Annons

Annons

Carina blev Sundsvalls första dam

Det här innehållet kommer från vår tidigare hemsida och kan därför se annorlunda ut.

Efter 105 år har Sundsvalls polisförening fått en kvinnlig ordförande. Men Carina Ytterström som tillträdde i februari tar den historiska händelsen med ro. "Fånga dagen" är hennes motto och störst fokus lägger hon på samverkan och att alla ska trivas på jobbet.Efter 105 år har Sundsvalls polisförening fått en kvinnlig ordförande. Men Carina Ytterström som tillträdde i februari tar den historiska händelsen med ro. "Fånga dagen" är hennes motto och störst fokus lägger hon på samverkan och att alla ska trivas på jobbet.

Vilken är den viktigaste fackliga frågan för dig?

– Arbetsmiljön är otroligt viktig, att man trivs på jobbet och har roligt tillsammans med sina arbetskamrater. Jag vill också jobba hårdare med samverkan och med lönefrågan.

Hur ser du på jämställdheten inom polisen?

– Jag har aldrig haft några problem för att jag är kvinna i det här yrket. Ingen har sagt att jag är mindre värd och jag har haft lika lön som mina manliga kolleger. Så själv har jag inte upplevt könsdiskriminering på jobbet, men visst förekommer det och upplevs av både kvinnor och män.

Vilka förändringar hoppas du ha genomfört om tre år?

– Då hoppas jag att vi inte behöver lägga ner tid på chefer som har missuppfattat det här med samverkan. De flesta sköter det bra, men hos vissa chefer är det svängdörrar och det känns inte så roligt.

Vad gör ni för att unga poliser ska bli intresserade av facket?

– Vi försöker få upp aspiranternas intresse med en särskild aspirantdag där vi informerar om fackets arbete och vilka försäkringar som finns. I Västernorrland har vi också alltid en aspirant som sitter med i förbundsområdets styrelse. Jag tror att vi var först i landet med det, och efter det har fler hakat på idén. Två av våra aspiranter som suttit i styrelsen har sedan också fortsatt med det.

Finns det fler frågor som känns angelägna just nu?

– Vi har väldigt många ärenden och skulle behöva fler poliser. Det är inte bra med all stress och när man inte har tillräckligt med folk är det svårt att ägna så mycket tid som det skulle behövas på varje jobb.

– Att vi inte har ett häkte i Sundsvall, trots att de flesta ärenden händer här, är också en stor stressfaktor. Har vi tur sitter den häktade i Härnösand fem mil bort, men när det är fullt där får vi ta tåget till häktena i Umeå, Gävle eller Falun.

– En annan sak vi ska jobba vidare med är när poliser kallas till förhör av internutredningar. Det får man ju vara beredd på som polis, men vad vi reagerar på är att vi nu kallas till förhör ”upplysningsvis med erinran”. Vi har inte fått något bra svar på vad som menas med erinran. Det känns olustigt.

Vad skulle du vilja se för förändringar från arbetsgivarens sida?

– En sak man bör lösa är hur vi ska kunna få folk att stanna kvar i yttre tjänst. Där kan arbetsgivaren göra mycket genom att skapa möjligheter för mer flexibla arbetstider. Under vissa perioder kanske man bara kan arbeta dagtid till exempel, och jag är övertygad om att den typen av flexibilitet skulle vara genomförbar.

Förra året röstade sundsvallsborna fram Sundsvalls närpolis som ”Årets Drake”, ett pris som delas ut till den som uträttat stordåd inom sitt område och på så vis inspirerat andra. Varför är polisen så populär i Sundsvall?

– Jag vet inte säkert men jag tror att det är för att vi är synliga och för att vi ger ett bra bemötande. Det är kul att så många röstat på oss. Priset har ju tidigare gått till bland andra Helen Sjöholm och Kjell Lönnå.

Carina Ytterström

Ålder: 51

Bor: Sundsvall

Intressen: Italien, litteratur, fiske och all sport, framförallt fotboll (AC Milan och Paolo Mandini). Läser italienska på kvällstid.

Jobbar som: Utredare näpo, tidigare utryckningen i Sundsvall och Södertälje.

Förbundsområde Västernorrland

Antal medlemmar: 390

Antal förtroendevalda: 24

Antal skyddsombud: 16

Ordförande: Sven Massander

Marie Persson

Ämnen i artikeln

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post
Annons

Annons

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser