Annons
Annons

Polisen mot gängen
i vilda västern

Det här innehållet kommer från vår tidigare hemsida och kan därför se annorlunda ut.

Mordrekord, sprängattentat och sönderskjutna polishelikoptrar avslutade 2007 i Västra Götaland. Samtidigt har polisen arbetat framgångsrikt mot illegalt spel och gängbildning.Mordrekord, sprängattentat och sönderskjutna polishelikoptrar avslutade 2007 i Västra Götaland. Samtidigt har polisen arbetat framgångsrikt mot illegalt spel och gängbildning.

Göteborg är känt för sina invånares humoristiska attityd. I korthet går klyschan ut på att göteborgaren har lätt för att driva med sig själv och andra på ett mysigt och trevligt sätt. Här pratar man med spårvagnsgrannen. Här lägger man en bok på hjässan och säger ”bokmössa” när den Stockholmsinfluerade Bokmässan går av stapeln.

Men en regnig vinterdag på Hisingen är inte gemytlig och när stadens nyetablerade rykte som Sveriges Chicago förs på tal blir folk förbannade. Ilskan riktar sig mot dem som begår brotten, mot den som frågar, mot tidningar, radio och tv. Men också mot institutioner, bland dem polisorganisationen som en del invånare uppfattar som tandlös.

Ordningsmakten och andra centrala samhällsfunktioner är emellertid också utsatta. Sönderskjutna polishelikoptrar, skott mot polisstationer och ett bombdåd riktat mot en åklagares hem oroar och upprör.

Bland de poliser i Västra Götaland som Polistidningen har talat med finns grovt räknat två tydliga åsiktsläger representerade. En del anser att situationen är ett resultat av slumpen. Brottslighet går upp och den går ner. Efter några intensiva månader blir det lugnare. Så har det varit tidigare och så kommer det att bli igen.

Ny kriminalitet ger nya förutsättningar

Andra befarar att en brytpunkt är nådd, att förutsättningarna för polisens arbete ändras i grunden i takt med att en organiserad brottslighet växer fram. På 1990-talet etablerade sig de första kriminella mc-klubbarna i Sverige. Nu är de organisationer i mängden. Fängelsegäng, sammanslutningar med etniska förtecken och förortsgäng, bildade av unga män som vuxit upp tillsammans, sysselsätter 100-tals yrkesförbrytare och låser stora polisiära resurser.

– Som polis här måste man hela tiden ha tankarna med sig på jobbet, aldrig slappna av. Det är en stor skillnad mot där jag arbetade tidigare, säger inspektör Torbjörn Larsson, Hisingen.

Han nämner den omtalade beskjutningen av polisens helikoptrar i Säve och sprängdådet mot åklagaren Barbro Jönsson.

– Båda de fallen handlade om planering. Det var inte i stridens hetta utan väl genomtänkt.

Men Torbjörn Larsson tycker inte att hans kollegor påverkas psykiskt av det som hänt. Försiktiga – ja. Rädda – absolut inte. Det bastaktiska tänkandet sitter i ryggmärgen. Skyddsutrustning följer alltid med.

Materialanskaffningen håller dock inte jämna steg med de ändrade förutsättningarna. Spikmattor saknas och en av fyra patruller har inte tillgång till tunga västar. Tidigare var det ingen som funderade över detta men nu nämns det med frustration.

– Det har snackats om det i ett år nu utan att något hänt. Riktigt, riktigt dåligt. En källa till oro, konstaterar Torbjörn Larsson.

Verkligheten utanför dörren

På Hisingen har poliserna nämligen en komplicerad och farlig verklighet att handskas med direkt utanför dörren. Här flyter Kvillebäcken, som gett namn åt en av stadens mest belastade delar. Ett hundratal kända gängmedlemmar rör sig på gatorna medan en kosmetisk upprensning sker successivt. Industrilokalerna, ödetomterna och de risiga gamla husen ska bort. Istället bygger kommunen 2 000 nya lägenheter och anlägger grönområden, en del av ett framtidsprojekt som ska resultera i 30 000 nya centrala bostäder. Redan nu har en del av det gamla givit plats för framtiden och resultatet sägs ha blivit ett visst mått av lugn och ro.

Men Ångpannegatan återstår och röster höjs för en omfattande upprustning av de omkringliggande kvarteren. Längs den beryktade gatan ligger rivaliserande klubbars lokaler nästan vägg i vägg. Under 2007 skedde tre mord och flera våldsdåd här. I början av året misshandlades en man i 30-årsåldern med Hells Angels-anknytning till döds med kniv och kofot. En man är dömd för mordet. Inga gärningsmän har kunnat bindas till ytterligare fem uppmärksammade våldshändelser i området under 2007: I juli sköts en 36 åring ihjäl. Mannen var tidigare knuten till HA. I augusti misshandlades en släkting till en av Original Gangsters ledare – tre personer med kopplingar till det kriminella nätverket Asir satt frihetsberövade men släpptes. En 36-åring knivhöggs i september och två medlemmar i HA:s undergrupp Red & White Crew åtalades för mordförsök men friades av tingsrätten. I december slog en väktare larm om en brinnande man på Ångpannegatan. Personen avled och två medlemmar i Red & White Crew häktades misstänkta för medhjälp till mord.

Inte värre än i Stockholm och Malmö?

Med sammanlagt 15 fall av mord eller dråp i Storgöteborg under 2007 slogs ett dystert rekord. Omkring en tredjedel av händelserna bär den organiserade brottslighetens förtecken. Sedan tre år är det länskriminalen i Västra Götaland som tar sig an denna typ av kriminalitet.

Klas Friberg, med titeln polismästare, styr arbetet från polishuset mitt emot Ullevi. Utåt sett är verksamheten kaotisk på grund av omfattande renoveringar i byggnaden. Men det faktiska polisarbetet levererar och det är en länskriminalchef som värjer sig mot alltför negativa formuleringar som tar emot på sitt tjänsterum.

– Tills motsatsen är bevisad hävdar jag bestämt att vi inte är mer drabbade än Malmö och Stockholm, säger Klas Friberg.

Han har haft rikliga tillfällen att fundera över varför Göteborg, bokstavligt talat, hamnat i skottgluggen. En förklaring kan vara att jämfört med Stockholm är Sveriges andra stad liten. Mc-gäng och andra grupperingar med brott på agendan syns och påverkar vardagslivet här. I huvudstaden däremot försvinner dessa strukturer i mängden. Dessutom finns det en etablerad organiserad brottslighet i Stockholm som dominerar flera kriminella intressefält. Verksamheten fortgår utan så mycket buller. Marknaden är uppdelad och turbulensen mindre än den för tillfället är i Göteborg.

Detsamma gäller till viss del också söderöver. Skåne genomled mc-krigen under 1990-talet och Malmö har haft sin beskärda del av organiserad brottslighet och även våld och hot mot poliser.

Samhällsförändring grogrund för brott

– Jag är inte så naiv att jag tror att vi kan vrida tillbaka klockan. I Sverige finns en brottslighet som inte existerade här för 15 år sedan, den har kommit för att stanna, säger Klas Friberg.

Men han tycker att det är felaktigt att peka ut invandringen som en orsak till den negativa utvecklingen. Det är samhället som förändrats på ett sätt som medför att gängen kan rekrytera nya medlemmar.

– Invandrare eller svenskar kvittar. Så länge många ungdomar bara känner hopplöshet finns ett enormt problem. Därför måste vi jobba mot barnen och ge vettiga förutsättningar tidigt.

Klas Friberg betonar också att den synliga och våldsamma kriminaliteten inte alltid är samhällsfarligare än den dolda. Han beskriver det som en svår pedagogisk uppgift att förklara för oroliga medborgare att det bedrägliga lugnet kan vara värst av allt. Då jobbar kuggarna i de kriminella nätverken ostört och pengarna trillar in.

– Men så upplever ju inte mannen och kvinnan på gatan det. Därför måste vi först och främst sträva efter trygghet för dem.

Enligt Klas Friberg behöver man inte vara Einstein för att se vilka åtgärder och förutsättningar som krävs för att driva polisarbetet framåt.

Om samverkan:

– Fullständigt avgörande. Alla berörda myndigheter ska vara med. Las Vegas-projektet mot illegalt spel är ett exempel. Det förbereddes i över ett år och vi slog till på 150 platser samtidigt i landet. 400 poliser i tolv myndigheter höll tyst. En framgång som innebar ett hårt slag mot de kriminellas ekonomi.

Om ny lagstiftning:

– Vi blir alltmer beroende av okonventionella spaningsmetoder. Men i första hand behövs inte ändrad lagstiftning. Däremot tror jag att en omvänd bevisbörda vad gäller egendom vore på sin plats. Den som kör runt i en miljonbil måste kunna förklara hur han har råd med det.

Om brottsoffer och gärningsmän:

– Vi måste bli bättre på att stötta vittnen och dem som utsätts för brott. Jag tror också mycket på en avhopparorganisation, det är dock ingenting som polisen bör syssla med. Men viktigast av allt är att vi stoppar nyrekryteringen till gängen.

Något förbud mot att vara medlem i till exempel vissa mc-klubbar tror han inte fungerar i praktiken. På kontinenten har försök gjorts i den riktningen. I ett nyligen avdömt mål i den holländska motsvarigheten till tingsrätten prövades lagen. Resultatet blev att det inte gick att fastslå att två kända HA-män verkligen var medlemmar. Svårigheterna skulle vara stora även för en svensk åklagare som vill hänföra en person till en organisation mot hans eller hennes nekande.

– Jag är inte någon ideologisk motståndare till ett sådant förbud, snarare praktisk. Resultatet kan bli att vi målar in oss i ett hörn.

Ämnen i artikeln

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post
Annons
Annons

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser