Annons
Annons

Nytt arbetssätt ger bättre kameraövervakning

29 januari 2008, 00:00
Det här innehållet kommer från vår tidigare hemsida och kan därför se annorlunda ut.

I Malmö har polisen utarbetat ett unikt system för hantering av övervakningskameror. I samarbete med Svensk Handel har antalet användbara bilder mer än fördubblats.I Malmö har polisen utarbetat ett unikt system för hantering av övervakningskameror. I samarbete med Svensk Handel har antalet användbara bilder mer än fördubblats.

För två år sedan presenterade SKL en rapport med anvisningar för kameraövervakning. Skånepolisen konstaterade att många kameror inte fungerade som tänkt. Närmare 70 procent av bilderna gick inte att använda för identifiering. Kamerorna var till exempel för högt placerade och gärningsmän kunde enkelt dölja sina ansikten med en keps.

– Vi startade ett samarbete med butikerna och övergripande med Svensk Handel. Nu är 75 procent av bilderna perfekta, säger kommissarie Torbjörn Persson, projektledare.

Kameraanvändningen har dessutom blivit effektivare genom att den kopplas till poliskartasystemet. Med datormusen drar operatören en cirkel runt en möjlig brottsplats eller flyktväg och klickar på en kamerasymbol på skärmen. Då syns samtliga kameror i området och underliggande information om namn och telefonnummer till ansvariga personer på de olika företagen.

– Tidigare hamnade vi lätt i en situation med kollegor som sprang och letade efter kameradekaler på skyltfönster. Nu räcker det med några knapptryckningar för att få informationen.

Torbjörn Persson nämner USA och England. Där är kameraövervakningen betydligt mera utbyggd. Men han tycker inte att det nödvändigtvis krävs en liknande utveckling i Sverige.

– Kamerorna är ett bra hjälpmedel i vårt arbete. Nu när vi kan använda dem lättare bör det ge utslag i den brottsuppklarande processen.

Eftersom det inte rör sig om nya kameror finns heller inte konkreta skäl för invändningar med hänvisning till den personliga integriteten. Skånepolisen planerar inte heller i nuläget att ansöka om att få utnyttja tekniken fullt ut. Det finns nämligen en möjlighet att koppla samman kamerorna och få direkt tillgång till bilderna. Men då skulle det krävas utökade tillstånd.

Ämnen i artikeln

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post
Annons
Annons

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser
Mest läst