Annons

Annons

Elpistolstillverkare använder tvivelaktiga metoder

8 december 2008, 00:00
Det här innehållet kommer från vår tidigare hemsida och kan därför se annorlunda ut.

Elpistolstillverkaren Taser har hamnat i blåsväder i Frankrike. Trots att franska poliser använder elpistolen sedan flera år tillbaka är tillverkaren väldigt känslig för kritik.Elpistolstillverkaren Taser har hamnat i blåsväder i Frankrike. Trots att franska poliser använder elpistolen sedan flera år tillbaka är tillverkaren väldigt känslig för kritik.

Rubrik:

VD:n för Taser France, flera privatdetektiver och poliser sattes nyligen bakom lås och bom och hölls kvar i förhör i över ett dygn. Gruppen anklagas för spioneri på en vänsterledare, som har ifrågasatt användningen av elpistolen.

Samtidigt driver Taser flera förtalsprocesser mot kritiker av produkten.

Historierna väcker förvåning, eftersom bruket av elpistol inte föregicks av någon stor debatt i Frankrike. Sedan 2004 är delar av den nationella poliskåren utrustad med elpistoler. I år har parlamentet också bestämt att landets kommunala poliser ska kunna bära vapnet.

Facket positivt till elpistol

Men flera mindre organisationer har protesterat och hänvisar till Amnesty Internationals uppgifter om att elpistolen har lett till hundratals dödsfall i USA.

– När man tittar närmare på Amnestys rapport, ser man att det handlar om personer som förmodligen har avlidit av andra komplikationer. Men även om vi förespråkar elpistol, är vi försiktiga. Vi säger inte att den inte kan döda, utan att den medför nedsatt dödlighet, berättar Yannick Danio hos polisfacket UNSA Police.

Han hävdar att elpistolen inte är ett idealiskt hjälpmedel, men ändå ett bra mellanting mellan skjutvapen och fysiskt våld.

– Även en batong kan skada. En fördel är att elpistolen har en avskräckande effekt utan att man behöver avlossa något skott. Men det är viktigt att den bara används i självförsvar och dessutom i begränsad omfattning av erfarna poliser.

Yannick Danio säger att hans fack därför är något skeptiskt till att även kommunala poliser nu ska få elpistol. Han är också förundrad över Taser Frances metoder att försöka tysta eventuellt kritik.

– Ja, det är obegripligt med tanke på att företaget i praktiken har monopol på elpistolerna i Frankrike, säger han.

Polis läckte uppgifter till privatdetektiver

Spionhistorien är förstås genant för poliskåren. Två personer ur de egna leden ska ha plockat ut uppgifter om vänsterledaren Olivier Besancenot ur polisens interna register. Informationen har gått vidare till en detektivbyrå, som jobbade på uppdrag av VD:n för Taser France, Antoine Di Zazzo. Den sistnämnde har erkänt att han har anlitat privatspanare, för att ha ”argument om han skulle hamna öga mot öga med Olivier Besancenot i en debatt”.

Ett språkrör för företaget säger till Polistidningen att det är av ”respekt för de anställda”, som Taser inleder förtalsprocesser mot kritiker och att det inte är illegalt att låta privatdetektiver söka uppgifter om personer. Men spionhistorien är alltså föremål för en juridisk utredning och nyligen förlorade Taser sitt första förtalsmål mot en fransk människorättsorganisation.

En av förklaringarna till Tasers ovanliga sätt att slå mot kritiken, sägs vara att företaget nu också försöker saluföra en mindre elpistol till civila. Oavsett vilket tycks agerandet än så länge ha fått motsatt effekt. Den senaste tidens uppståndelse har lett till att den franska senaten har tillsatt en utredning om de eventuella riskerna med elpistolen.

Anna Trenning-Himmelsbach

Ämnen i artikeln

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post
Annons

Annons

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser
Mest läst