Annons
Annons

Objektiv media?

Det här innehållet kommer från vår tidigare hemsida och kan därför se annorlunda ut.

Måndagen efter senaste kommenderingen i Salem åt jag som vanligt frukost framför TV4:s Nyhetsmorgon. Eftersom jag arbetat med demonstrationerna under helgen var jag naturligtvis lite nyfiken på hur media skulle komma att skildra händelserna.

Klockan slog 06:30 och som väntat var helgens massiva polisinsats en av huvudnyheterna. Inslaget började och speakern berättade att årets demonstrationer avlöpt lugnare än på länge.

En bit in i sändningen blev jag dock lite fundersam. Den lugna bild reportern målade upp gick plötsligt inte ihop med de rullande filmsekvenserna. På TV:n kunde jag nämligen se hur poliser med sköldar i händerna och hjälm på huvudet rusade in i en tunnel samt hur lättsäkrade fordon på kedja attackerades med gatsten av maskerade demonstranter.

Lite överraskad tänkte jag först, oj här har det hänt saker i helgen som jag inte hade en aning om. Men förvåningen blev kortvarig när det gick upp för mig att sekvenserna inte alls var från årets kommendering. För i inslaget blandades klipp från de våldsamma demonstrationerna i anslutning till firandet av 30 november i Lund en vecka tidigare med flera år gammalt filmmaterial från Salem. Endast ett kort klipp var faktiskt från årets lugna demonstration.

I efterhand reagerade jag mot att man som utomstående lätt kunde få uppfattningen att allt var filmat vid ett och samma tillfälle samt att demonstrationerna varit mycket stökigare än vad de faktiskt var. Men att i en nyhetssändning blanda flera år gammalt material med sekvenser från en helt annan stad utan att på något sätt förklara det måste väl ändå vara fel?

Risken med ett inslag som detta kan ju vara att flera års arbete med att skapa förståelse och förtroende hos delar av allmänhet, politiker, demonstranter och kollegor går om intet. Vi arbetar ju långsiktigt med att få acceptans för våra metoder och eftersom inslaget fick stå oemotsagt kan det som visats ha blivit till sanning i ögonen på de som inte var där. Bilden blev då kanske att det var väldigt stökigt i Salem, att det slängdes gatsten på polisen och att vi till synes planlöst sprang runt med sköldar. Klart att allmänheten blir upprörd. Problemet är bara att de blir uppretade över något som aldrig ägt rum. I vart fall inte i Salem 2008.

Frågande skickade jag därför samma dag ett mail till både Nyheterna och TV4:s egen tittarombudsman. Jag tror inte att de medvetet brustit i massmedias hederskodex om saklighet och objektivitet. De hade säkert krav på sig att producera och leverera snabba slagkraftiga nyheter och då kunde det ju självklart ha blivit fel.

Vet inte riktigt vad jag väntat mig till svar men så här två månader senare har jag fortfarande inte hört något från dem. Inte ens ett mail om att de ska återkomma. Det känns faktiskt trist eftersom min annars så positiva bild av TV4 fått sig en törn. Men kanske är det så att även de har ärenden i balans…

Christian Wessman

Ämnen i artikeln

Detta är en insändare. Åsikterna är skribentens egna.

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser
Mest läst