Annons

Annons

Det här innehållet kommer från vår tidigare hemsida och kan därför se annorlunda ut.

Monuc, FN:s fredsbevarande styrka i Kongo-Kinshasa har 17 000 soldater spridda över hela landet. I Goma-området finns det runt 1 000 soldater samt ett tjugotal poliser som kommer från både Afrika och Europa. Chefen för polisstyrkan, Faye Massarigne, är från Senegal och har innehaft positionen sedan juni 2008.Monuc, FN:s fredsbevarande styrka i Kongo-Kinshasa har 17 000 soldater spridda över hela landet. I Goma-området finns det runt 1 000 soldater samt ett tjugotal poliser som kommer från både Afrika och Europa. Chefen för polisstyrkan, Faye Massarigne, är från Senegal och har innehaft positionen sedan juni 2008.


FN:s fredsbevarande styrka har fått ta emot mycket kritik för att den inte lyckats skydda civilbefolkningen under den konflikt som pågått i landet sedan slutet av 1990-talet. Konflikten tog ny fart i augusti förra året när general Nkundas rebellstyrkor bröt ett fredsavtal som löpt sedan januari samma år. Hans trupper intog snabbt några områden runt Goma och hotade med att inta staden. I slutet av oktober intog de Kibati som ligger cirka en mil utanför Goma. Det ledde till en panikartad flykt när både regeringssoldater och flyktingar flydde. Den 29 oktober intog hundratals regeringssoldater Goma och löpte amok. FN-styrkan visade sig vara i det närmaste försvarslös och jagades på flykten.

– Hade det inte varit för kongolesiska polisen hade vi inte haft något Goma idag, säger Faye Massarigne med eftertryck inne på sitt kontor inne på FN-högkvarteret vid flygplatsen i Goma.

Den ödesdigra dagen evakuerades många FN-tjänstemän och en av deras konvojer utsattes för häftig stenkastning när de satt i sina bilar. Faye förklarar att FN-mandatet går ut på att bygga upp en oberoende och kompetent kongolesisk polisstyrka och samtidigt skydda befolkningen. Han hävdar att under oroligheterna visade de lokala poliserna en handlingskraft och en lojalitet som pekar på att FN:s uppdrag har lyckats.

– Monuc stoppade tillsammans med lokala polisen vissa militära enheter med onda avsikter som plundrade och vandaliserade staden, konstaterar han.

Regeringssoldaterna nöjde sig inte bara med att vandalisera och plundra utan de mördade även människor under förevändning att de var CNDP-anhängare. Enligt Faye fanns det tre förklaringar till det dåliga säkerhetsläget i Goma: en hög befolkningskoncentration, ett stort antal vapen och att det finns en stor militär närvaro i området (han syftar på både regeringssoldater och rebeller).

Nu är situationen stabil och under kontroll, bedömer han. Men det är mycket som talar mot hans bedömning. I de fem flyktingläger som ligger i utkanten av Goma har regeringstrupper mördat flyktingar och våldtagit kvinnor. När vi åker därifrån råder ett utegångsförbud för FN-personalen efter klockan 22:00. Bara några km utanför Gomas stadsgräns finns frontlinjen där rebellerna ligger och trycker.

 

Läs mer

 

Svenska poliser i Kongo

Karin Langer, 47, är polis från Hudiksvall där hon jobbar på ordningsavdelningen. Hon har fyra barn, den äldste är 22 och den yngste är 10. Hon har en särbo som jobbar som ambulansförare. Detta är Karins första utlandsmission.

Varför sökte du till Kongo?

– Efter 26 år som polis kände jag att jag vill pröva något annat.

Känner du dig säker här?

– Vi kanske inte har förstånd att vara rädda. Det har ju hettat till någon gång, så att vi blev evakuerade.

Vad ser du för skillnad mellan Kongo och Sverige?

– Allt! I Sverige har man lön. Det är inte alltid som de har det här. De har dåliga kläder och de flesta har dåligt med pengar. Och att de bryr sig, att de vill gå till jobbet under de långa perioder som de inte får lön.

Vad har du lärt dig under den här tiden?

– Tålamod! Men det är berikande. Jag har 21 kollegor från olika länder.

Lars Stervander, 56, från Stockholm, arbetar på Länskriminalen, där han specialiserar sig på utredningar av organiserade bilstölder. Han är frånskild och har en vuxen son. Detta är hans första utlandsmission.

Varför sökte du dig till Kongo?

– Jag ville pröva på något annat. Det skulle bli intressant att få se nya miljöer och få nya erfarenheter.

Känner du dig säker här?

– Vi är inte rädda. Men vi bör inte gå ut på kvällen eftersom det inte finns gatubelysning.

Vad ser du för skillnad mellan Kongo och Sverige?

– De har ett annat system för bestraffning av poliser här. De kanske har varit berusade i tjänsten eller stulit. När de har avtjänat sina dagar då ska de återgå sin tjänst. Det är lite svårt att förstå. Anhållna sätts i samma cell oavsett om de är inblandade i samma ärende eller har deltagit i samma slagsmål.

Christina Lundström, 49, från Ystad, arbetar på utlänningsavdelningen i Malmö. Hon har en 18-årig dotter och en särbo som just nu befinner sig i Kosovo på utlandsuppdrag. Christina har arbetat som polis i 29 år varit ridande polis i 20 år. Detta är hennes andra mission, under 2004 tjänstgjorde hon i Kosovo.

Hur kom det sig att du sökte utlandstjänst?

– Nyfikenhet. Och se hur polisverksamhet fungerar i andra länder. En vilja att jobba med andra kollegor internationellt. Nyfikenhet på länderna också.

Vad finns det för skillnader mellan denna mission och din första?

– Missionen i Kosovo innebar att vi hade större befogenhet. Så vi var beväpnade och jobbade som poliser. Vi hade mandat och kunde ingripa. Här är det rådgivning och utbildning som gäller.

Vad har du lärt dig här?

– Ödmjukhet. Och att man uppskattar förhållandena hemma mer.

Känner du dig säker här?

– När vi skulle evakueras hamnade konvojen under stenkastning. Då blev det lite stressigt.

 

Faktaruta Kongo

Demokratiska republiken Kongo, DRK, eller Kongo-Kinshasa. Före detta Zaire.

Yta: 2.34 miljoner kvadrat km ( Ungefär lika stort som hela Västeuropa).

Huvudstad: Kinshasa

Befolkningsmängd: 62,6 miljoner (FN, 2007)

Statsskick: Republik

Statsöverhuvud: Joseph Kabila (president, valdes 2006)

BNP per capita: 174 USD

Konflikten

En väpnad konflikt pågick från 1998 fram till 2003.

I höstas blossade den upp på nytt då general Laurent Nkunda bröt vapenvilan. Hans Rwandastödda trupper CNDP genomförde räder i de östra delarna av Kongo mot regeringsstyrkan FARDC och lokala milisgrupper.

Alla inblandade anklagas för övergrepp mot den civila befolkningen, sexuellt våld mot kvinnor och för att använda sig av barnsoldater.

Man beräknar att närmare 5 miljoner har dött i konflikten.

1,4 miljoner har tvingats lämna sina hem.

Man slåss om Kongos stora naturtillgångar: guld, kobolt, koltan, diamanter, råolja, bly, uran och zink.

Urban Hamid

Ämnen i artikeln

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post
Annons

Annons

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser