Annons
Annons

Välinformerad polis
steget före under ESF

Det här innehållet kommer från vår tidigare hemsida och kan därför se annorlunda ut.

Underrättelsearbetet i samband med ESF i Malmö lyckades och de flesta demonstrationerna genomfördes lugnt. Men många poliser är upprörda över att de förbjöds att ingripa mot stenkastare.Underrättelsearbetet i samband med ESF i Malmö lyckades och de flesta demonstrationerna genomfördes lugnt. Men många poliser är upprörda över att de förbjöds att ingripa mot stenkastare.

Under ESF-dagarna (European social forum) i Malmö i mitten av september var dialogpoliserna i fokus. I lokalpressen rapporterades entusiastiskt om hur båtmössor och leenden istället för sköldar, hjälmar och hundar skulle lugna de mest militanta bråkstakarna. Taktiken beskrevs som resultatet av ett samspel mellan polisen och ESF-arrangörerna. Men arbetet som ledde fram till strategin var betydligt grundligare än så.

När beskedet kom i februari om att politikerna i Malmö fattat beslut om att tacka ja till att arrangera ESF kontaktade kriminalunderrättelsetjänsten (kuten) i Skåne kollegor i de länder som tidigare stått som värd för ESF. Säkerhetspolisen sektion syd och analytikerna på Rikskriminalpolisen kopplades också in, främst för att hålla i de internationella kontakterna. Men även för att upprätta samband med personer som har stor insyn i de organisationer som förväntades komma till Malmö. Dessutom arbetade polisen med särskilda spaningsmetoder på bred front och tog hjälp av utländska kollegor för att identifiera kända aktivister på väg till Sverige.

Bättre förberedda än Göteborg 2001

Som alltid då det är risk för våldsamma och omfattande ordningsstörningar eller kravaller fanns tanken på Göteborg 2001 med i bakgrunden.

– Det är naturligt, men som sagts många gånger är polisen mycket mer förberedd i dag. I Göteborg fanns ju dessutom en måltavla på ett annat sätt, säger en handläggare vid länskriminalunderrättelsetjänsten, avdelningen för extremgrupper, Skåne.

Han vill vara anonym med hänvisning till att det är onödigt att bjuda motståndarsidan på information. Polistidningen får intervjua honom mot löfte att inte nämna hans namn och inte publicera reportaget innan kommenderingen i samband med ESF är över.

När uppdraget hamnade på Malmöpolisens bord var kunskapen om ESF liten i organisationen. Handläggarna skaffade sig först en hyfsad överblick genom att surfa runt på nätet. Sedan skickade de via Europol ett formulär med ett femtontal specifika frågor till polisorganisationerna i de länder som tidigare stått värd för ESF. I maj kom de första svaren i form av fylliga skrivelser från London och Paris. Grekerna var mindre detaljerade och från Florens kom ingen respons alls.

Av materialet framgick att en satsning på dialogpoliser i London inför ESF 2004 hade varit mycket lyckad. Också den franska polisen rapporterade om framgångsrikt användande av dialogpoliser.

– Därför föreslog jag att vi skulle pröva samma koncept. Det finns så mycket som talar för att det är rätt metod.

ESF i Malmö kom att bli det arrangemang, förutom högriskmatcher i fotboll, som genomförts med hjälp av flest poliser från andra länder. Dialogpoliser från Sverige, Norge, Danmark och Frankrike förberedde sig. De har inga befogenheter i Sverige och får inte bära vapen, deras uppgift är enbart att föra samtal med allmänheten. De autonoma i Danmark är negativt inställda till dialogpoliser och beslut fattades därför om att de danska poliserna inte skulle delta i arbetet på fältet. Detta är ett typiskt exempel på ett vanligt dilemma i samband med säkerhetsarbetet kring en händelse som ESF. Många olika intressen är inblandade och sammanvävda. Ofta är det problematiskt att skilja dem åt och det är lätt att av misstag irritera någon falang.

Lokalt i Malmö har det förts en hård debatt om det lämpliga i att stödja ett forum med utpräglad vänsterprofil med skattemedel. Men invändningarna har inte gällt de officiella arrangörernas uppsåt. De samarbetar med polisen. Dessutom har kommunstyrelsens ordförande Ilmar Reepalu(s) drivit frågan hårt och vid flera tillfällen poängterat att ESF inte har något med gatukravaller att göra. Med andra ord, mycket prestige och många politiska poäng låg i potten inför forumet. Under några dagar höll ungefär 20 000 ESF-deltagare och en handfull ansvariga politiker tummarna för att det inte skulle bli några oroligheter.

Men samtidigt lockade mötesdagarna autonoma grupper med kopplingar till exempelvis Reclaim the streets och Antifascistisk aktion (AFA). Många av medlemmarna i dessa fraktioner är intresserade av de frågor som avhandlades under möten och seminarier och deltog i det officiella programmet. Samtidigt har de inte sällan en dubbel agenda som de inte hymlar med, utan tvärtom redovisar på internet. Sammandrabbningar med polisen och sönderslagna skyltfönster innebär medial uppmärksamhet. En form av välkommen reklam för deras verksamhet. Enligt detta sätt att se på saken är forumdagar utan våldsamheter ett misslyckande, oavsett hur intressanta seminarierna och mötena än varit.

– Enligt våra beräkningar är mellan fem och tio procent av dem som kommer till ESF personer som kan ställa till problem. Folk som tycker att all uppmärksamhet är bra uppmärksamhet, säger analytikern på länskriminalunderrättelsetjänsten.

Med utgångspunkt i arrangörernas förhoppningar om besöksantal innebar det mellan 1 000 och 2 000 potentiellt farliga personer. Samtidigt drar denna grupp till sig antagonister från högerkanten.

Redan kartlagda organisationer  

De extrema organisationerna på båda sidor är välkända och inför ESF ritade kriminalunderrättelsetjänsten i Skåne en tänkt cirkel, med en radie på 350 kilometer och centrum i Malmö, på kartan. Polisen bedömde det som mindre troligt att aktivister skulle resa till Malmö från platser utanför cirkeln. Innanför cirkeln hamnade dock flera stora städer som är säte för grupper som är kända för att ta till våld. I Göteborg finns en stark autonom rörelse, liksom i Köpenhamn med fristaden Christiania. Bland de aktuella tyska städerna är Berlin störst och viktigast. Dessutom räknade Skånepolisen med deltagare från Frankrike och Norge.

Under den fortsatta kartläggningen visade det sig att polisen fick hjälp från oväntat håll. Det som i förväg beskrevs som ”det största nazistiska mötet efter andra världskriget” skulle hållas i Köln samtidigt som ESF pågick i Malmö. Förhoppningen var nu att de högerextrema organisationerna skulle välja Köln framför Malmö.

– Dessutom finns det mycket som talar för den goda nyheten att AFA kanske också åker till Köln för att protestera där. Den som lever får se, säger analytikern på länskriminalunderrättelsetjänsten.

Skillnaden mellan extremvänster och extremhöger gäller inte bara politiska åsikter. Enligt intervjupersonen är vänstern mycket skickligare på strategi och planläggning än antagonisterna på högerkanten. Många av vänsteraktivisterna har kopplingar till universitetsvärlden och högre utbildningar. De använder internet professionellt och ägnar sig ofta åt desinformation för att lura både polis och politiska fiender.

– På så vis rör det sig om värdiga motståndare och det gör att vi som har mitt jobb måste vara på hugget. Men jag tror att vi kommer att lyckas bra.

