Annons
Annons

Stenhårt kraftprov
avgjordes i skogen

Det här innehållet kommer från vår tidigare hemsida och kan därför se annorlunda ut.

Polisens egen multisporttävling blev en succé. Arrangörerna höll måttet, deltagarna presterade och vädret gav Sörmlandsskogarna ett trolskt skimmer.Polisens egen multisporttävling blev en succé. Arrangörerna höll måttet, deltagarna presterade och vädret gav Sörmlandsskogarna ett trolskt skimmer.

Höst i Kolmården – mycket vackrare än så här blir det inte. Kalla nätter, med nära till köldgrader, övergår i dimhöljda morgnar värmda av en blek sol.

När det brakar till mellan träden är det inte älg eller rådjur som är på väg. Det är multisportande poliser som gör upp i den återkommande tävlingen Swedish Police Adventure. För en utomstående är det svårt att förstå vad som driver välfungerande människor att utsätta sig för en två dygn lång fysisk smärtupplevelse.

Naturen, träffa folk, det är skönt att ta ut sig och anta en utmaning är några svar som återkommer när jag frågar. Dessutom gör det inte så ont när endorfinerna rusar i kroppen och överröstar signalerna från sträckningar, muskelvärk och skavsår.

– Ingen i vårt lag är på elitnivå. Vi är hyfsat träningsintresserade. Själv håller jag igång kanske tre gånger i veckan, säger Mattias Hedström.

Straffrundor för missade skott

Den första dagen är avverkad och 75 tävlande och funktionärer har slagit läger på Dambroängen i Ålberga mellan Nyköping och Norrköping. Det är tältning och enorma mängder pasta som gäller. Ålberga GIF:s klubbhus är tillfällig kommandocentral, här håller arrangörerna till.

– Det är mycket jobb och minimalt med sömn. Vi är nästan tröttare än deltagarna, säger David Lindhe.

– Och så är vi i lite sämre form och behöver mer vila, tillägger Lasse Andersson, till vardags polis på Skavsta flygplats.

Nästa morgon är det tidig väckning. De mest elitbetonade lagen värmer upp på lätta ben. Det ser ut som om de ägnar sig åt seriös intervallträning. Nymornade funktionärer letar efter kaffe. Den enda arrangörsmissen upprör – ingen har tänkt på frukost till dem som står för det oglamorösa slitet utom tävlan. Åtminstone ett fall av lekfullt organiserad stöld av smörgås förekommer…

Dagens idrottande börjar med strafflöpning runt fotbollsplanen för dem som misslyckades med skjutningen kvällen innan. De som missat mycket springer frustrerat kilometer efter kilometer samtidigt som medtävlarna sätter av genom skogen mot nästa anhalt som innebär paddling.

– Vi kanske skulle hänga på dem ryggsäckar med vikter istället. Det vore intressantare för publiken, kommenterar David Lindhe, som är med och arrangerar tävlingen.

Tio timmar senare, när krutröken skingrats, står det klart att Patric Johansson, Peter Forsberg och Terje Wallenius utgör ett oslagbart team. Tillsammans bildar de TeamEdge. Trots att de sköt bort sig totalt och startade sista dagens tävling med att straffspringa en halv mil vann de tämligen komfortabelt.

– Det var en kanonbana. Arrangörerna har verkligen gjort ett bra jobb och vi har njutit av tävlingen, säger Terje Wallenius, navigatör och lagkapten, som tävlat i multisport sedan 1997.

För att använda en idrottsklyscha: Ni verkar helt oberörda, hur är det möjligt?

– Nog är vi trötta, men det har gått bra. Var 15:e minut kollar vi av varandra så att ingen är på väg att krokna. Det viktiga är att vara ett bra gäng, då är ingenting omöjligt.

Men för att vinna en multisporttävling i konkurrens med 28 kvalificerade lag krävs också ett visst mått av fysisk kapacitet. Johansson och Wallenius håller båda svensk elitklass i löpning med under 30 minuter som personbästa på milen. Peter Forsberg är långsammare, men ägnar sig å andra sidan åt ultradistanslopp över sträckor på två och tredubbla maratonlopp. Senast sprang han Mont Blanc runt.

– Han är lagets urstarka ankare, en maskin, säger Patric Johansson.

Betydligt senare går Mattias Hedström och hans lag i mål på 19:e plats. En knäskada har sinkat dem, men humöret är bra.

– Vi är nöjda. Det var vår första tävling tillsammans och vi har redan pratat om att fortsätta.

Fakta Swedish Police Adventure

Tävlingen genomförs i tremannalag och alla deltagare måste vara poliser.

Banan:

6 km stadsorientering

3 mil inlines

5 km paddling

70 km cykel inkl skytte, livräddning och grottkrypning

3 km mosslöpning

NATTVILA

13 km löpning

13 km paddling

5 km löpning

40 km cykel

50m rappellering

Resultat:

Herrklass

1. TeamEdge: 13.56.04

2. Glida Lätt Ullmax: 14.18.31

3. Piketen Göteborg: 14.38.42

4. Team Armatech: 14.42.35

5. Västerort/Lund: 15.19.47

Damklass

1. TeamGP 24:44:46

Ämnen i artikeln

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post
Annons
Annons

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser