Annons
Annons

Lotta – länken till facket på jobbet

Det här innehållet kommer från vår tidigare hemsida och kan därför se annorlunda ut.

Lotta Rudolfsson älskar sitt jobb på ungdomsenheten hos polisen i Västerås. Men hon lägger också ner engagemang på uppdraget som personalombud. Just nu handlar det mycket om löner och gravida kvinnor.Lotta Rudolfsson älskar sitt jobb på ungdomsenheten hos polisen i Västerås. Men hon lägger också ner engagemang på uppdraget som personalombud. Just nu handlar det mycket om löner och gravida kvinnor.

Vad gör ett personalombud?

– Jag ska informera mina kollegor om vad som händer fackligt, som nu när vi har löneförhandlingar. Det är meningen att jag ska vara den förlängda armen från styrelsen till medlemmarna på min enhet. Och åt andra hållet också – om kollegorna funderar på något eller behöver hjälp, så kan jag ta upp det med styrelsen eller själv försöka ta reda på det som de vill veta.

Hur kom det sig att du blev personalombud?

– Jag har varit fackligt aktiv i flera omgångar även tidigare. Från början var det väl för att ingen annan ville, ha, ha! Men jag har alltid tyckt att det är intressant och viktigt med fackligt arbete. Nu har jag varit personalombud på ungdomsenheten ungefär sedan jag började här, för tre år sedan.

Vilken är den viktigaste fackliga frågan för dig?

– Här i Västmanland tycker jag att det är lönerna. Vi måste komma ifatt andra myndigheter om vi ska ha en chans att behålla personal. Som det är nu går vi ofta på minimibemanning. En annan jätteviktig fråga för facket är att försöka se till att arbetsgivaren, myndigheten, gör rätt och att saker sker korrekt och rättvist. Myndigheten får inte tillåtas att ”glömma bort” att vissa saker måste förhandlas, eller att avtalen måste följas till exempel.

Hur mycket tid lägger du på det fackliga arbetet?

– Det är olika. Periodvis blir det ganska mycket, som nu när det är löneförhandlingar och de nya avtalen precis är klara. Upp emot en dag i veckan kan det bli ibland. Jag försöker lägga upp det så att det inte stör tjänsten, ibland gör jag fackliga saker när kollegorna avrapporterar till exempel.

Tycker du att dina kollegor har förståelse för att du lägger en del arbetstid på det fackliga?

– Ja, o ja! Det är verkligen inte så att de gnäller. På ungdomsenheten har vi stor frihet i jobbet, det är nog svårare om man jobbar på ordningen där man måste åka ut plötsligt.

Är det roligt att jobba fackligt?

– Ja, det är faktiskt roligare nu än tidigare. Kanske för att jag har mer kunskap nu och inser att jag faktiskt kan en del. Sedan så är styrelsen här i Västmanland jättebra på att involvera oss personalombud i det som händer, vi får mycket information och det gör också att det blir kul.

Tycker du att det finns fördomar om facket?

– Jag tror att det har funnits, men att de suddas ut mer och mer. Det fanns nog en bild av att ”facket gör ändå ingenting”. Nu vet jag hur mycket de gör och som faktiskt händer, det försöker jag tala om för kollegorna. Att de som sitter i styrelsen jobbar för oss.

Finns det något fackligt uppdrag som skulle vara extra kul att ha?

– Arbetstider! Jag gillar det och kan en del om det, bland annat efter att jag jobbade som planeringsbefäl en period. Men det är ett enormt arbete.

Betyder det att du är en ”listmänniska”?

– Nej, inte direkt, det finns de som är bättre på att konstruera listor än jag. Men det är roligt att jobba med arbetstider.

Vad lägger du mest facklig tid på just nu?

– Förutom löneförhandlingarna så har det varit mycket efter AD-domen som gav gravida kvinnor rätt att behålla kortare arbetstid även om de omplacerades. Jag har fått ganska många påringningar från kvinnor i myndigheten som har varit eller är gravida och som nu vill se om de kan få hjälp.

Namn: Lotta Rudolfsson

Ålder: 47

Bor: Västerås

Jobbar som: Polis i yttre tjänst på ungdomsenheten i Västerås

Fackligt uppdrag: Personalombud

Intressen: Sjunger i kör


Förbundsområde Västmanland

Antal medlemmar: 466

Förtroendevalda: 14 i styrelsen, 70 fackliga förtroendemän (personalombud, skyddsombud, revisorer mfl)

Ordförande: Roy Cederbäck

Ämnen i artikeln

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post
Annons
Annons

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser