Annons
Annons

Om osannolika sannolikheter

Det här innehållet kommer från vår tidigare hemsida och kan därför se annorlunda ut.

Det sannolika är att det osannolika inträffar. Det är titeln på ett kompendium som en kollega fick på en utbildning. Vad betyder det? I polisvärlden betyder det att det faktiskt kan dimpa ner ett flygplan från skyn, rakt ner i en enorm folkmassa, och än mer osannolikt: Att det skadar en enda person. Det har hänt.Det sannolika är att det osannolika inträffar. Det är titeln på ett kompendium som en kollega fick på en utbildning. Vad betyder det? I polisvärlden betyder det att det faktiskt kan dimpa ner ett flygplan från skyn, rakt ner i en enorm folkmassa, och än mer osannolikt: Att det skadar en enda person. Det har hänt.

Rubrik:

I ens egen privata värld betyder det att man kan hitta en femtiolapp på gatan, köpa ett par trisslotter, och sedan vinna en miljon. Det har hänt. Det hände mig! Ja, det där med att hitta femtiolappen i alla fallÖ Jag köpte lotterna, men inte vann jag någon miljon. Där gick tydligen gränsen för det osannolikt sannolika.

Jag drar mig till minnes en fantastisk solskenshistoria med en rad osannolika faktorer. Det var tidig nyårsaftonskväll och maken skulle iväg och jobba. Jag var hemma med barnen och vår middagsgäst, min bror. Mjölken hade tagit slut och vi tog en promenad ner till bensinmacken för att handla. När vi kom tillbaka hade maken ställt fram cykeln som han strax skulle använda för att ta sig till tågstationen, och sedan vidare till jobbet. Jag hade fullt sjå att hålla reda på ungar, mjölk, barnvagn och min plånbok.

Maken cyklade iväg och lugnet lade sig.

Först två dagar senare behövde jag min plånbok och började leta efter den. Jag kunde för mitt liv inte hitta den, den var spårlöst försvunnen. Jag ringde min bror för att se om han mindes något från det där ögonblicket då vi kom tillbaka efter mjölkinköpet. Han var tyvärr inte till mycket hjälp.

Jag fortsatte leta, och ju mer jag tänkte på det, desto tydligare blev minnesbilden. Cykeln var på något sätt inblandad, men hur? Jag ringde brorsan igen och berättade att jag hade en känsla av att det var något med cykelnÖ Han hade tänkt till efter vårt tidigare telefonsamtal, och hade också börjat ana att det hängde ihop med cykeln på något sätt.

Det fick mig att gå ut i garaget där cykeln stod. Jag behövde inte leta så värst länge, för där på barnsitsen på cykeln låg plånboken! Och plötsligt insåg jag att denna plånbok har gjort en fantastisk resa! Den har nämligen legat på barnsitsen när maken kört de tre skumpiga kilometerna till tågstationen, legat kvar där hela nyårsaftonsnatten då cykeln stått parkerad på en fullt upplyst parkering vid tågstationen. Sedan har den också legat kvar när han cyklade hela vägen hem på nyårsdagens morgon!

Vad är sannolikheten för att plånboken ska ligga kvar efter allt detta? Uppenbarligen inte noll i alla fall. Den hade när som helst kunna glida av barnsitsen eller blivit stulen av någon förbipasserande nyårsfirare.

Jag skulle väl ha köpt en trisslott efter det där förstås. Då kanske jag hade vunnit den där miljonen. För vad är sannolikheten för det? Förmodligen större än att plånboken verkligen låg kvar på cykeln i alla fall!

Ulrika Wandler

Ämnen i artikeln

Detta är en krönika. Åsikterna är skribentens egna.

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser
Mest läst