Annons
Annons

Hedersbrott anmäls sällan

29 maj 2008, 00:00
Det här innehållet kommer från vår tidigare hemsida och kan därför se annorlunda ut.

Bara en bråkdel av de hedersrelaterade brotten anmäls. Men information och ökat förtroende för polisen kan vända trenden.Bara en bråkdel av de hedersrelaterade brotten anmäls. Men information och ökat förtroende för polisen kan vända trenden.

Många hedersbrott anmäls inte och myndigheterna är ofta dåliga på att identifiera hedersrelaterat våld. Att minska mörkertalen är därför ett prioriterat mål, konstaterade juristen Abigail Choate på en internationell konferens om hedersrelaterat våld som hölls i Stockholm i maj.

– Jag tror inte att svensk polis någonsin tidigare har fått ett så tydligt uppdrag att sprida information. Dessutom måste man vinna förtroende i grupper med stor misstro mot polisen.

Abigail Choate leder projektet Brott i nära relationer. Det är en del av regeringens handlingsplan mot våld som finansieras med 600 miljoner under mandatperioden. Tidigare handlade uppdraget framförallt om barnens situation. Nu prioriteras hedersvåld.

I England har polisen större erfarenhet av problematiken. Enligt Yvonne Rhoden, London Metropolitan Police, är det viktigt att definiera hedersrelaterat våld på rätt sätt.

– Vi talar alltid om ”så kallat” hedersvåld. Det handlar om att skydda äran, men inte i ordets vanliga bemärkelse, säger hon och

fortsätter:

– Vi måste agera så att vi hedrar offrens liv och lär av deras död.

Enligt Yvonne Rhoden finns det inget religiöst stöd för hedersvåld. Hon beskriver ett internationellt fenomen som bara kan bemötas med öppen debatt och nolltolerans. Den engelska polisen ligger långt framme.

– Men vi har naturligtvis inget monopol på bra idéer. Problemet är globalt.

Ämnen i artikeln

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post
Annons
Annons

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser
Mest läst