Annons
Annons

Hatbrott mot transpersoner uppmärksammades

8 december 2008, 00:00
Det här innehållet kommer från vår tidigare hemsida och kan därför se annorlunda ut.

"Jag ryser när jag tänker på hur de blir trakasserade och hotade för att de inte får vara den de är." Det sa länspolismästare Carin Götblad, vid ljusmanifestationen om hatbrott och diskriminering mot transpersoner, Transgender Day of Remembrance, i Stockholm i slutet av november."Jag ryser när jag tänker på hur de blir trakasserade och hotade för att de inte får vara den de är." Det sa länspolismästare Carin Götblad, vid ljusmanifestationen om hatbrott och diskriminering mot transpersoner, Transgender Day of Remembrance, i Stockholm i slutet av november.

Carin Götblad uppmanade alla att ta lärdom och inte acceptera att det pågår. Att det pågår gör henne rasande, säger hon.

– Inom Polisen arbetar vi aktivt för att öka kunskapen om hatbrott, ett exempel är hatbrottsjouren i Stockholm. Genom ett respektfullt och professionellt bemötande hoppas jag att fler brottsoffer törs berätta.

Hon påminner också om att transpersoner är en särskilt utsatt grupp som sällan polisanmäler brott. Men en som inte gillar offerperspektivet är 32-åriga Sofia, transexuell kvinna.

– Jag har själv blivit misshandlad, men vill inte bli identifierad som offer. Det är viktigt att belysa att vi är människor också och inte bara fokusera på det negativa. Mer borde lyftas fram om hur vi kan bli en del av det vanliga samhället, att få vara som vem som helst, säger hon.

Sofia vill se fler förebilder, fler framgångshistorier. Själv har hon inte haft någon förebild, men har varit en för flera unga personer, något som har varit väldigt inspirerande. Det tråkiga är att de transpersoner som har lyckats skapa sig ett bra liv inte vågar träda fram och berätta, menar hon.

 – Många lever dolt, men de som lyckas tiger och de som inte lyckas pratar om sitt misslyckande, säger Sofia.

Carin Götblad påminner om att samhällets stereotypa könsroller inte passar alla och manar till respekt och eftertanke. För polisens del tror hon på långsiktigt och uthålligt arbete. Alla 7 000 anställda i Stockholmspolisen har utbildats i hbt-kunskap, och just nu pågår en uppföljning. Att detta ger ringar på vattnet även i resten av landet är hon övertygad om.
Stockholmspolisen får mycket beröm av brottsoffer som Carin Götblad har träffat.
– De har mötts med respekt och omtanke, det gör mig jätteglad. Jag är stolt över min personal.

Fakta

Hbt: Homosexuella, bisexuella och transpersoner.
Transperson: Med transpersoner menas oftast personer som genom sina könsuttryck och/eller könsidentiteter avviker från könsnormen. Det kan till exempel vara transvestiter, transgenderister, dragkings/dragqueens, transsexuella, intergender och intersexuella.

Transgender Day of remembrance: Arrangemanget i Stockholm den 21 november ägde rum för andra gången i Sverige. Gruppen transpersoner drabbas av osynliggörande, okunskap och våld.

Suzanne Vikström

Ämnen i artikeln

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser
Mest läst