Annons
Annons

Fingeravtryck i pass införs i sommar

19 januari 2009, 00:00
Det här innehållet kommer från vår tidigare hemsida och kan därför se annorlunda ut.

Från och med i sommar kommer Europa att införa pass med fingeravtryck. Det beslutade EU-parlamentet i mitten av januari. Hela systemet med pass ska vara utbytt 2010.Från och med i sommar kommer Europa att införa pass med fingeravtryck. Det beslutade EU-parlamentet i mitten av januari. Hela systemet med pass ska vara utbytt 2010.

De nya passreglerna innebär att samtliga europeiska länder, inklusive Norge, Island och Schweiz (som inte är EU-medlemmar) börjar ta fram biometriska pass senast 29 juni i år.

Passen ska innehålla både fingeravtryck och avläsbara kännetecken i ansiktet. Sedan har länderna tid på sig fram till och med 2010 då hela passystemet ska vara utbytt. Vissa länder, som Tyskland, Frankrike och Holland, har redan startat framställanden av de biometriska passen.

Den nya passlagstiftningen innehåller även principen om ”ett pass – en person”. Hittills har föräldrars pass i vissa länder även täckt barnen, men med det nya systemet måste alla barn ha ett eget pass. Detta för att polisen ska kunna bekämpa trafficking där barn är offer. Men barn under 12 år slipper ha sina fingeravtryck på passen. Detta för att avtrycken inte är tillförlitliga, utan kan ändras efterhand när barnen växer.

EU-parlamentet röstade i mitten av januari för passet med 594 röster för och 51 emot. Anledningen till det nya passets införande är dels att säkerheten kommer att öka med biometriska data – nämligen fingeravtryck. Dessutom underströks det otillfredställande förhållandet att medborgarna i vissa länder, exempelvis Storbritannien, kan skaffa pass genom post, där det räcker att någon ”som känt personen i minst två år” intygar äktheten i passansökarens foto.

Bill Erlandsson

Ämnen i artikeln

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser
Mest läst