Annons
Annons

President störd av rop, två avskedade

23 februari 2009, 00:00
Det här innehållet kommer från vår tidigare hemsida och kan därför se annorlunda ut.

I Frankrike avsattes nyligen två polischefer. De straffas för att president Nicolas Sarkozy stördes av busvisslingar och rop i samband med en demonstration.I Frankrike avsattes nyligen två polischefer. De straffas för att president Nicolas Sarkozy stördes av busvisslingar och rop i samband med en demonstration.

President Nicolas Sarkozy var på besök i en liten stad i Normandie den 12:e januari. Tusentals personer hade samlats till en manifestation. Demonstranterna beklagade sig över att de inte kom i närheten av presidenten. Nicolas Sarkozy å sin sida tyckte att det var störande att han hörde busvisslingar och rop, när han skulle hålla tal. Tre veckor senare avsattes två säkerhetsansvariga, med motivet att de inte hade skött sitt jobb.

Den ene var landshövding, tillika polischef för hela regionen. Den andre heter Philippe Bourgade, är poliskommissarie och var säkerhetschef i det berörda departementet. Beslutet har mötts av kraftiga reaktioner, inte minst från Philippe Bourgades eget fackförbund SCPN.

– Ja, vi är väldigt förvånade. Presidentens säkerhet var aldrig hotad, säger Emmanuel Roux, i SCPN:s ledning. Han berättar att i normala fall brukar poliser, som anklagas för att ha begått ett fel, kunna försvara sig inför en kommission. Men det gäller inte i det här fallet.

– Vid officiella besök måste vi alltid gå balansgång. Vi ska ju också värna om yttrandefriheten, säger han.

Men det inträffade har lett till att SCPN nu uppmanar poliser runt om i landet att inte spara på resurser, när Sarkozy är ute och reser, trots att polisen är ålagd att försöka hålla nere sina kostnader. Emmanuel Roux säger också att historien innebär en personlig tragedi.

– Philippe Bourgade är 59 år och skulle snart gå i pension. Han har en exemplarisk karriär bakom sig.

Anna Trenning-Himmelsbach

Ämnen i artikeln

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post
Annons
Annons

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser
Mest läst