Annons
Annons

Kontroll på kontokortbedrägerier med skimminggrupp

19 februari 2009, 00:00
Det här innehållet kommer från vår tidigare hemsida och kan därför se annorlunda ut.

Från 25 anmälningar per dag till tre. Malmöpolisens hårdsatsning mot kortbedragare har varit framgångsrik och flera grova brottslingar har försvunnit från stadens gator.Från 25 anmälningar per dag till tre. Malmöpolisens hårdsatsning mot kortbedragare har varit framgångsrik och flera grova brottslingar har försvunnit från stadens gator.

Malmö har varit hårt drabbat av kontokortsbedrägerier, men en tydlig strategi och hårt arbete har hejdat brottslingarna. Efter två års arbete har en särskild skimminggrupp fått kontroll på situationen.

– Av de 24 mest aktiva bedragarna är 23 dömda eller väntar på rättegång, och vi märker stor skillnad på brottsligheten. Förr fick vi mellan tjugo och tjugofem anmälningar per dag, men sedan slutet av november får vi bara två tre stycken, säger Malmöpolisens IT-expert Magnus Fornell.

Säljs på hemliga webbplatser

Bedragarna har med hjälp av stulna kontokortsuppgifter tillverkat egna kort som utfärdats på en målvakt. Målvakten har handlat med kortet på nätet eller i butik, levererat varan till bedragaren som i sin tur sålt den vidare. På internet finns stora mängder kontokortsuppgifter i omlopp, ibland säljs de på hemliga webbplatser.

– De ser ut som vilka företagssidor som helst, men sköts av välorganiserade ligor. Brottslingarna bakom dem är mycket försiktiga och oftast krävs en rekommendation från någon initierad för att du ska få tillgång till sidan. Ett par hundra kontokortsuppgifter kan kosta runt 10 000 kronor, säger Magnus Fornell.

I höstas hittade bedragarna ett nytt sätt att använda de falska korten. Genom att satsa på säkra matcher i spelbutiker kunde de efter en kort väntan kvittera ut insatsen och ibland även en liten vinst. De nytvättade pengarna gick rätt ner i fickan. Men efter ett par månader reagerade bankerna och ett nära samarbete mellan dem, polisen och Svenska spel påbörjades.

– Svenska spel skannade alla sina butiker i södra Sverige. Så fort de upptäckte något misstänkt, som att någon satsade stora belopp på lågoddsmatcher, kontaktade de oss. Bankerna kollade med sin kund om han eller hon hade satsat pengarna, om inte så spärrade Svenska spel utbetalningen och vi kunde gripa bedragaren. Nu har vi nästan fått helt stopp på det här, berättar Magnus Fornell.

Värt att lägga stora resurser

Att jaga kontokortsbedragare är resurskrävande, med stora utredningar. Sju av åtta utredare i Malmö har sedan skimminggruppen bildades ägnat sig åt att utreda den här sortens brott. Att avsätta en så stor andel av personalstyrkan åt detta är absolut försvarbart, menar Magnus Fornell.

– Kontokortsbedrägerier är långt ifrån det enda de här brottslingarna sysslar med. De ägnar sig åt i stort sett allt man kan tjäna pengar på som narkotika, människosmuggling och vapenhandel. När vi tar dem för kontokortsbedrägerier kan vi klara upp en rad andra brott samtidigt. Det här har blivit ett sett för oss att komma åt dem på.

Även domstolarna tar bedrägerierna på allvar. En hovrättsdom i höstas gav ett års fängelse och sedan dess har fler blivit inlåsta.

– Förr fick de bara skyddstillsyn, men nu får de ett, två eller till och med tre års fängelse. Domstolarna har insett att det här är ett hot mot hela vårt betalsystem och dömer där efter. Det har gjort det svårare att rekrytera målvakter och vi har fått ytterligare ett verktyg för att få bort tungt kriminellt belastade från våra gator.

Faktaruta:

Magnus Fornells tips till dig som utreder kontokortsbedrägerier


  • Skaffa utbildning: För att avslöja bedragarna behöver du lära dig hur de använder sig av internet och datatekniken. Malmöpolisen välkomnar alla intresserade kollegor till deras endagsutbildning.

  • Bygg kontaktnät: Ett nära samarbete med banker är nödvändigt för att komma åt brottslingarna.

  • Ha tålamod: Kontokortsbedrägerier leder ofta till omfattande utredningar med mängder av anmälningar och ett stort antal brottsoffer. Personer som begår kontokortsbedrägerier är ofta grovt kriminella och ett stort antal brott kan klaras upp då en kontokortsbedragare granskas.

Linda Sundgren

Ämnen i artikeln

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post
Annons
Annons

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser
Mest läst