Annons
Annons

Mycket konfrontation för piketen

Det här innehållet kommer från vår tidigare hemsida och kan därför se annorlunda ut.

Det är piketpolisens uppgift att hantera de farligaste brottssituationerna i Västra Götaland. Under det senaste året har det framförallt inneburit konfrontationer med tungt kriminella människor som är medlemmar i nätverk och gäng.Det är piketpolisens uppgift att hantera de farligaste brottssituationerna i Västra Götaland. Under det senaste året har det framförallt inneburit konfrontationer med tungt kriminella människor som är medlemmar i nätverk och gäng.

Artikel 2

Gruppchef Thomas Håkansson och hans kollegor har därför stor praktisk rutin.

– Det är naturligtvis roligt att få nytta av all träning. Jag skulle ljuga om jag sa att jag inte tycker att det är roligt och spännande, säger Thomas Håkansson och fortsätter:

– För att passa i yrket ska man vara en person som inte tar onödiga risker. Samtidigt krävs dådkraft, du får inte tveka eller paralyseras när det blir farligt. En del av dig måste tycka om det när det händer.

Piketen är både murbräcka och känselspröt. Hos poliserna i enheten finns personkännedomen och kontakterna, samtidigt är det inte deras sak att skapa personliga relationer med gängmedlemmar och andra misstänkta.

– Utredarna jobbar så. Vi konfronterar mer.

Det är onsdagskväll i piketens lokaler vid Skår i Örgryte, centrala Göteborg. Det är ovanligt lugnt. En anmälan om att några ungdomar setts på ett köpcentrum med något som kan vara en pistol resulterar i utryckning. Sannolikt rör det sig om en soft air gun. Senare åker gruppen ut för lite dörrknackning i en resultatlös jakt på efterlysta.

Haparanda, Helsingfors, Houston och tydligen Göteborg har något gemensamt. Våldsamma miljöer blir fridsamma i samma stund som Polistidningen kommer till stan – och bra är ju det.

– Att kunna koppla av fullständigt när inget händer är också en konst, något du lär dig med tiden, säger Thomas Håkansson.

Medelåldern hos Göteborgspiketen är 36 år. Själv är Thomas Håkansson 45 och han tycker att åldern är en fördel och understryker att mjukvaran betyder mest. Fysisk status och kompetenser som skytte, avancerad bilkörning och inbrytning går att träna upp och bibehålla. Förmågan att snabbt förstå en ny situation och ta till sig intellektuella färdigheter är mer begränsande. Då piketen senast sökte personal kände sig 66 poliser kallade och sju antogs.

– Det är ingen hemlighet att vi har svårt att hitta folk. Jag tycker att det är dags för kvinnor i piketen nu.

De många skarpa situationerna resulterar i stor rutin och en arbetsmetod som delvis är unik och lyfter fram vikten av förberedelser.

– Vi planerar och går igenom alla uppdrag i detalj på ett sätt som jag tror att vi är ensamma om. Det och mycket träning gör att vi har en hög stresströskel.

Samtidigt är nationell likriktning ett mål. En piketpolis från Stockholm ska i framtiden utan förberedelser kunna arbeta med en grupp i Göteborg och vice versa. Det finns fördelar med att kunna hämta personal utifrån till vissa uppdrag. Speciellt om enskilda polisers identiteter avslöjats och det finns en hotbild.

Men Thomas Håkansson tror inte att den senaste tidens händelser, då ordningsmakten varit måltavla, är organiserade försök att skrämma och påverka polisen.

– Jag ser inte den kopplingen och tror inte att poliser i gemen känner oro, säger han.

I Storgöteborg finns det 12 sammanslutningar som uppfyller EU:s kriterier för organiserad gängbrottslighet.


 •  Bandidos Mc Westcoast med supporterklubbarna X-team och Chicanos.

 •  4 grupperingar kopplade till Hells Angels: HA Gothenburg och HA Goth Town samt supporterklubbarna Red & White Crew och Red Devils.

 • Angered Tigers: Gäng med huvudsaklig rekrytering i förorterna Gårdsten och Lövgärdet.

 • Brödraskapet Wolfpack: Fängelsegäng som bildades 1995. Ca 30 medlemmar och avdelningar i Västerås, Göteborg och Kristianstad.

 • Asir: Multikriminellt fängelsegäng bildat 2005. Ett 20-tal medlemmar 2007.

 • Original Gangsters (OG): Multikriminell grupp, bildad i Göteborg 1993. Runt 100 personer bär i dag gruppens tatuering. Flertalet är straffade.

 • Naserligan: Narkotika, rån och utpressning. Nätverk med 50-100 medlemmar med kopplingar till f.d. Jugoslavien. Uppmärksammades i samband med en konflikt med OG år 2000.

Under två veckor 2007 kulminerade våldet i Västra Götaland.


 • 10 nov. Gängslagsmål med påkar och knivar i Hisings Backa.

 • 12 nov. Skottlossning mot polisstationen i Partille.

 • 13 nov. Beskjutning av gängmedlems bil i Brunnsbo.

 • 13 nov. Sprängladdning under bil i Frölunda.

 • 13 nov. Polisens helikoptrar i Säve beskjutna med automatvapen.

 • 14 nov. Skottlossning mot lägenhet i Lövgärdet.

 • 16 nov. Misstankar om en bomb i en stulen bil vid järnvägsstationen.

 • 20 nov. Chefsåklagaren Barbro Jönssons ytterdörr sprängs.

 • 23 nov. Kvinna svårt misshandlad och man knivskuren i Kvillebäcken.  

Källor: Polismyndigheten i Västra Götaland, Göteborgsposten, Svenskmaffia.se

Ämnen i artikeln

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser