Annons

Annons

Mat för en riktig polis

Det här innehållet kommer från vår tidigare hemsida och kan därför se annorlunda ut.

Äta bör man annars dör man och det är gott med mat när man är hungrig. Det gäller inte minst poliser. Varje dag äts tusentals polismåltider av olika slag runt om i landet. Vikten av polisernas födointag på arbetsplatsen kan inte nog poängteras, utan borde platsa i ett storskaligt riksomfattande projekt tillsammans med värdegrunder och polisiära akronymer. Det är tid för en förändring.

Det är dags att presentera den ultimata hemlagade polismåltiden ”Spagetti Poveri e Affamati Surprice Esplosione un forno” där själva återuppvärmningen är poängen i tillagandet. En tillagning som görs i två steg. Så här går det till och det får inte förväxlas med vad man en gång för väldigt länge sedan kallade ”Spagetti med köttfärssås”. Det var något helt annat.

Ta köttfärs av någon typ, lite mer än 400 gram, lök, slantade morötter, vitlök. Blanda in annat du tycker om, fantasin sätter gränsen. Stek upp detta. Krydda och salta. Till slut själva poängen i tillagningen, höjdpunkten, Pièce de résistance om man säger så – krossad tomat. Om valet står mellan två eller tre paket så välj alltid tre. Ju mer desto bättre. Fyra paket är säkert bäst. Finns inte krossad tomat, använd med fördel passerade tomater. Ibland är detta att föredra. Bara det är mycket. Blanda in tomatgojan i den stekta köttfärsblandningen och portionera upp i plastlådor för vidare transport till arbetsplatsen.

Väl på arbetsplatsen är mikrovågsugn verktyget som gäller. Tippa upp den frysta eller tinade rätten på en tallrik. Notera att spagettin hamnar underst och köttfärsblandningen överst. Låt aldrig rätten ligga kvar i plastlådan under uppvärmningen. En dödssynd.

Ställ in tallriken i mikrovågsugnen. Täck aldrig över tallriken. På vissa arbetsplatser finns ett för ändamålet avsett lock och det rekommenderas att sådana göms undan nogsamt. Eller kasta det. Det är bara mesar som använder lock i mikrovågsugn.

Och så till det viktigaste av allt; Sätt mikrovågsugnen på högsta möjliga effekt. Slå tankar om uppvärmningslägen ur hågen – det är till för mesar. Ställ in tiden. Allt under 10 minuter är trams och för säkerhets skull bör man, nej – ska man, börja med 15 minuter.

Ta några steg bakåt. Sitt ner eller stå upp. Iaktta. Efter några minuter kan ett sprakande ljud uppträda. Ibland en och annan smäll. Det är helt normalt och tillhör tillagningen. Ju mer smällar, sprakande och väsande, desto bättre blir måltiden. Ignorera eventuella arbetskamraters oroliga blickar och dumdryga kommentarer om att något är fel, ty de är okunniga och vet inget om denna kulinariska polisiära rätt.

När mikron plingar efter 15-20 minuter bör rätten vara färdig och en behaglig doft, som ibland gränsar till brandrök, ska ha spridit sig i köksregionen. Ignorera dina arbetskamraters tvivlande blickar. Ta försiktigt ut tallriken, den kommer att vara het.

Med en till sanning gränsande visshet kommer mikrovågsugnens innanmäte att förete tydliga spår av spagettibitar och tomatfragment. Vissa av föremålen går kanske inte ens att identifiera. Städa inte mikrovågsugnen – det gör alltid någon annan.

Smaklig måltid!

Kay Bauer

Ämnen i artikeln

Detta är en krönika. Åsikterna är skribentens egna.

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post
Annons

Annons

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser
Mest läst