Annons
Annons

De löser ungdomsbrott med drop-in

17 april 2008, 00:00
Det här innehållet kommer från vår tidigare hemsida och kan därför se annorlunda ut.

Sedan drygt ett år har ungdomspolisen i Göteborg drop-in varannan fredag. Då brukar ett femtontal ungdomar som erkänt mindre brott dyka upp med sina föräldrar för att träffa polis och åklagare. Det nya arbetssättet har slagit väl ut kommer nu även att prövas på ringa narkotikabrott.Sedan drygt ett år har ungdomspolisen i Göteborg drop-in varannan fredag. Då brukar ett femtontal ungdomar som erkänt mindre brott dyka upp med sina föräldrar för att träffa polis och åklagare. Det nya arbetssättet har slagit väl ut kommer nu även att prövas på ringa narkotikabrott.

Johan var rejält nervös redan i kassan, men det var som att det inte gick att ångra sig. Att bara gå tillbaka och lägga bullarna och läsken i en hylla.

– Det kändes jättedumt alltihop, idén att snatta var inte bra. Jag gick på högvarv i kassan och när butikskontrollanten bad mig följa med blev det förfärligt, säger Johan, när vi träffas efter ett drop-in.

I butiken var gripandet för snatteriet ett faktum. Johan fick följa med till kontoret, polisen kom, visiterade och förhörde honom och ringde efter hans pappa. Rapporten gick till Johans närpolisområde där handläggaren bedömde att brottet kan leda till åtalsunderlåtelse. Vanligast är snatteri och missbruk av urkund. Men vid minsta tveksamhet hanteras ärendet som en vanlig utredning.

Dessa ärenden, med ungdomar mellan femton och arton år som grips för första gången och erkänner, går sedan till ungdomsutredningen i centrala Göteborg. De kallar ungdomen och föräldrarna tre till fyra veckor efter gripandet för att träffa polis för slutdelgivning och för att möta åklagaren.

Viktigt med snabb reaktion

Birgitta Dellenhed är utredningsbefäl och tycker att det fungerar väldigt bra.

– Vi ser flera vinster. Viktigast är att ungdomarna får en snabb och tydlig reaktion från samhället och att tiden mellan brott och åtgärd minskar. Tidigare tog det sex till sju veckor innan vi kunde avsluta dessa enklare ärenden.

För Johan var det en jobbig och nervös morgon. Först trodde han det skulle bli ytterligare ett möte, men de var på samma ställe, och nu är det över.

– Det var bra, jag fick ett bra bemötande av både polis och åklagare. Vi pratade om det som hänt och jag fick godkänna pappren. Sen gick vi till åklagaren längre ner i korridoren, säger Johan.

– Han var mer strikt, men trevlig även om det var nervöst, eftersom han bestämmer straffet. Det var positivt att åklagaren talade om sin personliga känsla, att jag inte hade behövt göra det. Jag kände att han förstod mig, att snatta var en grej som skulle testas. Det hade varit värre om hans känsla varit nedtryckande.

Även för narkotikabrott

Från mitten av mars kommer modellen att provas även för ringa narkotikabrott. De ska ske i ett närpolisområde med inriktning på ungdomar med hjälp av sex nyutbildade poliser och fyra-fem narkotikapoliser.

Even Magnusson, kommissarie och samordnare för ungdomspolisen i Göteborg förklarar:

– Det blir samma upplägg med tillägget att efter mötet med polis och åklagare får de träffa representanter från ungdomsteamet Mini-Maria och lägga upp en vårdplan. Det känns meningslöst att ge femton- sjuttonåringar dagsböter för att de provat hasch en gång. Vi tror det är bättre med en snabb reaktion, åtalsunderlåtelse och en vårdplan.

Tidsmässigt är åklagarna de stora vinnarna. Polisens vinst är mötet med ungdomar och föräldrar. Ju bättre samtal kring det inträffade, desto större är chansen att de inte återkommer. Birgitta Dellenhed ser fler fördelar:

– En aspekt är att samarbetet mellan polis och åklagare blir tydligt, att de ser hur ett ärende går till. Och de slipper komma två gånger, först till oss och sedan till åklagaren. Samtidigt är det bra att vi får möta föräldrarna.

Även om det inte är en drömsituation tycker Johans föräldrar att mötet med polis och åklagare fungerat bra och gått ganska fort.

– Det har varit ett bra mottagande med en vilja att förstå varför det hände. En gränssättning utan fördömande och skuld, säger Johans mamma.

* Johan heter egentligen något annat.

Claes Hindenfeldt

Ämnen i artikeln

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post
Annons
Annons

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser
Mest läst