Annons
Annons
Det här innehållet kommer från vår tidigare hemsida och kan därför se annorlunda ut.

Det kan vara slitsamt att både vara fackligt aktiv och jobba heltid samtidigt . Att ryckas mellan de olika arbetsuppgifterna och försöka göra sitt bästa på båda uppdragen En som vet hur det känns är utredaren Katharina von Sydow.Det kan vara slitsamt att både vara fackligt aktiv och jobba heltid samtidigt . Att ryckas mellan de olika arbetsuppgifterna och försöka göra sitt bästa på båda uppdragen En som vet hur det känns är utredaren Katharina von Sydow.

Varför jobbar du fackligt?

– Det är roligt och utvecklande och man har en möjlighet att påverka sin arbetssituation på ett positivt sätt och att hitta nya lösningar. Glada människor som är tillfreds gör att bra arbete, därför är det fackliga arbetet så viktigt!

Finns det några skillnader att jobba fackligt i Skåne och i Halland?

– Halland är mindre och därför mer lättillgängligt. Beslutsvägarna är kortare och det är lättare att påverka. Här finns ett fungerande samverkansavtal, en lönegrupp och en arbetstidsgrupp och vi har en fungerande dialog. Så var det inte i Skåne när jag var fackligt aktiv där, men jag slutade i Skåne år 2000 så mycket kan ju ha hänt sedan dess.

Hur är det att jobba fackligt vid sidan av ditt ordinarie jobb?

– Det känns som om jag vill göra mitt vanliga jobb till 100 procent och det fackliga till 100 procent och det funkar ju inte. Ibland känns det som om allt blir halvdant istället. När det gäller utredningar måste man läsa in sig, sedan är man borta ett tag och efter det måste man läsa in sig igen. Vi har lite personal och många utredningar och då kan det vara svårt för kollegorna att se värdet av det fackliga arbetet. De får ju mer att göra när jag är borta.

Det verkar svårt att få ihop det, räcker tiden till?

– Eftersom vi har mycket samverkan tar det tid. Och man måste låta det ta den tiden. Kanske vore det enklare att säga att en person jobbar fackligt 40 procent eller så, och kan reglera den fackliga tiden. Det kanske skulle underlätta för kollegorna också att veta hur mycket man kommer att hinna med. Nu gör jag mycket av det fackliga hemma och mycket av den tiden redovisar jag inte.

Får man lön för den extra arbetsbördan?

– Med individuella löner är det svårt att få det fackliga arbetet värderat. Det krävs mogna chefer för att de inte bara ska se dem som jobbar fackligt som frånvarande. Det gäller att de ser att man faktiskt jobbar och uträttar något på två håll. Även om arbetsledaren inte ser vad man gör måste det fångas upp i ett annat forum och värderas.

Ser du någon praktisk lösning på problemet?

– Man skulle kunna ge facklig lön även till dem som inte jobbar fackligt på heltid. När det gäller andra som har speciella uppdrag, exempelvis skjutinstruktörer, får de en egen pott tilldelad så att de inte missgynnas. Det är ju viktigt inte minst för arbetsgivaren att ha kunniga fackliga företrädare som hjälper till att föra verksamheten framåt. Att ha facklig lön är inte att vara köpt av arbetsgivaren.

Brinner du för något särskilt område?

– Jag är med och jobbar i lönegruppen och det är något som berör alla, att vi har ett lönesystem som är någorlunda rättvist och en lön som speglar vad vi gör. Vi har indviduell ön i Halland och första gången den skulle sättas var det svårt med kriterierna, men det kom inte så många klagomål som jag hade trott. Många har svårt att säga vad de är bra på. Men man måste lära sig att det inte är fult att vara duktig, man kan vara ödmjuk ändå.

Namn: Katharina von Sydow

Ålder: 41

Bor: Halmstad

Intressen: Träning, familjen, resor

Jobbar som: Utredare näpo

Fackligt aktiv i Halland

Ämnen i artikeln

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser