Annons

Annons

Det här innehållet kommer från vår tidigare hemsida och kan därför se annorlunda ut.

UR ARKIVET. Johan Eriksson är advokaten som har företrätt fler poliser än han kan räkna. Han beskriver sig själv som polisvän och är kritisk till åklagarnas sätt att väcka åtal i polismål.UR ARKIVET. Johan Eriksson är advokaten som har företrätt fler poliser än han kan räkna. Han beskriver sig själv som polisvän och är kritisk till åklagarnas sätt att väcka åtal i polismål.

Det har varit lite rörigt för advokat Johan Eriksson den senaste veckan, och han har varit tvungen att boka om tiden för intervjun flera gånger. Medierna har varit fyllda av artiklar och debattinlägg om läkaren på Astrid Lindgrens barnsjukhus som satt häktad för att ha orsakat en för tidigt född flickas död. Johan Erikssons kollega på advokatbyrån, Björn Hurtig, är läkarens försvarare och Johan har hjälpt till. När han kommer in i arbetsrummet med två koppar hett kaffe i händerna börjar han omedelbart att prata engagerat.

– Ärligt talat så tycker jag att åklagarmyndigheten inte har agerat särskilt bra i det här fallet. Nu har det haglat in mejl och fax till oss från läkare i hela världen, som vill hjälpa till och förklara. Det här är oerhört komplicerat, säger Johan Eriksson.

Att något är komplicerat är dock inte något som verkar avskräcka advokaten. Till exempel så pluggade han in sin juristexamen på drygt tre år istället för de fyra som det tar i normalfallet. Trots att han blev avrådd av personalen på juridiska institutionen på universitetet. ”Allt blir skit om du gör så”, var kommentaren Johan fick när han försökte ta reda på hur det fungerade att läsa med högre tempo.

Men skit kan man inte påstå att det har blivit, precis. Johan Eriksson gjorde en snabb karriär och är numera en av landets mest anlitade försvarsadvokater. Han har företrätt fler klienter än han kan räkna. Och det är en blandad skara: advokatkollegan Thomas Martinsson, mördaren Mattias Flink och en hel drös med poliser.

Polismål egen juridisk nisch

”Jag är polisvän” är en fras som återkommer flera gånger under intervjun med Johan Eriksson. Och det känns inte som om det bara är en fras, utan att det verkligen är så. Han beskriver polismålen som en helt egen nisch inom juridiken, vilket kräver att han som advokat specialiserar sig och sätter sig in i hur arbetet som polis fungerar.

– Det som skiljer poliser från andra som har begått brott är ju framförallt att en polis har laglig rätt att använda våld. Då är det viktigt att jag vet vad som gäller. Och för att kunna tillvarata polisernas intresse är det bra om jag känner till en massa saker: som vem som har befälet i en bil, vad en ryckarkurs är och har ett hum om hur radion fungerar. Annars blir det väldigt tungrott, och då blir det svårt att förklara för rätten varför min klient har agerat som han gjort.

Johan Eriksson berättar att engagemanget i polismålen kom tidigt i karriären. Det var framförallt ett mål som fångade honom.

– Det var en polis som var dömd till fängelse och hade fått avsked, för att han hade skjutit en kille i parkeringshuset Elefanten, berättar Johan och nickar åt det hållet, över husen som syns utanför fönstret.

– Han hade fått rätt i Arbetsdomstolen och fick jag uppdraget att försöka få resning i Högsta domstolen, något som han hade nekats tidigare. Det som var så intressant i det här målet var att polisen faktiskt sa att han var rädd. Han sköt i nödvärn och hade inte något uppsåt.

Målet togs till slut upp i Högsta Domstolen 1994 och sedan dess har det blivit många polismål för Johan Eriksson. Han reflekterar över att poliser misstänks för brott som andra människor inte blir misstänkta för. Och vilka konsekvenser det får för dem. Som polisen som blev arg på en läkare på S:t Görans sjukhus när han skulle undersöka en gripen person och det hela drog ut väldigt mycket på tiden. Polisen sa något mindre lämpligt och blev åtalad för förolämpning. Otroligt, tycker Johan Eriksson.

Viktigt att saker blir rätt

Men det är inte alltid poliserna ligger högst på advokatens topplista.

– I min yrkesroll värnar jag om att saker blir rätt, och jag har blivit arg på poliser många gånger när jag tycker att de inte har gjort rätt. Och då säger jag det, även om folk blir arga.

Tvärtom mot vad många poliser anser, så tycker Johan Eriksson att avdelningen för internutredningar (CU) sköter sin uppgift bra. De är måna om rättssäkerheten och är väldigt noggranna med att de misstänkta ska ha advokat med vid förhör, till exempel. Och på det stora hela tycker han att rättsväsendet fungerar bra när poliser är misstänkta för brott. Till exempel sätts målen ut snabbt när det är en polis som är åtalad och kanske riskerar att bli av med jobbet vid en fällande dom.

Samtidigt är Johan Eriksson kritisk till att åklagarna ofta väljer att väcka åtal mot poliser som är misstänkta för brott, trots att de inte har tillräckligt underlag för fällande dom. Han menar att det handlar om att ramarna för polisyrket inte alltid är så tydliga, var gränsen går för hur mycket våld som får användas vid ett ingripande till exempel.

– Man fastställer alltså ramarna för polisyrket genom att folk åtalas och misstänks vara kriminella. Det är rätt udda, tycker jag.

Men är det verkligen okej att göra så?

– Nej, egentligen finns det inte lagstöd för det. Det är en helt egen ordning, som måste vara sanktionerad. Annars skulle man reagera från högre ort.

Johan Eriksson tror att det också kan handla om att man inom rättsväsendet inte vill utsätta sig för kritik. Att man aktar sig noga för misstankar om att man inte agerar hårt mot poliser som misstänks för brott, för att man skulle vara kompis och hålla varandra om ryggen.

– Men det är synd för den enskilde polisen. Jag har sett poliser som har misstänkts för ganska harmlösa saker och där jag har varit säker på att de skulle frias. Men det har tagit oerhört hårt på dem, de har varit helt under isen. Det har hänt att jag har tänkt ”hoppas de inte har ett tjänstevapen hemma”. Så tufft är det ibland.

Johan Erikssons råd till poliser som blir misstänkta för brott:

”Säg sanningen och glöm inte att man kan bli rädd. Ofta vill poliser inte visa sig rädda, och då blir förklaringen till en händelse väldigt teknisk. Det är viktigt att förklara att man faktiskt kan bli rädd som polis, men att man aldrig kan springa därifrån.”

3 snabba frågor till Johan Eriksson:

Finns det något case du absolut inte skulle åta dig?

Nej

Vad är roligast med advokatyrket?

Att vara i rätten, att känna spänningen där.

Hur funkar det att ena dagen försvara en grovt kriminell och nästa dag en polis?

Oftast försvarar jag folk som inte gillar poliser, men för det mesta blir det inte någon krasch. Fast jag har upplevt någon gång att en klient har frågat ”hur kan du försvara grisar (dvs poliser)?”. En annan gång har en polis sagt åt mig att han tyckte jag var ett svin, men om han skulle behöva en advokat någon gång så skulle han välja mig!

Gillar : Att vara med familjen.

Ogillar : När människor blir felaktigt dömda.

Faktaruta Johan Eriksson, brottmålsadvokat

Ålder: 44

Familj: Gift med Madeleine – ”världens bästa fru” – , två söner på 14 och 17 år.

Bor: Kungsholmen i Stockholm.

Utbildning och karriär: Jur kand Stockholms universitet 1989, advokatfirman Björn Rosengren 1989 – 1999, advokat sedan 1994, Advokatfirman Arrhenius och Eriksson 1999 – 2005, Försvarsadvokaterna 2005 – (grundare och delägare).

Bland annat känd för: att ha företrätt advokatkollegan Tomas Martinsson som var misstänkt för häleri, varit med i realitysåpan ”Advokaterna” på TV4, försökt få Mattias Flinks livstidsstraff tidsbestämt.

Dold talang: Bra bollsinne. Har dömt allsvensk bandy i fem säsonger.

Om du inte hade blivit jurist, vad skulle du ha gjort då? Fortsatt med idrott, absolut!

Bok: Gillar verkligen att läsa, företrädesvis svenska böcker. Senast Leif GW Perssons senaste bok. Den var ganska rolig.

Film: Hinner nästan aldrig gå på bio. Senaste biobesöket var Allt flyter tillsammans med min fru i julas. Lite smårolig.

Ämnen i artikeln

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser