Annons
Annons

Se över ditt försäkringsskydd

Det här innehållet kommer från vår tidigare hemsida och kan därför se annorlunda ut.

’- Som polisstudent skulle jag nog fundera ordentligt på mitt försäkringsskydd och som nybliven polis skulle jag inte nöja mig med bara arbetsgivarens försäkring. Det säger Sofia Ask som är ansvarig för försäkringsfrågor i Polisförbundets styrelse.– Som polisstudent skulle jag nog fundera ordentligt på mitt försäkringsskydd och som nybliven polis skulle jag inte nöja mig med bara arbetsgivarens försäkring. Det säger Sofia Ask som är ansvarig för försäkringsfrågor i Polisförbundets styrelse.

Handen på hjärtat, när funderade du senast på vilka försäkringar du har och borde ha? För de flesta av oss är nog tyvärr försäkringar något vi tänker på först då vi råkat ut för någon skada eller sjukdom. Och då är det oftast för sent.

Polisstudenter har, precis som alla andra studenter vid universitet och högskolor, ett försäkringsskydd under skoltid som också gäller på väg till och från skolan.

Bakgrunden till att studentförsäkringen finns är att den dåvarande regeringen i slutet av 1990-talet upptäckte att många studenter hade ett dåligt försäkringsskydd. Kammarkollegiet fick då i uppgift att ta fram en studerandeförsäkring som till stora delar är en kopia av arbetsskadeskyddet.

Högre risk för polisstudenter

Polisutbildningen innebär enligt Birgitta Hermansson, som är sektionschef på Kammarkollegiet, att risken för vissa typer av skador är större än på andra utbildningar.

– Det är ju inte så konstigt, eftersom det inte är riktigt samma sak att gå Polishögskolan som att läsa litteraturvetenskap, säger hon.

Vanliga skador hos polisstudenter är enligt Kammarkollegiets statistik bland annat stukningar och ledbandsskador. Knäskador är också vanliga. Det händer också relativt ofta att blivande poliser skadar tänderna.

Den polisstudent som vill bättra på försäkringsskyddet ytterligare kan komplettera med Polisförbundets medlemsförsäkring.

– En olycksfallsförsäkring ingår i medlemsavgiften även för studerandemedlemmar. Men sedan kan studenter ta tilläggsförsäkringar som bland annat ger livförsäkring med invaliditetstillägg, säger Sofia Ask.

Se över skyddet innan det är för sent

Sofia Ask rekommenderar alla polisstudenter och även yrkesverksamma poliser att se över sitt försäkringsskydd innan olyckan är framme.

– Tyvärr ser jag att många inte tänkt på det här, det gäller även äldre kollegor som när de blivit sjuka vill teckna försäkringar men då går det inte, säger hon.

Hon tycker att polisstudenter bör komplettera studentförsäkringen. Det är särskilt viktigt för den som har familj. När man som polisstudent går ut på praktik har man, som medlem i Polisförbundet, en liv-, olycksfalls och sjukförsäkring gratis under sex månader. Därefter kostar det, men premien är jämförelsevis låg.

– Vi är rädda om våra medlemmar.

Den som vill öka sitt försäkringsskydd ytterligare ett steg kan också teckna en vanlig liv- och olycksfallsförsäkring hos ett försäkringsbolag, vilket innebär att man kan få högre ersättning vid en eventuell skada.

Vapensprängning gav bara 2000

Stina Borger som i dag är polisassistent i Halmstad har haft anledning att fundera på sitt försäkringsskydd. Hon skadades hösten 2006 vid en vapensprängning när hon gick på Polishögskolan i Växjö.

– Jag fick vapnets bakstycke i ansiktet och fick en käkfraktur, sårskador och eventuellt också nervskador, berättar hon.

Genom studerandeförsäkringen fick hon ganska snabbt ett belopp på runt 2000 kronor. Det är den ersättning hon fått ut hittills, förutom kostnaderna för vården.

– Spontant kändes 2000 kronor fjuttigt i sammanhanget, säger hon och berättar att hennes fall just nu håller på att bedömas och att ersättningsfrågan snart kommer att avgöras.

När olyckan inträffade hade Stina Borger, förutom studentförsäkringen, också en medlemsförsäkring via Kommunal och en privat hemförsäkring.

– I dag är jag glad att jag hade de här försäkringarna, säger hon och rekommenderar alla polisstudenter och poliser att komplettera sitt försäkringsskydd och framför allt se till att man vid en skada kan få bra ersättning för det som på försäkringsspråk kallas lyte och men.

Ola Antonsson

Ämnen i artikeln

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser