kommer. Tabletter tar jag sällan. Däremot brukar jag inte få huvudvärk av stress, utom för några år sedan när jag var ny närpolischef i Osby. Då var det lite jobbigt innan jag kom in i arbetsledarrollen och det hände något oftare att jag fick ont i huvudet. Men det gick över så fort jag blev tryggare i rollen.

Annette Wallqvist

Ämnen i artikeln

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser