Annons
Annons

Europol ska bli mer snabbfotat

29 maj 2008, 00:00
Det här innehållet kommer från vår tidigare hemsida och kan därför se annorlunda ut.

Europeiska polisbyrån Europol blir EU-myndighet. Det har EU:s justitieministrar bestämt för att verksamheten lättare ska kunna anpassas till brottsligheten.Europeiska polisbyrån Europol blir EU-myndighet. Det har EU:s justitieministrar bestämt för att verksamheten lättare ska kunna anpassas till brottsligheten.

Europol har ansvar för underrättelseverksamheten inom EU. Uppdraget är att medverka till ett effektivt samarbete mellan medlemsstaternas brottsbekämpande myndigheter och att stödja dem i deras kamp mot allvarlig organiserad brottslighet som rör mer än ett land. Prioriterat just nu är bland annat narkotikabrottslighet, terrorism, människohandel och penningtvätt. Men medan brottslighetens former ständigt förändras är Europols organisation betydligt trögare, eftersom den styrs av en konvention.

För att ändra polisbyråns inriktning och arbetssätt krävs först en ratificering av alla medlemsländer vilket är en tidskrävande process. Som snabbast har den gått på fyra år.

När nu Europol får ny status kommer det att räcka med ett så kallat rådsbeslut för att ändra inriktningen på verksamheten. I samband med att Europol blir myndighet kommer också personalstadgan och IT-systemen ses över. Det formella beslutet väntas i slutet av 2008.

Annette Wallqvist

Ämnen i artikeln

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser
Mest läst