Annons
Annons

Hundraprocentig ökning varje år

19 februari 2009, 00:00
Det här innehållet kommer från vår tidigare hemsida och kan därför se annorlunda ut.

Kontokortsbedrägerierna ökar kraftigt i landet. Men ett förbättrat samarbete med bankerna ingjuter hopp i polisarbetet.Kontokortsbedrägerierna ökar kraftigt i landet. Men ett förbättrat samarbete med bankerna ingjuter hopp i polisarbetet.

– Vi har väl en hundraprocentig ökning varje år. Allt går inte att utreda och vi måste jobba förebyggande, säger bedrägerisamordnare Jan Olsson i Stockholm.

Kontokortsbedrägerier med hjälp av internet ökar dramatiskt, från cirka 1 500 anmälningar 2006, till drygt 10 000 i fjol.

– Vi måste samarbeta med bankerna för att stoppa det här. Begär vi in underlag från varje butik där ett falskt kort använts tar det lång tid innan vi får svar och alla bryr sig inte ens om att lämna in uppgifter. När bankerna gör samma sak säger de: ”Vi vill ha slipparna inom fem bankdagar annars håller vi inne med pengarna”. Då blir det en helt annan effekt, säger Jan Olsson.

Bankerna var länge ovilliga att bistå polisen kring kontokortsbrotten, men Jan Olsson ser en stor attitydförändring.

– Numera träffas vi en eller ett par gånger i månaden och de kommer självmant hit och vill prata med oss. Handelsbanken har i dagarna tagit fram ett helt nytt säkerhetssystem och om alla banker använde det skulle vi snart vara arbetslösa här. Det är jätteenkelt. Du går själv in på din internetbank och spärrar kortet för köp på internet och eller utomlands, där förfalskade kort används mest. Lika lätt är det att gå in och godkänna utlandsköp när du själv ska åka på en veckas semester.

Linda Sundgren

Ämnen i artikeln

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post
Annons
Annons

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser
Mest läst