Annons
Annons
Det här innehållet kommer från vår tidigare hemsida och kan därför se annorlunda ut.

Med facklig kunskap från elektrikerfacket tar den relativt nyutbildade Andreas Johansson tag i skyddsfrågorna i myndigheten. Han tycker att personligt anpassad utrustning är ett viktigt krav, och han driver det stenhårt.Med facklig kunskap från elektrikerfacket tar den relativt nyutbildade Andreas Johansson tag i skyddsfrågorna i myndigheten. Han tycker att personligt anpassad utrustning är ett viktigt krav, och han driver det stenhårt.

Efter alla diskussioner om arbetstidsavtalet är det spännande att höra, hur går det i Örebro?

– Det är den största frågan här också. Vi har tagit det med ro och låtit det landa. Sett vilka rekommendationer som har kommit från RPS och förbundsstyrelsen. Det är först nu som det har dragit igång på allvar. Vi har haft framgång när det gäller arbetspassens längd och individens behov har legat i fokus. Problemet med att det måste vara elva timmar mellan passen har lösts genom att vi har tittat på dygnsvilan istället. Det har medfört öppningar i förhandlingarna.

Du har jobbat som polis i tre år, hur kom det sig att du valde att engagera dig fackligt?

– Tidigare arbetade jag som elektriker och var mycket engagerad fackligt. Redan där lärde jag mig att vi är starka tillsammans och om vi är enade når vi längre. Något som känns aktuellt just nu också. Kanske hade det varit bättre för mig att vänta lite med att engagera mig. Men skyddsfrågor som jag jobbar med ligger mig varmt om hjärtat och jag ångrar inte att jag sa ja till detta. Vi måste alla hjälpas åt.

Har du fått några gliringar om att du är ung som polis men ändå jobbar fackligt?

– Nej aldrig. Jag vet att jag saknar en lång yrkeserfarenhet som polis och jag har inte bakgrundsinformation om gamla avtal och så eller om varför man driver vissa frågor. Men de som jobbar med mig på ordningen är väldigt positiva till att jag jobbar fackligt och de känner att de får sina röster hörda, även om man givetvis jobbar för hela förbundsområdet.

Vilken huvudskyddsfråga är mest aktuell i Örebro just nu?

Trångboddheten och utrustningen. När det gäller trångboddheten är vi utlokaliserade på flera platser runt om i stan. Det minskar samverkan mellan enheterna och vissa träffas överhuvudtaget inte. Därför pågår nu förhandlingar med olika hyresvärdar för att få till lokaler som är bättre lämpade för oss. Den frågan tar stundtals mycket tid.

Hur jobbar ni med utrustningsfrågan?

Vi får mer och mer saker på bältet. Det som ska bäras får knappast plats och är tungt. Det leder till rygg- och höftproblem. Dessutom gör exempelvis dåliga skålformiga bilsäten att utrustningen trycker på höfterna. Och tyngden på utrustningen gör att folk får ont i fötterna. Därför gäller det att få till en personanpassad skyddsutrustning. Det är en fråga som jag tycker är viktig och som jag jobbar hårt med.

Är det någon annan hjärtefråga som du jobbar med just nu?

Jag försöker få till stånd en Hjärt- och lungräddningskurs för samtliga i myndigheten. Det ser ganska ljust ut att få igenom det just nu. Vi vet ju hur mycket övning det krävs med vapnet för att göra rätt i ett trängt läge och jag tycker att man borde se att man behöver mer träning även när det gäller detta. Det kommer nya rön hela tiden, så det är viktigt att ha färsk och uppdaterad kunskap.

Fakta

Namn: Andreas Johansson

Arbetsplats: Utryckningen Örebro

Fackligt uppdrag: Biträdande huvudskyddsombud i förbundsområdesstyrelsen i Örebro.

Familj: Två småbarn och sambo. Har dessutom två busiga katter.

Intressen: Bygga på huset, arbeta med händerna och löpning.

Förbundsområde Örebro

Antal medlemmar: 490

Förtroendevalda: 11 i styrelsen. 30 st arbetsplatsombud.

Ordförande: Anders Sjöberg

Ämnen i artikeln

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post
Annons
Annons

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser