Annons
Annons

Polissamtal ersätter böter

19 januari 2009, 00:00
Det här innehållet kommer från vår tidigare hemsida och kan därför se annorlunda ut.

I samband med en pågående verksamhetsreform får dansk polis upprepad kritik för minskad effektivitet och försämrade möjligheter att rycka ut. Men nu har polisen börjat ringa till personer som begår småbrott istället.I samband med en pågående verksamhetsreform får dansk polis upprepad kritik för minskad effektivitet och försämrade möjligheter att rycka ut. Men nu har polisen börjat ringa till personer som begår småbrott istället.

Det är som ett led i att effektivisera arbetet som dansk storstadspolis har börjat ringa personer som begår exempelvis mindre trafikbrott, istället för att göra en tidsödande anmälan eller utryckning. Metoden tillämpas framförallt i storstäderna. Det kan handla om felparkerade bilar, defekt fordonsbelysning och den typen av förseelser.

– Tillvägagångssättet är ett sätt för oss att spara tid. Det händer att vi ringer upp personer och förklarar att om de snabbt rättar till sitt misstag så slipper de böter, berättar Hans Hovm øller, kommissarie vid polisen i Ålborg.

Men Hans Hovm øller understryker att arbetssättet bara används vid mindre förseelser.

– Får någon klagomål för att spela för hög musik i en lägenhet så ringer vi hellre än skickar en patrull förutsatt att vi kan spåra vem det är som ligger bakom det som inträffat.

Polisens sätt att ta kontakt med syndaren är uppskattat.

– Vi får en bra respons och de flesta tycker det är bra att de får en möjlighet att rätta till sitt misstag istället för att få böter. Dessutom får vi mer tid att koncentrera oss om allvarligare brott, menar Hans Hovm øller.

Björn Lidö, tillförordnad sektionschef vid Brottsförebyggande enheten inom RPS tycker att den danska polisens metod att hantera enklare förseelser verkar intressant.

– Det kan vara ett bra sätt om det leder till att de samlade resurserna kan användas effektivare. Men samtidigt är det så att eftersom de flesta brott faller under allmänt åtal så har polisen en anmälningsplikt. Finns legala förutsättningar så försöker vi redan idag att ringa för att stävja ett icke önskvärt beteende, förklarar Björn Lidö.

Johan Erichs

Ämnen i artikeln

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser
Mest läst