Annons
Annons

Usel inkvartering för poliser på Malmökommendering

18 september 2008, 00:00
Det här innehållet kommer från vår tidigare hemsida och kan därför se annorlunda ut.

Poliserna som åkt till Malmö för att arbeta under ESF rasar mot kommenderingsledningen. Inkvarteringen döms ut på grund av säkerhetsbrister, dålig hygien och oacceptabel trångboddhet.Poliserna som åkt till Malmö för att arbeta under ESF rasar mot kommenderingsledningen. Inkvarteringen döms ut på grund av säkerhetsbrister, dålig hygien och oacceptabel trångboddhet.

Poliser från Stockholm och Västa Götaland riktar nu massiv kritik mot hur Skånepolisen skött sitt åtagande under European Social forum (ESF). Bland de 320 poliser som inkvarterats i det nedlagda regementet P2 i Hässleholm råder en kombination av ilska, galghumor och uppgivenhet.

– AFA hade inte lyckats bättre om de styrde planeringen och hade som mål att sabotera vår verksamhet. Detta är det värsta jag någonsin varit med om, säger avdelningschef Tomas Hellgren från Stockholm.

Följande missförhållanden nämns av de poliser som Polistidningen talat med:

Säkerheten: Vem som helst kan röra sig fritt på kasernområdet.

Är det rimligt att den största delen av styrkan bor över en timmesl bilfärd från händelsernas centrum?

Åtta personer per rum. Mögliga tagelmadrasser. Obefintlig avskildhet.
– Vi bor åtta personer i ett minirum. Det är äckligt och skitigt. Vi lever som i en dokusåpa. Någon har ögonskydd på och vill sova medan någon annan just stigit upp, säger Anna Wolter, Västerortspolisen.

35 personer på en toalett och tre duschar.
– Sprids det magsjuka är det kört, säger avdelningschef Tomas Hellgren.

Frukost i form av två brödskivor, kaffe och juice i en påse utanför dörren på morgonen. Ingen mat efter klockan 19.
– På kommenderingar ska maten vara bra. Här är den grisig och går knappt att äta, säger Lotta Åkebring, tunnelbanepolis.

Orättvisa:
– Jag får samma ersättning för att sova med sju kollegor på ett logement som någon annan får för att dela dubbelrum på stadshotellet, säger Petra Holmqvist, tunnelbanepolis.

En rundvandring i de gamla logementen styrker kritiken. Som journalist, med viss vana vid att tvingas visa presskort, slås jag av en omedelbar tanke: Varför kan jag röra mig fritt där 320 poliser förvarar sina tillhörigheter, vilar sig och äter under nästan en vecka? Måste jag inte legitimera mig? En polis nickar åt några arbetsklädda män på väg in genom en dörr till ett logement och säger:

– Det finns ingen säkerhet alls, ingen kontroll och ingen planering.

Sju poliser i sexbäddsrum

Vi går in i ett av rummen. Förr i tiden var det tillfällig bostad åt sex värnpliktiga åt gången. Nu har sju poliser i 100-kilosklassen varit inhysta här i ett par dagar. De sover i rangliga våningssängar av metall. Rör sig personen i underslafen vaknar kollegan i överslafen och tvärtom. Torbjörn Öman pekar på en madrass.

– Tagel. Det fanns inte i det militära ens när jag gjorde lumpen.

Han konstaterar att kommenderingen är på väg in i en intensivare fas. Reclaim the street ska hålla en gatufest utan tillstånd på fredagskvällen. På lördagen ska 20000 personer gå i ett demonstrationståg från Rosengård in till centrala Malmö. Även om allt förlöper väl innebär det stora påfrestningar för de poliser som arbetar på gatorna. Problemet är att han själv och många av hans kollegor redan är slutkörda. De bor närmare tio mil från Malmö och måste gå upp tidigt. Olika tjänstgöringstider gör att ingen får vila. När någon vill sova ska andra jobba.

– Man får någon timmes sömn per natt. Det är fullständigt omöjligt att koppla av.

Största poliskommenderingen

European Social Forum innebär den mest omfattande poliskommenderingen i Malmös historia. Som alltid är det den mottagande myndigheten, i det här fallet Skåne, som bär ansvaret för genomförandet och planeringen. Från facklig sida är det förbundsområde Skåne, genom sin Malmösektion, som har följt processen. Erling Staxäng, ansvarig för arbetsmiljöfrågor i Polisförbundets styrelse, är beklämd.

– Att bo så här brister i värdighet. Vem behandlar sina vänner och kollegor på det här viset?

Anders Carlsson, huvudskyddsombud i Västra Götaland, är mycket upprörd. Efter kritiken mot förläggningen i Hässleholm bor all personal från Göteborgstrakten nu på regementet P7, i Revingehed utanför Lund.

– Men eländet fortsätter. Ingen mötte, lakan saknas. I natt sov folk i bilarna. De delar uppehållsrum med beväringar och hemvärnsmän. På söndag är det regementets dag, det är omöjligt för dem att vila, säger han.

Situationen ska utredas

Polisförbundets ordförande, Jan Karlsen, fick en första rapport om situationen på fredagsmorgonen. Nu har han kontaktat rikspolischef Bengt Svenson.

– Han är bekymrad och själv anser jag att det är fruktansvärt. Allt ska utredas och den processen är påbörjad, säger han.

Lars Förstell, informationsdirektör vid Malmöpolisen, säger till Polistidningen att kommenderingsledningen och fackliga företrädare tittade på det boende som föreslogs och konstaterade att det inte var optimalt men acceptabelt.

– Vi har följt de regelverk som gäller i samband med kommenderingar, säger Lars Förstell, informationsdirektör vid Malmöpolisen.

Är det godtagbart att vem som helst kan ta sig in där poliserna bor?

– Det får jag återkomma om. Men generellt kan jag säga att det borde vara ganska tryggt med så många poliser på plats.

Gick det inte att hitta inkvartering närmare Malmö?

– Nej, en enorm mängd sängplaster måste uppbådas.

Ämnen i artikeln

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser
Mest läst