Annons
Annons

Kriminaltekniker startar eget

19 januari 2009, 00:00
Det här innehållet kommer från vår tidigare hemsida och kan därför se annorlunda ut.

De har säkrat spår på hundratals brottsplatser. Nu har två av Hallands kriminaltekniker slutat att arbeta som poliser och startat eget företag.De har säkrat spår på hundratals brottsplatser. Nu har två av Hallands kriminaltekniker slutat att arbeta som poliser och startat eget företag.

– Spännande att vidga vyerna. I första hand blir försäkringsbolag och advokater våra kunder, säger Erling Swensson och Jan Berntsson.

Sedan några år har de arbetat i team. Det gjorde de även i Thailand där de identifierade omkomna i tsunamin. Med 33 år i yrket har Erling Swensson hunnit skaffa sig ett perspektiv på hur yrket varit och hur det är nu.
– Förr gjordes brottsplatsundersökningar efter varje inbrott och varje självmord. Nu när resurserna krympt är vi inte ute lika mycket.

Han blev polis 1975 och kriminaltekniker 20 år senare.

– Den här sidan av det polisiära arbetet intresserade mig redan under utbildningen. En person som hörs kan ljuga. Det ger en annan känsla att jaga fram teknisk bevisning som inte går att ifrågasättas.

Jan Berntsson blev polis 1990, kriminaltekniker 2003.
– Hos mig växte engagemanget fram när jag fick följa med ut och pensla fingeravtryck. Jag är intresserad av hur gärningsmannen tänkt, rört sig och gått tillväga. Intresset att lösa gåtor har alltid funnits hos mig.

Erling Swensson umgicks länge med planer på att gå över till den privata sektorn. Det slutliga steget tog han och Jan efter en storbrand hos en underleverantör till Volvo för några år sedan.
– Försäkringsbolaget hade anlitat en konsult som tog oförskämt bra betalt för ett mediokert arbete.

I själva verket var det Berntsson och en el-konsult som knäckte hur industribyggnaden börjat brinna: gnistbildning orsakad av ett rotorblad i fläktsystemet.
– När Erling frågade om vi skulle använda våra kunskaper för den privata sektorn var det inget att tveka om. Jag skulle ånga mig resten av mitt liv, säger Jan.

Swensson och Berntsson ska främst jobba för försäkringsbolag, som har stora bekymmer med anlagda bränder i byggnader och fordon, påhittade stölder, riggade bilstölder och slaktade fordon. Men det behöver inte handla om brott för att de ska engageras i sina nya roller:
– Ett försäkringsbolag behöver ibland utreda om en hantverkare slarvat och orsakat skador, som något annat bolag därför ska betala.

Sina befogenheter som poliser har de förlorat. Och i stället för att anlita SKL, Statens kriminaltekniska laboratorium, får de vända sig till Svensk Provningsanstalt och Lunds universitet som har motsvarande utrustning.

Clas-Göran Sandblom

Ämnen i artikeln

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post
Annons
Annons

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser
Mest läst