Annons

Annons

Facklig veteran drar sig tillbaka

Det här innehållet kommer från vår tidigare hemsida och kan därför se annorlunda ut.

Hans Björkman har jobbat fackligt i över 40 år och har varit med på alla kongresser och representantskap de senaste 30. Men han har hela tiden haft kvar en fot i den polisiära verkligheten.Hans Björkman har jobbat fackligt i över 40 år och har varit med på alla kongresser och representantskap de senaste 30. Men han har hela tiden haft kvar en fot i den polisiära verkligheten.

Landet runt – Kronoberg

Med över 40 års erfarenhet från Polisförbundet – vilken är den största skillnaden på det fackliga arbetet nu och då?

– Det är oerhört mycket som skiljer sedan den tiden då jag började. Dels naturligtvis hela medbestämmande delen som kom med MBL på 1970-talet. Vi har ju också gått från förhandling till samverkan. Det har inneburit stora förändringar. Nu sitter vi som facklig organisation med i en helt annan utsträckning och kan påverka besluten innan de har fattats.

Är det bara en positiv utveckling?

– Helt klart mest positivt. Det öppnar möjligheter att påverka mycket tidigare. Vi möter inte arbetsgivaren med låsta positioner. Den nackdel som finns är att det kan bli lite luddigt utifrån ett medlemsperspektiv. Vem ska de vända sig till om de är missnöjda med ett beslut som har fattats i en ledningsgrupp där facket varit med? Det är en brist. Men min bedömning är ändå att vinsten med att vara med och påverka är större.

Hur länge har du jobbat fackligt på heltid?

– Egentligen inte alls! Jag har alltid försökt att begränsa det fackliga uppdraget till 75 procent. Jag har gjort bedömningen att det finns ett värde att ha kvar en förankring i polisjobbet. På senare år har jag jobbat som vakthavande befäl under sommaren och heltid fackligt resten av året.

Vilket är ditt bästa fackliga minne?

– Lönerörelsen 1989-1990. Det var då vi drev frågan om ”15 000 Nu!” Det engagemang som fanns och den lyckade lösningen som blev var väldigt positivt.

Nu går du snart i pension och lämnar både polisyrket och de fackliga uppdragen. Hur känns det?

– Det har varit en oerhört stor del av mitt liv. Jag har levt med de fackliga frågorna, så det blir en stor omställning.

Vad ska du göra som pensionär?

– Till att börja med ska jag jobba kvar som polis fram till EU-kommenderingen, som ska vara här i Växjö i september. Sedan blir jag pensionär på riktigt. Då ska min fru, som också går i pension efter höstterminen, och jag flytta till Thailand. Vi har köpt ett hus där vi tänker tillbringa halva året. Resten av året blir det Öland. Det blir ett sätt att förena det bästa av två världar. Och för mig känns det lättare att bryta helt med det som varit tidigare. Det hade nog varit svårt att vara kvar i Växjö och inte jobba, vare sig fackligt eller som polis.

Fakta:

Hans Björkman

Bor: Växjö och sommarställe på Öland. Snart byter han Växjö mot Thailand och bosätter sig där halvårsvis.

Arbetsplats: Växjö

Fackligt uppdrag: Avgående ordförande i förbundsområde Kronoberg.

Facklig erfarenhet: Aktiv i Polisförbundet sedan 1964. Har varit allt från turombud till ledamot i förbundsstyrelsen.

Familj: Fru och fyra vuxna barn. Sju barnbarn.

Intressen: Sommarstället på Öland.

FO Kronoberg

Antal medlemmar: 270

Förtroendevalda: 9 i styrelsen och 12 arbetsplatsombud

Ordförande: Hans Björkman (fram till stämman i mars)

Ämnen i artikeln

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post
Annons

Annons

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser