Annons

Annons

Polisbilen
– en potentiell dödsfälla?

Det här innehållet kommer från vår tidigare hemsida och kan därför se annorlunda ut.

Enligt lag behöver inte polisen använda sig av säkerhetsbältet när tjänsten kräver, det enda tänkbara borde väl ändå vara det omvända!?

Det är inte rimligt att en polisman måste ställas inför valet att inte använda säkerhetsbältet, när en person av någon anledning tagits med i polisbilen. Inga antagande behöver göras för att kunna konstatera utgången vid en eventuell kollision eller kraftigt inbromsning, någon eller några kommer att skadas. Den enda fråga som lämnas öppen är i vilken utsträckning.

Ingen av parterna skulle behöva äventyra sin säkerhet, om RPS (Rikspolisstyrelsen) skulle införa ett liknande koncept som används av polisen i Finland och USA. Där skärmas polisen och den medtagna av ifrån varandra genom ett skalskydd. Ett skalskydd i samtliga polisbilar, skulle medföra att personen ifråga inte kan skada sig själv eller polismannen. Polismannen slipper även bruka onödigt mycket våld för att hålla personen under kontroll. En aspekt som också bör lyftas fram i sammanhanget och beaktas är hur långt polisen ska vara skyldiga till att förse en bråkig person med bilbälte?

Att en lösning måste till snarast är uppenbart, eftersom samtliga personer äventyrar sin säkerhet i dagsläget när de färdas i polisbilen. Det borde väl ändå ligga i RPS intresse att se över genomförandet av transporterna innan en allvarlig olycka är framme?

Göran Johansson
KC-Operatör/Polisstuderande, Luleå

Alexander Granberg
Ingripande enheten, Boden

Ämnen i artikeln

Detta är en insändare. Åsikterna är skribentens egna.

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post
Annons

Annons

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser
Mest läst