Aktivisterna åkte till Tyskland istället  

Förhoppningarna om att mötet i Köln skulle locka både AFA och högerextrema rörelser infriades – med färre högriskpersoner i Malmö som följd. Efter en lördag med materiell förstörelse, då en Reclaim the streets-fest urartade (se sidofakta), var det många som fruktade att ESF skulle spåra ur i kaos. Men under lördagen tågade 10 000 demonstranter från Rosengård in i centrala Malmö i princip utan incidenter. Kommenderingen avvecklades tidigare än planerat.

Med facit i hand återkommer Polistidningen till handläggaren på kuten.

Han säger:

– Vi var övertygade om att det var dialogpoliserna som var nyckeln och vi hade rätt.

Fanns det något som hade gått att göra bättre? 

– I underrättelseperspektiv har jag svårt att se det. Men jag inser att kollegorna som jobbade på gatan kände enorm frustration över att inte få ingripa.

Kritiken gäller strategin att hellre låta lite egendom gå till spillo än att riskera större värden och människoliv. Diskussionen blossade upp efter det att SEB:s skylfönster krossats i samband med en Reclaim the streets-fest. Vid tillfället drog en stor olaglig demonstration genom centrala Malmö. Många närvarande poliser ansåg att de skulle ha kunnat stoppa skadegörelsen och gripit misstänkta – men deras order gick ut på att inte ingripa.

– Jag vet att det mullrat lite och det går att ha förståelse för. Jag är själv ordningspolis i själ och hjärta och inser att det kostar på att inte ingripa, kommenterar informationsansvariga Ewa-Gun Westford:

Hade det varit bättre om polisen agerat? 

– Nej, ingen vet hur det slutat om vi gått in med buller och bång. Nu skadades inga människor, den materiella förstörelsen kunde begränsas och vi har gott hopp om att gripa gärningsmännen.

Detta hände under ESF

Onsdagen den 17 september:

European social forum invigs i Malmös Folkets park. Vänsterpartiets kommunalråd Anneli Philipson och LO:s ordförande Wanja Lundby-Wedin talar.

Fredagen den 19 september:

Sju personer grips i samband med en demonstration utanför Aimpoints lokaler. Företaget tillverkar bland annat kikarsikten som används av den amerikanska armén i Irak.

Lördagen den 20 september:

Under eftermiddagen tågar omkring 10 000 personer i ett kilometerlångt demonstrationståg från Rosengård till Pildammsparken i Malmö. Sammanlagt arbetade 800 poliser med demonstrationen och bredvid tåget gick ett 20-tal dialogpoliser från Norge och Tyskland. Omkring 300 demonstranter maskerade sig. Vid ett tillfälle kastades några flaskor mot polisens bussar. Inga rapporterade skador och inga frihetsberövanden.

Under lördagskvällen hölls en så kallad Reclaim the streets-demonstration utanför stadshuset. Inget tillstånd fanns men polisen fattade tidigt beslutet att demonstrationen ändå skulle få hållas. De omkring 700 deltagarna var först lugna men senare urartade festen med flask- och stenkastning mot polisen. SEB:s samtliga fönster krossades och byggnader utsattes för klotter. Polisen följde sin tillbakadragna taktik och undvek i det längsta att ingripa. En 21-åring anhölls misstänkt för skadegörelse. Ytterligare misstänkta är identifierade.

Fakta ESF (European Social Forum)

? ESF är ett socialistiskt nätverk som säger sig arbeta för ett rättvisare och hållbarare samhälle. Bland annat Attack, Transport och ABF var medarrangörer i Malmö.

? ESF är en motreaktion på World Economic Forum.

? Forumet hölls i Malmö mellan den 17 och 21 september. Tidigare har Florens , Paris, London och Aten varit värdar.

Danska poliser på fel plats

Under Reclaim the streets-festen som urartade befann sig minst två civilklädda danska poliser bland demonstranterna. Problemet var att varken deras egna chefer eller de svenska kollegorna visste varför de rörde sig på platsen. Av allt att döma besökte de Malmö på sin fritid och passade på att ta sig en titt på oroligheterna. Saken ska nu utredas.

Ämnen i artikeln

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser