Annons
Annons

Samverkan vägen till bra resultat

Det här innehållet kommer från vår tidigare hemsida och kan därför se annorlunda ut.

När Patrik Crafoord hade varit huvudskyddsombud i tre månader hände det som inte får hända – en polis sköts ihjäl. Den viktigaste lärdomen han har dragit av arbetet efter mordet är att fack och arbetsgivare bör samarbeta för ett bra resultat.När Patrik Crafoord hade varit huvudskyddsombud i tre månader hände det som inte får hända – en polis sköts ihjäl. Den viktigaste lärdomen han har dragit av arbetet efter mordet är att fack och arbetsgivare bör samarbeta för ett bra resultat.

78_08 Landet runt – Sörmland

Patrik Crafoord

Bor: Läggesta, utanför Mariefred.

Arbetsplats: Strängnäs

Fackligt uppdrag: Huvudskyddsombud Sörmland på heltid sedan 2007.

Familj: Hustru och tre barn. För närvarande fem hundar, bland annat en italiensk tryffelsökarhund och en toypudel.

Intressen: Spela golf och vara med familjen.

FO Sörmland

Antal medlemmar: 458

Förtroendevalda: 11 i styrelsen

Ordförande: Lars-Håkan Skoog

Hur är det att vara huvudskyddsombud i Sörmland – efter att ha varit med om ett polismord?

– Jag är väldigt lättad att utgången efter mordet blev så förhållandevis bra som det ändå blev. Den stora debriefinginsatsen påbörjades tidigt och har minskat skadeverkningarna. Den genomfördes utan spärr från myndigheten.

Vad menar du med utan spärr?

– Budskapet från arbetsgivaren var ”gör vad som helst”, för att se till att folk mår bra. Åtgärderna sattes in väldigt tidigt. När jag hamnade i detta hade jag varit huvudskyddsombud i tre månader, jag hade inte en aning om vad det innebar egentligen. Om myndigheten haft en annan inställning hade inte resultatet blivit så, förhållandevis, bra i en så väldigt tråkig situation.

Vad har du lärt dig av allt runtomkring det?

– Vikten av bra samarbete med arbetsgivaren, det är en jättestor grej. Dessutom har jag lärt mig att det är när man minst anar det som det händer. Det var väl ingen som hade trott att det där ingripandet skulle gå åt pipan. Sedan har jag insett hur viktigt det var med stödet från Polisförbundet centralt.

Hur har mordet präglat er som arbetar i Sörmland?

– Myndigheten har insett vikten av ett bra omhändertagande, att insatserna i början gjort att folk inte blev sjuka eller var borta så väldigt länge. Sedan är nog folk mer vakna, säkerhetstänkandet är säkert mycket högre i Nyköping nu än innan. Därmed inte sagt att det var dåligt innan. Men det är ständigt aktuellt.

Har mordet förändrat ditt sätt att se på jobbet och uppdraget?

– Nej, egentligen inte. Men möjligtvis har det gett mig stöd i uppfattningen att man ska ha ett huvudskyddsombud på heltid.

Vad är det som tar mest tid?

Personalärenden! Och just nu har vi tre husbyggen i myndigheten – två polishus och så Skavsta-terminalen. Samverkan med arbetsgivaren tar också ganska mycket tid. Och så är det utbildningar som vi håller i, tillsammans med myndigheten.

Vad är annars på gång fackligt i Sörmland?

– Det stora fackliga arbetet är införandet av det nya arbetstidsavtalet.

Och hur går det hos er?

– Det går bra. Vi har en myndighet som faktiskt tolkar avtalet på ett vettigt sätt och försöker genomföra förändringen så smidigt som möjligt. Vi har inte en konfrontationsverksamhet mellan fack och arbetsgivare, utan en väl fungerande samverkan. Det gör att vi är med väldigt tidigt i diskussioner och får information tidigare än om vi haft barrikadverksamhet. Jag tror att samverkansformen vinner i längden. För mig är en bra arbetsmiljö för alla den viktigaste frågan.

Ämnen i artikeln

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post
Annons
Annons

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser