Annons
Annons

Nöjdare poliser men bristande samverkan

29 maj 2008, 00:00
Det här innehållet kommer från vår tidigare hemsida och kan därför se annorlunda ut.

Svenska poliser mår bättre än för två år sedan enligt en ny undersökning. Men samverkan mellan Polisförbundet och RPS fungerade dåligt då materialet togs fram.Svenska poliser mår bättre än för två år sedan enligt en ny undersökning. Men samverkan mellan Polisförbundet och RPS fungerade dåligt då materialet togs fram.

Nöjd medarbetarindex (NMI) presenterades för första gången 2005 på den dåvarande rikspolischefen Stefan Strömbergs initiativ. Under 2007 samlades liknande data in. Bland annat har polisernas arbetsmiljö avseende egenkontroll, trivsel, ledarskap och påverkan värderats.

– Det står klart att det skett en förbättring. Nästa undersökning 2009 kommer att visa om det är en positiv trend, säger Hans Olsson, Polisförbundet, och fortsätter:

– En intressant nyhet är att också chefernas situation har inkluderats i undersökningen.

Men han är kritisk till hur RPS har hanterat kontakterna med Polisförbundet. Bland annat anser Hans Olsson att de ansvariga för NMI brustit i kommunikation och inte återkommit när förbundet framfört synpunkter.

– Jag tycker att arbetsgivaren måste vara ärlig. Vill man själv bestämma är det okej men då ska man inte prata om samverkan.

Olika synsätt

Enligt Hans Olsson har RPS fattat beslut och gått vidare med undersökningen – ofta helt utan återkoppling till Polisförbundet.

– Vi har aldrig haft denna typ av problem. Det verkar som om de ansvariga för NMI och vi inte har samma syn på vad samverkan innebär.

Goran Kostesic, enhetschef på RPS HR-avdelning, tar delvis åt sig av kritiken. Samtidigt tycker han att den framförs vid en olycklig tidpunkt.

– Vi har ju precis bestämt om ett möte för att reda ut detta. Det är viktigt att Polisförbundet kommer med tidigare i beslutsprocessen.

Goran Kostesic tror att olika förväntningar och utredningstraditioner har bidragit till problemen.

– I efterhand kan vi se att Polisförbundet i högre grad hade velat vara delaktiga under själva analysarbetet. Vi kan bara beklaga att vi inte uppfattat de signalerna tillräckligt.

Ämnen i artikeln

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post
Annons
Annons

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser
Mest läst